Két összetevőt kell rászórnod a zabkásádra, hogy tényleg serkentse az agyműködésed

Azt tudjuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése – de mi van akkor, ha nemcsak testünket, de agyunkat is a reggelivel szeretnénk táplálni, és biztosítani, hogy minél jobban működjön a nap folyamán? Szakértők szerint egyszerű a válasz: az igazi aduász a zabkása dióval és áfonyával!

Szakértők szerint minden, amit megeszünk, befolyásolja az agyműködésünket. Ez nem csoda, hiszen az agyunk a test többi részéhez képest aránytalanul sok energiát használ el, ezt pedig abból nyeri, amit megeszünk.

Éppen ezért olyan fontos, hogy megfelelő ételekkel tápláljuk, hogy meg tudjon küzdeni a stressz, kialvatlanság, napi feladatok okozta problémákkal – ezek ugyanis gyulladásokat okozhatnak az agyunkban, ami csökkentheti a teljesítményét. Persze nem kell komolyabb bajra gondolni, de ha nem megfelelően eszel, akkor lassabban járhat az agyad, agyköd telepedhet rád, álmosabbnak és nyűgösebbnek érezheted magad, és a memóriád sem lesz az igazi.

Hogy vajon tudja-e az agy helyes működését befolyásolni egy jó reggeli? IGEN!

Ha megfelelő reggelivel indítod a reggelt, az egész napod jobb lehet – ez talán már nem kell magyarázni senkinek, ahogyan azt sem, hogy mennyire fontos az egészséges első étkezés. Agykutatók szerint azonban, ha aznap a teljesítményedre szeretnéd helyezni a hangsúlyt, van egy igazi adu ász reggeli, amivel nem tudsz mellé lőni: a mandulaitallal készített zabkása dióval és áfonyával.

Áfonya

Az áfonya igazi szupergyümölcs, segíti megvédeni az agyat a károsodástól, és javítja a hosszú távú működését. Alapvetően agyműködés szempontjából három diéta az, ami hatásos lehet: a mediterrán, a DASH, illetve a MIND, mindegyikben fontos szerephez jutnak a bogyós gyümölcsök, a MIND pedig még kifejezetten ajánlja is az áfonyát, mint agyvédő és agyserkentő gyümölcsöt. Az ​Annals of Neurology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány például azt mondja, hogy azoknak az idősebb felnőtteknek volt a legkevesebb kognitív visszamaradásuk, akik rendszeresen fogyasztottak áfonyát és epret. A titok a flavonoidokban rejlik, amelyek segítenek megállítani az oxidatív stressz okozta károkat.

Dió

A diófélék nagyon sok E-vitamint tartalmaznak, ami megvédi az agy egészségét. Legalább öt alkalommal kellene egy héten egy maréknyi diót fogyasztanunk, ami így, az ősz beköszöntével nem is tűnik olyan lehetetlen mennyiségnek.

A dióban rokonaihoz képest extrán sok alfa-linolénsav (ALA) nevű omega-3 zsírsav található, ami kifejezetten jót tesz az agy működésének. Ez is az oxidatív stressz okozta károk ellen lehet megfelelő gyógymód – illetve tökéletes azok megelőzésére is.

Zab

A modern diéták mind a kalóriaszegény élelmiszerekre koncentrálnak, pedig az agyunknak nem ez a megfelelő: kívánja a magas kalória- és tápanyagtartalmú ételeket, sőt, azt is, hogy megfelelő mennyiségű glükózt kapjon. Az állandó glükózszint fenntartása nagyon fontos az agy számára, a zabban található béta-glükán rost pedig pontosan ebben segít. A rendszeres fogyasztásával a vércukor- és inzulinszint stabil lesz, a rost pedig jót tesz az emésztésnek.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...