Egy norvégiai Tromsø-ben végzett kutatás szerint a rendszeres kávézás hatással van a koleszterinszintre. Ugyan több tényező függvénye ennek mértéke, de érdemes átgondolni, mennyit és milyen típusó kávét fogyasztunk napi szinten, pláne, ha egyébként is gond van a koleszterinünkkel.
A kutatás több mint 21.000 40 év feletti személy adatait elemezte. A tanulmány az Open Heart folyóiratban jelent meg, aminek eredményét a Daily Record is megosztotta: az eredmények szerint a rendszeres kávézás hatással van a koleszterinszintünkre.
Azoknál, akik naponta 3-5 eszpresszót hörpintenek fel, szignifikánsan magasabb koleszterinszintet mutattak ki, és ez a férfiaknál még inkább meghatározó.
Ételek, melyek jót tesznek a koleszterinszintnek:
Hasonló eredményekre jutottak azoknál is, akik naponta több mint hat kávét isznak. A szűrt kávé fogyasztását vizsgálva a nőknél enyhe koleszterinszint-növekedést, míg a férfiaknál semmilyen változást nem tapasztaltak. Az instant kávé és a koleszterinszint között nem találtak összefüggést.
A megfigyelt különbségeket inkább zavaró tényezőkkel lehet magyarázni, amelyek hamis összefüggéseket eredményeznek. Konkrétan, a férfiak és a bizonyos kávéfajtát előnyben részesítő egyének történetesen más életmódbeli tényezőkkel is rendelkezhetnek, amelyek befolyásolják koleszterinszintjüket
- hívja fel a figylemet Dr. Dipender Gill, a londoni St George's Egyetem munkatársa.
Fontos tudni, hogy a koleszterinszint sok tényezőtől függ, úgy mint az étrend, testmozgás, genetika és életmód. A magas koleszterinszint pedig sokszor a mozgásszegény életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás eredménye.
Még több az egészségről: