Ez a legjobb reggeli egy szakértő szerint

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, így egyáltalán nem mindegy, mit eszünk. Most egy gasztroenterológus elárulta, mi a legjobb választás.

Manapság egyre többen küzdenek különböző emésztési zavarokkal, ami mögött sokszor nem is szervi probléma áll – szomorú, de a legtöbb alkalommal ugyanis az egyoldalú táplálkozás a fő mumus.

Az ebből adódó panaszokat érdemes kezelni, mivel hosszú távon a diszkomfortérzeten túl komoly szövődmények is kialakulhatnak. Most egy gasztroenterológus árulja el, mit érdemes ennünk reggelire, és hogy mire kell figyelnünk.

Kávét csak étkezés után

A reggeli kávét sokan arra használják, hogy beindítsák az emésztésüket, és ez teljesen érthető, hiszen egy erős fekete sokaknál szó szerint felrázza a szervezetet. Éhgyomorra azonban nem ajánlja a szakértő, ugyanis a koffein megemeli az ilyenkor egyébként is magasabb kortizol (stresszhormon) szintünket, továbbá irritálja a hólyagot. Ha nem tudunk lemondani a reggeli kávéról, akkor mindenképpen együnk előtte valamit!

Lassú felszívódású szénhidrátok

Reggelre válasszunk valamilyen lassú felszívódású gabonafélét. A legkézenfekvőbb talán a zab. Egy csésze zabkása 16,5 gramm rostot tartalmaz, ha mellé még mondjuk 2 evőkanál chiamagot szórunk, ami 10 gramm rostot tartalmaz, már fedeztük is a napi ajánlott rostmennyiséget. A rostnak számos pozitív hatása van: sokáig jóllakottság-érzetet nyújt, jót tesz az emésztésnek, és lassítja vékonybélben a tápanyagok felszívódását.

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Dobjuk fel gyümölcsökkel

A legjobb, ha valamilyen bogyós gyümölcsöt használunk. Bátran válasszunk fagyasztottat is, hiszen a gyümölcsök többsége fagyasztás után is megőrzi vitamintartalmának jelentős hányadát. A bogyós gyümölcsök remek antioxidáns-források, serkentik az agyműködést, erősítik az immunrendszert, és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segítenek.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...