Ez a legjobb reggeli egy szakértő szerint

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, így egyáltalán nem mindegy, mit eszünk. Most egy gasztroenterológus elárulta, mi a legjobb választás.

Manapság egyre többen küzdenek különböző emésztési zavarokkal, ami mögött sokszor nem is szervi probléma áll – szomorú, de a legtöbb alkalommal ugyanis az egyoldalú táplálkozás a fő mumus.

Az ebből adódó panaszokat érdemes kezelni, mivel hosszú távon a diszkomfortérzeten túl komoly szövődmények is kialakulhatnak. Most egy gasztroenterológus árulja el, mit érdemes ennünk reggelire, és hogy mire kell figyelnünk.

Kávét csak étkezés után

A reggeli kávét sokan arra használják, hogy beindítsák az emésztésüket, és ez teljesen érthető, hiszen egy erős fekete sokaknál szó szerint felrázza a szervezetet. Éhgyomorra azonban nem ajánlja a szakértő, ugyanis a koffein megemeli az ilyenkor egyébként is magasabb kortizol (stresszhormon) szintünket, továbbá irritálja a hólyagot. Ha nem tudunk lemondani a reggeli kávéról, akkor mindenképpen együnk előtte valamit!

Lassú felszívódású szénhidrátok

Reggelre válasszunk valamilyen lassú felszívódású gabonafélét. A legkézenfekvőbb talán a zab. Egy csésze zabkása 16,5 gramm rostot tartalmaz, ha mellé még mondjuk 2 evőkanál chiamagot szórunk, ami 10 gramm rostot tartalmaz, már fedeztük is a napi ajánlott rostmennyiséget. A rostnak számos pozitív hatása van: sokáig jóllakottság-érzetet nyújt, jót tesz az emésztésnek, és lassítja vékonybélben a tápanyagok felszívódását.

Dobjuk fel gyümölcsökkel

A legjobb, ha valamilyen bogyós gyümölcsöt használunk. Bátran válasszunk fagyasztottat is, hiszen a gyümölcsök többsége fagyasztás után is megőrzi vitamintartalmának jelentős hányadát. A bogyós gyümölcsök remek antioxidáns-források, serkentik az agyműködést, erősítik az immunrendszert, és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segítenek.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...