Ezeket edd reggelire, ha úgy érzed, nem az igazi a memóriád

Mindennek, amit megeszel, komoly hatása van az agyadra – éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mivel kezded a napot, ez ugyanis rányomhatja a bélyegét arra, hogy működik a memóriád a következő órákban.

Az agyunk mindig „jár” – éppen ezért folyamatosan üzemanyagra van szüksége. Emiatt sem mindegy, hogy mit eszel reggelire, hiszen a bevitt tápanyagok és kalóriák azok, amelyek feldolgozva végül az agynak adnak energiát. Ha jól csinálod, támogathatod, hogy minél hatékonyabban működjön, ha meg rosszul, hátráltathatod, ami agyköddel, fáradtsággal és memóriazavarokkal párosulhat, főleg hosszú távon. Az alábbi ételek támogatják az agy működését a megfelelő mikrotápanyagokkal, így javítja a memóriádat. Nézzük, mit kell fogyasztanod reggelire a jó memóriáért.

Zab

Nem hiába folynak lassan a csapból is a különlegesebbnél különlegesebb zabkásareceptek. A rendszeres zabfogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat, például csökkenti a gyulladást a szervezetben, segít az egészséges glükózszint fenntartásában, és javítja a bélrendszer egészségét. Magas rosttartalma pedig szintén támogatja az agyat. A Tsukuba Egyetem egy friss tanulmánya szerint a rostdús étkezés segít a demenciahajlam csökkentésében.

Mogyoróvajas-datolyás zabkása

Hoztunk nektek egy újabb napindító főtt zabkása variánst, amit az amerikai mogyoróvajas-lekváros szendvics ihletett. Így készült el egy kissé testesebb ízvilágú, enyhén sós, ...

Csokoládés málnás zabkása

A csokoládé telt édessége és a málna frissítő fanyarsága egy tökéletes párosítás, amit a főtt zabkásánkban is muszáj kipróbálni. A liofilizált áfonya a maga savanykás ...

Áfonya

Tökéletes párost alkot a zabbal, és ugyanúgy támogatja az agy működését: kimutatták, hogy a gyakori áfonyafogyasztás egy szinten védhet az Alzheimer-kórral szemben. A pozitív hatások a flavonoidjainak köszönhetők, amelyekről állatos kísérletekben kiderült, hogy javítják a kognitív képességeket.

Frissítő gyümölcsleves

Betört a meleg, ellenállhatatlan vágyat érzetem egy nagy tányér jéghideg gyümölcsleves iránt. Kevésbé édesen szeretem, inkább savanykásan, erről a meggy és a ribizli mellett a lime ...

Áfonyás-banános chia mag puding

Volt otthon 2 db túlérett banánom, így ezt a finom és egészséges pudingot készítettem belőle uzsonnára. Akár reggeli helyett is megállja a helyét, mivel rengeteg természetes Omega 3 ...

Dió

Készül a tökéletes zabkása: a diófélékben található ómega-3 zsírsavak segítik a sejtmembrán megfelelő és hatékony működését, valamint a sejtek közötti kommunikációt. Ez nyilvánvalóan az agynak is előnyére válik. Ezen kívül a dió a magvakhoz képest sok fehérjét, E-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyekről ismert, hogy csökkentik a gyulladást a szervezetben, és lassítják az öregedési folyamatokat.

Tojás

A leghíresebb és legnépszerűbb reggeli-alapanyag bizony az agynak is hasznos: amellett, hogy tele van fehérjével, ami egész nap stabilan tartja a vércukorszintet, a tojássárgája számos tápanyagot tartalmaz, mint például a kolin (kritikus az agy egészsége szempontjából) és az ómega-3 zsírsavak, amelyek előnyös tulajdonságairól az előbb írtunk.

Fokhagymás zöldséges frittata

A világ egyik legegyszerűbb fogása, úgy variáljuk, ahogy kedvünk és hűtőnk tartalma engedi! Amennyire könnyű, annyira látványos is elkészültekor, így biztosan mindenkit levesz a ...

Forrásunk volt.


Még több reggeli:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...