Miért kerül rejtett alkohol egyes élelmiszerekbe? Nos, elsősorban azt fontos megjegyezni, hogy nincs igazából elrejtve az alkohol: jelenlétéről könnyedén tájékozódhatunk az összetevők listájában. Persze ez még nem ad magyarázatot arra, hogy miért kell egyes termékek esetében rejtett alkoholt használni?
Míg a konyakmeggy, a tiramisu vagy más alkoholos desszertek, édességek esetében teljesen logikus és jogos az alkohol (általában valamilyen likőr vagy borpárlat) jelenléte, addig más esetekben ez több kérdést is felvethet.
Miért kerül az ételekbe?
Az egyik legnagyobb indok, amiért alkohol kerül egyes élelmiszerekbe, a tartósítás. Például az előre csomagolt kenyerek, péksütemények és sütemények felületét ezzel vonják be, hogy megóvják a penészedéstől és meghosszabbítsák a szavatosságot.
További ok lehet a csomósodás, az összetapadás elkerülése: az alkohol ugyanis ebben is segítségünkre lehet. Bizonyos esetekben pedig egyszerűen aromaként vetik be (például a fentebb említett alkoholos desszerteknél).
Hogyan ismerjük fel?
Az összetevők listájában keressük az „etanol”, „etil-alkohol” szavakat, esetleg egyes konkrét alkoholfajták megnevezését (pálinka, amaretto, brandy, whiskey, rum). Az italokkal ellentétben csak akkor kell az ételekben megtalálható alkohol jelenlétét feltüntetni, ha az összetevők listájában különálló anyagként szerepel.
Hírek, érdekességek, újdonságok: