7 isteni fogás 7 budapesti reggelizőben, ami berobbantja a napod

A brunch-ok, azaz villásreggelik itthon is feléledt kultúrája az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt évtizedben a hazai gasztronómiában történt. Egy kis luxus, baráti, családi kötelékek megerősítője, ráadásul a jó reggelizőhelyeken mindenki a saját szájíze, ízvilága, étrendje szerint válogathat az édességektől a tojásételeken át a sok komponensből összeállított „nagyreggelikig”. Bemutatjuk aktuális kedvenceinket.

7 kedvencünk következik budapesti reggelizőkből!

  • Mákos gubát reggelire! Vadító brunch a Deszkában

A Deszka reggelikínálata több, mint jó. Egy látszólag laza, kutyabarát hely, ahol azonban olyan komoly konyhát visznek, amire nem is számít az ember. Megúszás nélküli, kreatív reggelik, sok kikacsintással, ínyenc alapanyag-használattal. A Gravlax eggs royal valóban királyi, buggyantott tojással, gyömbéres gravlaxszal, sajtos pogácsával (!). A bundás kenyér kovászos vekniből készül, és svájci Gruyère-sajt, Serrano sonkachips, sajtkrém béleli. A Challah schroom barnavajon pirított kalács, gomba, szarvasgombaolaj, zöldborsókrém, parmezán, tojás együttese. A vegánkényeztető marinált karfiolos fogást gyümölcsök kísérik, és ez a bátor összetétel is nagyon jól működik együtt. A mákos guba pedig minőségi briósból, házi készítésű gyümölcspürével és citrom helyett az izgalmas yuzuval készül. A Deszka tehát minden, csak nem lapos!

Mákos guba Deszka-módra / forrás

Deszka Brunch & more

Budapest V. kerület, Veres Pálné utca 31.

  • KicsiZso nem viccel: Benedict-tojás x BBQ

Nem könnyű KicsiZso brunch-étlapjáról választani. A nevéhez fűződő, városszerte ismert reggeli a füstön sült kacsamáj bundás kaláccsal és málnás hagymalekvárral, savanyított gyümölccsel, mi viszont most a népszerű Eggs Benedict, vagyis Benedict-tojás KicsiZso-féle átiratát ajánljuk. Számos helyen lehet ugyanis felejthető vagy akár rossz minőségű sonkával, angol muffin helyett pedig pótmegoldásokkal kóstolni ezt a hagyományos villásreggelit. A Frankel Leó úti bruncholdában azonban amerikai erősítéssel készül a francia klasszikus: füstön sült BBQ marhaszegyre kerül a buggyantott tojás és hollandi mártás. KicsiZsónál még a rántották és saláták sem unalmasak, nem véletlenül Budapest egyik legszemélyesebb stílusú reggelizője, ahol a BBQ pitmaster füstös ízlése is áthatja az étlapot.

Buggyantott tojás, hollandi mártás, angol muffin, BBQ marhaszegy, KicsiZso / forrás

KicsiZso Reggeliző Kávézó

Budapest II. kerület, Frankel Leó út 11.

  • Kaptafában

Egy igazi brunch-étterem a Kaptafa, ahol reggel 9-kor kezdődik az élet, és a reggelizés délután fél 4-ig tart. Nem csak az étlap, a neve is egyedi: 40 évig úri cipőszalon működött itt, az üzletben felgyűlt kaptafákkal. A cipőmanufaktúrából reggelimanufaktúra lett, és egy tipikusan olyan hely, ahol szép sorjában végig tudnánk kóstolni az étlapot. Kedvencet választani is nehéz, itt még a házi müzli – pardon, granola – és az avokádós pirítós helyett a helyi alapanyagokra szavazó céklakrémes pirítós is remeklés. A két igazi Kaptafa-klasszikus azonban a rántott kovászos uborka és a Defibrillátor. Az elsőre csak annyit mondanánk, hogy merész ötlet, de ki ne hagyjátok! A Defibrillátor pedig sok másnapos feltámadásért felelős a  bulinegyedben: házi sajtkrémmel, sajttal, baconnel töltött bundás kenyér, amit nem lehet kulturáltan enni, de nem is érdemes!

Rántott kovászos uborka és Defibrillátor nevű töltött bundás kenyér, Kaptafa / forrás

Úri Cipő – Kaptafa

Budapest, Akácfa u. 37-39.

