A The Journal of Nutritionban publikált tanulmányból kiderült, hogy tovább élhetünk, ha korán reggelizünk.
A kutatók 34 ezer 40 év feletti amerikai étkezési szokásait vizsgálták több évtizeden keresztül. A résztvevők naplózták az étkezéseiket, még a nassolásokat is fel kellett jegyezniük, így a kutatók teljes képet kaptak.
A vizsgálat során kiderült, hogy a reggeli optimális ideje 6 óra és 7 óra között van. Ezt abból állapították meg, hogy azok a résztvevők, akik ebben az időpontban étkeztek, 6 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg idő előtt, mint azok, akik reggel 8 órakor ettek, és 12 százalékkal kisebb volt a korai halálozás kockázata, mint a délelőtt 10 óra körül reggelizőknél.
Ezen kívül fény derült arra is, hogy az éjféli nassolás hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához.
A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy ez az agy „táplálkozási órájának”, egy belső rendszernek köszönhető, amely szabályozza például az inzulint. Ha nem megfelelő időpontban fogyasztjuk el a táplálékainkat, akkor az megzavarhatja az agy által küldött jeleket.
Még több a reggeliről: