Reggeli a város legszebb kilátásával

Bár a brunch - vagyis a villásreggeli - a világ legtöbb országában hódít, nálunk még mindig nem egyszerű levadászni egy igazán jó brunch helyet. Mi megtaláltuk!  

Az eklektikus stílussal és fúziós étlappal bíró Up & Down pár hónapja gazdagítja a Fővám tér gasztronómiai palettáját. A komplexum földszinti része - alias up - izgalmas egyveleg: külön ebéd- és vacsorakínálata összeolvasztja a magyar, a francia és az ázsiai konyhát, stílusban a fine dining felé közelítve, italválasztéka egy elegáns londoni bárt idéz, az enteriőr pedig bátran vegyíti a vintage-et a giccsel, az elegánsat a hanyaggal, a polgárit a polgárpukkasztóval.

Alsó része - vagyis a down- egy magasabb szintű, ipari stílusjegyekkel ügyesen telepakolt romkocsma és amerikai pub keveréke, amit egyenlőre leginkább privát rendezvények töltenek meg, de valószínűleg, ha az idő pár hónap múlva hűvösebbre fordul, és a vendégek nem a város egyik legszebb panorámáját kínáló teraszon fognak ülni, akkor megtelik a munka után lazítókkal, buli előtt hangolókkal.

Mi azonban egész más miatt kerestük fel most az Up & Down-t: egy hónapja ugyanis az ebéd és vacsora mellett brunch-ot is kínálnak. A brunch, vagyis villásreggeli az a kategória, amiben itthon még nem teljesítünk igazán jól - viszonylag kevés olyan hely van, ahol a nagy klasszikus, egész napra laktató tojásos-húsos reggeli ételeket kínálják. Az angolszász étkezési forma egyik nagy előnye, hogy ráérősen, élvezkedve kell elfogyasztani, és ha egyszer végeztünk vele, biztosra vehetjük, hogy a nap hátralévő részében nem nagyon leszünk éhesek.

A reggeli étlapon megtalálhatóak az alap darabok: az eggs Benedict, az amerikai palacsinta, az angolreggeli, a francia pirítós, a müzli-joghurt-gyümölcs trió és a croissant vajjal és házi lekvárral, mindegyik egy kicsit újhullámosan, fúziósan értelmezve, de ehetünk magyaros reggelit is kolbásszal, libamájjal, házi kolozsvárival, zöldségekkel, és választhatunk kedvünk szerint omlettet is. Sőt, az Up & Down reggeli azt is megmutatja, milyen az, ha a lecsót a tavaszi tekerccsel ötvözzük!

Komonyi János séf ugyanazt a vonalat követte a reggeli étlap összeállításánál, mint az ebéd- és a vacsoramenünél - hagyományos ételek egy kis fúziós csavarral. A reggeli menü szinte minden elemét ők készítik a konyhán, az Eggs Benedict briósa épp úgy a konyhán készül, mint az angol reggeli véres hurkája, a babon lévő sültparadicsom-szósz vagy a palacsintához és a croissant-hoz dukáló házi lekvár. "Az egyetlen kivétel talán - teszi hozzá mosolyogva - a müzli, azt nem itt préseljük. "

Volt alkalmunk tesztelni jó pár fogást, nehéz közülük kedvencet választani. Legkiemelkedőbb talán az angol reggeli - aki szereti a britek hurkás, sült paradicsomos, tojásos-babos napindítóját, az imádni fogja Janó újraértelmezett tányérját. A házi véres hurka a felhasznált fűszerektől keleti jelleget kap, a konfitált azukibab pedig az ázsiai vonalat hozza a fogásba. Az adag pont elég arra, hogy a délutánig ne legyünk különösebben éhesek, viszont nem úgy kelünk fel az asztaltól, mint aki moccanni sem bír.

A magyaros reggeliben chorizó van, libamáj, debreceni és zöldségek. A debreceni külön az ő receptjük alapján, nekik készül - ha mindenhol ilyen minőséget lehetne kapni, akkor valószínűleg az egyik legnépszerűbb feldolgozott hústermék lenne a szebb napokat megélt kolbászfajta.

Az amerikai palacsinta friss gyümölcsökkel és vajjal érkezik - mennyeien könnyű, szivacsos, és pont megfelelően pufók. Az Up & Down reggelit elsősorban azoknak ajánljuk, akik kedvelik a szokatlan párosításokat - a kolbászos tojás rizslapba van tekerve, majd olajban kisütve, a hozzá kapott mártogatóssal együtt olyan, mint egy tavaszi tekercsben tálalt magyaros omlett.

A reggelihez válogathatunk különböző kávék, házi jeges teák, limonádék és frissen facsart gyümölcslevek közül, de ha igazi lendülettel akarjuk folytatni a napot, akkor az orange headshottal zárjuk a falatozást: az erős espressóba narancshéj kerül, így a kávé fejlerobbantó ereje mellett még egy adag citrusos frissességet is kap. Amíg pedig kortyolgatjuk, élvezzük ki a teraszról a Fővám tér, a Gellérthegy és a Budai rakpart lebilincselő látványát!

Ez is érdekelhet!

Egyetek fagyit ebédre!

Az Up & Downról itt tudhatsz meg még többet!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...