  • Francia pirítós kimaxolva: Pan'ni, Artizán 

A kovászos pékségként berobbant Artizán immár a város négy pontján van jelen. A két pékség mellett a zabkásáknak szenteltek egy külön helyet, ez a Hold utcai Fågel, de mi most nem a reggeli zab- és rizskásákra szakasodott Fågelt ajánljuk. Budán, a Mom Parkban is felbukkant az Artizán: brunch- és ebédelőhelyként jelentkezett be az éttermi életbe a Pan’ni. A kovászos kenyerekhez álmodott szendvicseikkel nem tévedhetünk, francia sajtkülönlegességekkel, savanyított zöldségekkel, sült répával, eredei gombákkal, fűszervajjal, pármai sonkával, lágytojással készülnek az ínyenc alkotások. Mi most azonban egy édes kényeztetést ajánlunk figyelmetekbe: a Coffee french toast nevű alkotásban az Artizán-kalácsra gazdag mascarponekrém kerül, és étcsokoládé ganache teszi őrületté, a  hajdina-miso grillázs pedig már csak „hab a tortán”, vagyis roppanós grillázs a francia pirítóson. A zöldségekben tobzódó, könnyed ebédeiket is jó szívvel ajánljuk!

Csokoládékrémes, mascarponés french toast, Fågel by artizán / forrás

Fågel by artizán

Budapest XII. kerület, Alkotás utca 53., Mom Park

  • Szendvicset a szendvicsboltból: bagelt a Zërgëből

A csapat, akik különös vonzalommal bírnak a duplapontos magánhangzók iránt, az várkerületbeliZërgë és a Bartók Béla úti Wömbät után tavaly új hellyel jelentkezett. Részben ugyanazok a tulajdonosok megnyitották az óbudai Perc utcában, egy loftirodaházban a Lemmïnget. A duplapontosok tripláztak tehát, és ha jól megpakolt bagelt és spacialty kávét akartok, bármelyik üzletet választhatjátok. Érdemes követni őket a közösségi médiás felületeiken is, ugyanis nem az átlagos marketingdumák érkeznek tőlük. Pont olyan laza és vicces a kommunikációjuk, mint ők maguk. A Zërgë a FB-os besorolása szerint szendvicsbolt, a mottója „Kávé! Kolbász!! Őrület!!!”, és bár kolbásszal még nem találkoztunk náluk, tökéletes hely arra, hogy berúgd a motort, és induljon a nap. A bageleken kívül is szaftos szendvicsekkel, reggeli tállal, bowlokkal, frissen préselt gyümölcslevekkel várnak. Az omlettes és ruben bagelük valóban őrület. Igazi bruncholdaként korareggeltől egészen délutánig „reggelizhetünk” náluk, hiszen kinek mikor indul a nap, ugyebár.

Zërgë / forrás

Zërgë 

Budapest I. kerület, Fő u. 7.

  • Minden gyerek álma: gofri jégkrémmel reggelire az OINOS-ban

A vad zërgëk és lemmïngek ellenpontja az elegánsabbra szabott az Oinos a Duna túlpartján, a nyolcadik kerületben. Habár puha és jól kibélelt bagelt ők is kínálnak reggelire, és a Benedict- és Florentine-tojásuk is az igazi angol muffinos, hollandiszószos remeklés, mi most az édes szekciójukat emelnénk ki. Mogyorókrémmel, lekvárral és vaníliafagyival kísért gofrit, pontosabban waffle-t is kínálnak, édes bundáskenyeret tejszínhabbal, amerikai palacsintát minden elképzelhető édes feltéttel a Nutellától a karamellszószig. És ha mindez nem lenne elég, tortát is mindig kérhetünk náluk reggelire! Az OINOS korareggeltől éjszakába nyúlóan tart nyitva: a brunch délután kettőig tart, délben pedig olasz étteremre vált, este borbárként funkcionál. Egyre több a jó hely a Rákóczi tér környékén!

OINOS / forrás

OINOS Restaurant Winebar Brunch

Budapest VIII. kerület, Rákóczi tér 7.

  • Nagy zabálás helyett egészséges trakta: Habibi, Tokyo és avocado bowl a Babutziban

Na, végre nem Újlipótvárosban, a bulinegyedben vagy a Bartók Béla úton fedezhetünk fel egy izgalmas új helyet! A városmajori Babutzi egy évvel ezelőtt nyitott brunch-étteremként és bisztróként. Igazán gazdag étlappal mennek: a kínálatuk az összes kötelező villásreggelit hozza. Ha tehát mégis egy jóleső falásra szavazunk, jöhet a szalonnás-kolbászos-hagymás rántotta vagy a juharszirupos french toast, de pazar az egészséges kínálatuk is. Ha a pokébowl-bárokból jól ismert műfajra szavazunk, egy nagy tál friss, tápláló étel lesz a jussunk: kecskesajt, bulgur, quinoa, avokádó, hummusz, frissítő dresszingek kerülhetnek a tálakba. Egy Babutzi-bowl után nincs oda a fél napunk, feltöltődve pöröghetünk is tovább.

Babutzi / forrás

Babutzi

Budapest XII. kerület, Városmajor utca 12.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Kaptafa

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...