Ezeket a régi táplálkozási tanácsokat ideje elfelejteni

Sokat fejlődött a tudomány azóta, hogy ezeket a hivatalos tanácsokat megfogalmazták. Ma már tudjuk, hogy nem érdemes őket követni.

Rengeteg olyan, akár hivatalos ajánlásban is megtalálható tanácsot követtünk évekkel ezelőtt, amikről már tudjuk, hogy nincs sok valóságalapjuk. Az alábbi régi táplálkozási tanácsok pont ilyenek, és egészen nyugodtan el is felejtheted őket!

Ezeket a régi táplálkozási tanácsokat ideje elfelejteni

Ne egyél olyat, aminek az összetevőit ki sem tudod olvasni!

Ez a tévhit régóta tartja magát, pedig az igazság az, hogy a teljesen természetes összetevőknek is lehet nagyon bonyolult nevük. Ráadásul veszélyes is lehet, ha ennyire ódzkodik az ember a hosszú összetevőktől: sok nehezen kimondható dolog van, amelyek valójában fontos rostforrások, vitaminok vagy természetes tartósítószerek, amelyek segíthetnek megelőzni az ételmérgezést.

A szénhidrát az ördögtől való

A szénhidrátokat évekig démonizálták, pedig valójában a szénhidrátoknak az egészséges étrendünk jelentős részét kell kitenniük.

A kulcs tulajdonképpen a megfelelő szénhidráttípusok kiválasztása – például teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek, amelyek magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmúak.

Ha ezekből visszük be a szénhidrátszükségletünket, azzal jót teszünk a szervezetnek – azzal viszont nem, ha egy egész makrotápanyagot kihagyunk az étkezésből.

Csak a szupermarketek külső sorairól vásárolj

Bár továbbra is igaz, hogy általában itt találhatók a legfrissebb termékek, nem igaz, hogy zöldségen, gyümölcsön és friss pékárunk kell élned életed végéig. Ha így teszel, egy csomó egészséges alapanyagtól megkíméled magadat, ami nem feltétlenül jó megoldás. A sovány húsok, az állati fehérjék, az egészséges köretek mind jellemzően beljebb vannak, nem a külső sorokon.

Ne ússz közvetlenül evés után!

Gyerekkorban biztosan mindenki hallotta már ezt a tanácsot, pedig sok valóságalapja nincsen, sőt, valójában az alacsony intenzitású testmozgás hasznos, még akkor is, ha sokat ettél. Mozgás közben ugyanis a pulzusszám és a légzés fokozódik, ami a véráramból származó glükózt hasznosítja, ráadásul az izmok is felveszik a glükózt, amikor összehúzódnak, több glükózt vonva ki a véráramból, ami végül csökkenti a vércukorszintet.

A vörös húsokat kerülni kell

Egy másik elavult táplálkozási irányelv az, hogy a vörös hús teljesen egészségtelen. A mértékkel fogyasztott vörös hús azonban egészséges is lehet, hiszen egyszerű módszer a szükséges fehérje bevitelére. A vörös hús fehérjét, vasat és cinket tartalmaz, amelyek jótékony tápanyagok – csak arra kell figyelni, hogy ne fogyasszunk belőle túl sokat.

Mititei

Házikenyérrel, mustárral a legfinomabb, de zöldséggel is tálalhatjuk. Erdélyben nincs szabadtéri rendezvény mititei nélkül. Valójában a románoktól tanultuk el a receptet. Ha otthon ...

Hátszín steak minden jóval

Egyre kevesebb húst fogyasztunk, inkább a minőségre megyünk rá. A mostani bezártságban jól esett egy csepp luxus, ez a szeletke remek hátszín. Ezt a húsfajtát, mindig így készítem, ...

Forrásunk volt.


Még több rossz tanács:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...