Ezt teszi a rendszeres kávézás a koleszterinszinttel: erről mindenkinek tudnia kell

Új kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás hatással van a koleszterinszintre is. A kávé típusa, mennyisége és még a fogyasztó neme is befolyásolja, hogyan hat koleszterinünkre a kávé.

Egy norvégiai Tromsø-ben végzett kutatás szerint a rendszeres kávézás hatással van a koleszterinszintre. Ugyan több tényező függvénye ennek mértéke, de érdemes átgondolni, mennyit és milyen típusó kávét fogyasztunk napi szinten, pláne, ha egyébként is gond van a koleszterinünkkel.

Összefüggést találtak a rendszeres kávézás és koleszterinszint között

A kutatás több mint 21.000 40 év feletti személy adatait elemezte. A tanulmány az Open Heart folyóiratban jelent meg, aminek eredményét a Daily Record is megosztotta: az eredmények szerint a rendszeres kávézás hatással van a koleszterinszintünkre.

Azoknál, akik naponta 3-5 eszpresszót hörpintenek fel, szignifikánsan magasabb koleszterinszintet mutattak ki, és ez a férfiaknál még inkább meghatározó.

Ételek, melyek jót tesznek a koleszterinszintnek:

Hasonló eredményekre jutottak azoknál is, akik naponta több mint hat kávét isznak. A szűrt kávé fogyasztását vizsgálva a nőknél enyhe koleszterinszint-növekedést, míg a férfiaknál semmilyen változást nem tapasztaltak. Az instant kávé és a koleszterinszint között nem találtak összefüggést.

A megfigyelt különbségeket inkább zavaró tényezőkkel lehet magyarázni, amelyek hamis összefüggéseket eredményeznek. Konkrétan, a férfiak és a bizonyos kávéfajtát előnyben részesítő egyének történetesen más életmódbeli tényezőkkel is rendelkezhetnek, amelyek befolyásolják koleszterinszintjüket

- hívja fel a figylemet Dr. Dipender Gill, a londoni St George's Egyetem munkatársa.

Fontos tudni, hogy a koleszterinszint sok tényezőtől függ, úgy mint az étrend, testmozgás, genetika és életmód. A magas koleszterinszint pedig sokszor a mozgásszegény életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás eredménye.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...