5 reggeli étel, amit hanyagolunk, pedig laktatóbb, mint a müzli

Az, hogy mit eszünk reggelire, befolyásolhatja az egész napunk kimenetelét. Ezért érdemes olyan ételeket választani a nap elején, amelyek finomak, gyorsak, és kellő energiát adnak. Nézzünk most néhány elhanyagolt delikvenst!

Amikor a reggeli étel szókapcsolatra gondolunk, olyan fogások juthatnak eszünkbe, mint tojásrántotta, zabkása, szendvics. És míg ezekkel semmi probléma nincsen, néha szükségünk lehet némi változatosságra a napkezdés során. Egyrészt azért, mert léteznek sokkal egészségesebb és energiadúsabb alternatívák, másrészt azért, mert az új reggeli ételek kipróbálása és beépítése a rutinunkba friss lendületet adhat egy olyan napnak is, amit abszolút nincs kedvünk elkezdeni.

5 reggeli étel, amit hanyagolunk, pedig laktatóbb, mint a müzli

Rizs

Ugyan miért ne kezdhetnénk a napunkat rizzsel? A mi kultúránkban a gabona egész egyszerűen elkönyvelődött, mint köret, mint ebédre vagy vacsorára fogyasztott étel. Pedig más országokban (pl. Japán) kiirthatatlan részét képezi a reggelinek.

Fogyaszthatjuk friss zöldségekkel, esetleg egy tükör- vagy keménytojással, keverhetünk hozzá különböző szószokat vagy önteteket is.

Persze, ha nagyon ragaszkodunk az édes reggelihez, gyümölcsökkel is ehetjük, ilyenkor csak arra figyeljünk, hogy ne sózzuk meg annyira a gabonát. Frissen is főzhetünk belőle, hiszen nem sok idő, de az esetleg megmaradt, másnapos rizs is kaphat egy új esélyt a reggelizőasztalon.

Pestos rizssaláta

Forró nyári estéken, amikor leginkább csak valami nagyon könnyű vacsorára vágyunk, és egy jó pohár fröccsre. Nos, akkor jön a legjobb társnak ez a csodálatosan finom saláta, ami rizs ...

Lime-os barna rizs

Kb. 10 perccel és 2 edénnyel tart tovább, mint egy átlag párolt rizs, de a különbséget zongorázni lehet. Én magában is ellennék vele egy hétig, de könnyű halas fogások vagy fűszeres ...

Zöld rizs

Spanyol nevén: arroz verde. Perui étel, eredetileg chicha-val  (népszerű, dél-amerikai, kukoricából készült alkoholos ital) készül, ezt én (az Interneten javasolt módon) almaecettel ...

Sós zabkása

A zabkásának igen sokat kellett küzdenie azért, hogy beegye magát a magyar reggelizők szívébe. Még manapság is sokan a „zabot egyenek csak a lovak” felkiáltással állnak hozzá, majd leülnek zsíros kenyeret falatozni. Persze ízlések és pofonok…

Mindenesetre, aki nyitott új dolgok irányában, mindenképpen próbálja ki a sós zabkását. Ez tej helyett vízzel készül, kedvünk szerint megfűszerezhetjük, a tetejére pedig halmozhatunk zöldségeket, savanyúságot, sonkát, sajtot, tojást.

Shakshuka

Ezt a tojásos-paradicsomos egytálételt, amit gyakran a „Közel-Kelet lecsójaként” aposztrofálunk idehaza, az utóbbi időben feltörekvő brunchkultúra tette igazán népszerűvé. Persze tényleg akkor esik a legjobban, ha valaki elkészíti helyettünk egy lusta szombat délelőtti villásreggelin, de saját kezűleg is nekiállhatunk, nem lesz nagy kihívás.

Csak kicsit hosszabb idő megfőzni, mint egy szalonnás-hagymás rántottát, és nem kizárólagosan paradicsomszezonban ehetjük: azon túl konzervből is hasonlóan finom lesz a shakshuka. Tunkoljuk még melegen, kenyérrel vagy lepénnyel.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Édesburgonya-pirítós

Ha valaki pár évvel korábban azt mondta volna nekünk, hogy fogjunk egy szelet édesburgonyát, és azt tegyük be szépen a kenyérpirítónkba, majd süssük aranybarnára, és fogyasszuk pirítósként, valószínűleg elküldtük volna melegebb, pirulósabb éghajlatra.

Adjunk mégis egy esélyt ennek a különleges pirítósnak, ugyanis az édesburgonya rostban gazdag, laktató zöldség, édeskés íze pedig kiváló reggeli fogássá teszi.

Hummusz

Amikor van egy nagy doboz hummuszunk a hűtőben, amúgy is nehéz megállni, hogy ne együnk belőle mindenhez egy keveset, ebédre, vacsorára vagy reggelire. Talán ez utóbbi étkezés az, amely során ritkábban kerül elő a csicserikrém, pedig a nap elején is abszolút van létjogosultsága. Együk friss zöldségekkel mártogatva, vagy egyszerűen pirítósra kenve egy kis sajttal.

Hummusz alaprecept és hummusz-variációk

A hummusz nem véletlenül a fél világ kedvenc mártogatósa: percek alatt elkészíthető házilag, olcsóbb a bolti verzióknál, ráadásul rengetegféleképpen variálhatjuk. Most épp ezért ...

Édesburgonya-pirítós

Egy amerikai oldalon jött szembe ez a különlegesség, ami persze csak első ránézésre tűnik furcsának, ha egyszer elkészíti az ember, nem is érti, miért nem jutott még addig az eszébe. ...

Pofonegyszerű hummusztál

A hummusz önmagában is csodás vacsora (vagy bármilyen étkezés) lehet, de ha rápakolunk mindeféle finomságot, teljesen átváltozik, és egy izgalmas, teljesértékű fogás válik belőle. A ...

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet reggelire:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!