Dietetikusok, táplálkozás-szakértők és gourmék százai állítják, hogy a régi mondás, a "Reggelizz úgy, mint egy király" örök érvényű, és minden olyan nap, amit tartalmas reggelivel kezdünk, jobban indul. A hosszas reggelizéshez természetesen megfelelő időbeosztás is kell - és persze megfelelő napindító étek.
A Károly körút egyik átjáróházában, a Röser udvarban található Szimply fiatal megálmodói már rég óta szerettek volna valamilyen egyszerű koncepción alapuló, minőségi ételt kínáló helyet. A Szimply-vel szemben található Kontakt nevű kávézójuk már három éve kínál minőségi kávét, de úgy érezték, hogy egy ilyen kis helyiségben nem lehet a kávéra és minőségi ételválasztékra is fókuszálni egyszerre. Mikor lehetőségük nyílt, hogy a Kontakttal szemben lévő üzletben ételeket is készítsenek, úgy döntöttek, megpróbálják.
A Szimply koncepciója, ahogy a neve is mutatja, nincs túlgondolva - 8-10 féle tartalmas, egészséges, fiatalos, jórészt húsmentes reggelit kínálnak, ami akár ebédnek is beillik, ha valaki dél körül érkezik. Az ételek közül csak egyben találtunk húst - a serpenyős tojáshoz baconjam is jár. Bajkó Péter tulajdonos szerint ennek több oka van. A legegyszerűbb az, hogy egy olyan kis konyhában, mint az övék, nehéz hússal dolgozni, másodszor pedig, olyan ételeket válogattak össze a menüre, amit ők is szívesen esznek reggelire.
Egy teljes értékű alapanyagokból összeállított zabkása sokkal tartalmasabb és táplálóbb napindító, mint egy szalámis zsemle vagy egy szalonnás rántotta, nem beszélve arról, hogy nem telít el, viszont jóval tovább biztosít teltségérzetet. Péter azt meséli, hogy nagyon szimpatikus neki az a ritmus, ahogy Ausztráliában működnek a kávézók - a tápláló brunchokért, amelyek reggelinek, de könnyű ebédnek is beillenek, ugyanazok az emberek térnek be munka előtt, majd ebédre is.
Péter azt szerette volna, ha ez a Szimpy-vel is így működne - ez a terv szerencsére be is jött. Annak ellenére, hogy az étlap alapvetően távol áll a megszokott magyar reggelitől, sok helyi is jár a Szimply-be - Péter szerint az edukáció a lényeg, hiszen ha megtetszik nekik ez a modell, akkor akár otthon is átszoknak az egészségesebb, tápláló reggelire. Hiszen, annak idején ő sem tudta volna elképzelni, hogy kihagyja a húst az étkezésből, mára viszont teljesen megszokta, hogy csak alkalmanként eszik húst, de akkor jó minőségűt.
Az étlapról nehéz volt választani - nem túl hosszú, de minden darabja csábító. Az italokkal kezdtünk - egy erjesztett, frissítő, alkoholmentes uborkás Gyömbír-rel és egy céklás-almás Super Juice-al - én részemről a 2 dl elfogyasztása után éreztem, hogy duplájára ugrott az energiaszintem. Komolyan. Az ételek közül a pink zabkásával kezdtünk - a málnás zabkásaalap különböző natúr és spirulinával színezett energiagolyóval, gyümölcsökkel és amaránt popcornnal van feldobva, kókuszchipssel körítve. Könnyű, laktató, tele van ízekkel, és olyan színe van, hogy még egy esős novemberi reggelt is feldobna - bár ezt nem lesz esélyünk letesztelni, a Szimplyben ugyanis nagyon ügyelnek a szezonalitásra. A második választásunk az amerikai palacsintára esett - a food art-nak is beillő tányéron lévő palacsintát az igen egészséges aktív kókuszszén varázsolta feketévé.
A rajta lévő fehér túrókrém és a mellette lévő édes avokádómousse és füge olyan dekoratív volt, hogy sajnáltuk megkezdeni a tányért. A harmadik fogás az avokádótoast volt - pirított kovászos kenyér avokádóval, céklás humusszal, paradicsomsalsával és ehető virágokkal. A finom kis szirmok egyébként mindegyik tányéron megtalálhatók, és tényleg el tudom képzelni, hogy már attól jól indul a napunk, hogy a reggelinket ibolya és körömvirág díszíti.
Egy szóval, a Szimply egy remek kis hely - ízletes, energiadús, egészséges étlappal, amiről bármit szívesen ennénk, napszaktól függetlenül!
Ezeket olvastad már?
Bor, kert, nyár - Csopak Budapestre költözik
Aki kicsit képben van a hazai borkörképpel, ismeri a Jásdi Pince borait. Azt már kevesebben tudják, hogy Jásdi Attila Budapestre is elhozza Csopakot - lakásétterem formájában.
DacotaItt az első magyar gyömbérsör, a GYÖMBÍR!
Újságíróból zöldséges lett, majd megalkotta a saját márkás, erjesztett gyömbéres üdítő-márkáját. Steierlein Péterrel beszélgettünk az idáig vezető útról, és a GYÖMBÍR-ről!
DacotaPiknikezz a Budai Várban
Pár hónapja új hely nyílt a Szentháromságtéren: a Teteje alapítóinak az a nem titkolt szándékuk, hogy visszafoglalják a Budai Várat!
DacotaDesszert.Neked. Nekem. Mindenkinek!
A Paulay Ede utcában lévő Desszert.Neked több, mint átlagos cukrászda - franciás hangulatú desszertszalon, ahol nemcsak csúcsminőségű desszerteket vehetünk, tanulhatunk is!
Dacota