Régen volt ilyen olcsó a magyar szamóca

Van, ahol már 1000 forint felé közelít a gyümölcs kilója. Mindeközben probléma lépett fel az eperföldeken.

A rekord meleg áprilisnak köszönhetően ellepte a magyar piacokat a magyar szamóca. A gyümölcs egyre olcsóbban kapható mindenhol. Mi már találkoztunk olyan árusokkal, akik 1100 forintért kínálták a lekvárnak tökéletesen befőzhető, kicsit satnyább eper kilóját, és 1290-1690 forintért a szebb terméseket. Ha van egy kis időnk, akkor érdemes körülnézni több árusnál, hogy árban és minőségben is jó magyar szamócához jussunk.

Megnéztük azért azt is, hogy a piaci árinformációs rendszer szerint, hogy áll éppen az eper átlagára:

  • budapesti piacok: 1680 - 1980 Ft/kg
  • vidéki piacok: 1000 - 1800 Ft/kg(Debrecenben valamiért 3600 Ft az átlagár)
  • üzletláncok: 1598 Ft/kg

Tavaly, ugyanebben az időszakban átlagosan 300-500 forinttal volt drágább a szamóca kilója, így a kedvező időjárás mindenképp jót tett az áraknak. Az elkövetkező hetekben még változhat az ár, hiszen a szabadföldi szamóca szedését csak most kezdték meg, a szezon várhatóan május közepén éri el a csúcsot.

Ennél olcsóbban is eperhez juthat az, aki vállalkozik arra, hogy maga szedi a szabadföldi epret. Május második felében, a „Szedd magad” akció keretében idén is megnyitják az eperföldeket.A lelőhelyeket a gyümölcsvadász.hu weboldalon találod.

Epres piték:

Epres pite ahogy Mercedes készíti

Eperimádat van nálunk. Nők lapja konyha című újságban pillantottam meg a receptet, és annyira megtetszett, hogy megvettem, és el is készítettem. Annyit változtattam az eredeti recepten, ...

Csokis pite eperrel

Anyukám és én nagyon szeretjük a csokis édességeket, és mivel pitét szerettem volna csinálni, csokit raktam bele, és megbolondítottam egy kis eperrel.

Epres pite Linajany konyhájából

Ez a recept a Csíkos pite receptemre épül. Valami finomat szerettem volna készíteni a frissen vásárolt epremből, és végül arra jutottam, hogy ez a pite recept adja a legízletesebb ...

Nincs elég napszámos

Bár mi örülhetünk az olcsó epernek, a termelők kevésbé boldogok. A Népszava számolt be róla a napokban, hogy a termelők alig találnak napszámost az eperföldekre, mert aki tehette, az elment nyugatra szüretelni, mert ott sokkal többet fizetnek a munkájukért.Ausztriában és Németországban 8-10 eurót, vagyis óránként 2500-3100 forintot is lehet keresni óránként, míg Magyarországon, az emelések ellenére800-1400 forintért dolgoznak a napszámosok.

Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak azt mondta, hogy évek óta egyre nehezebb a 800-900 hektáron termő, nagyjából 10 ezer tonnás magyar szamócatermést leszüretelni. Szerinte, ha nem változnak a trendek, akkor muszáj lesz béreket emelni, ami pedig a szamóca árát is érinti majd.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...