Régen volt ilyen olcsó a magyar szamóca

Van, ahol már 1000 forint felé közelít a gyümölcs kilója. Mindeközben probléma lépett fel az eperföldeken.

A rekord meleg áprilisnak köszönhetően ellepte a magyar piacokat a magyar szamóca. A gyümölcs egyre olcsóbban kapható mindenhol. Mi már találkoztunk olyan árusokkal, akik 1100 forintért kínálták a lekvárnak tökéletesen befőzhető, kicsit satnyább eper kilóját, és 1290-1690 forintért a szebb terméseket. Ha van egy kis időnk, akkor érdemes körülnézni több árusnál, hogy árban és minőségben is jó magyar szamócához jussunk.

Megnéztük azért azt is, hogy a piaci árinformációs rendszer szerint, hogy áll éppen az eper átlagára:

  • budapesti piacok: 1680 - 1980 Ft/kg
  • vidéki piacok: 1000 - 1800 Ft/kg(Debrecenben valamiért 3600 Ft az átlagár)
  • üzletláncok: 1598 Ft/kg

Tavaly, ugyanebben az időszakban átlagosan 300-500 forinttal volt drágább a szamóca kilója, így a kedvező időjárás mindenképp jót tett az áraknak. Az elkövetkező hetekben még változhat az ár, hiszen a szabadföldi szamóca szedését csak most kezdték meg, a szezon várhatóan május közepén éri el a csúcsot.

Ennél olcsóbban is eperhez juthat az, aki vállalkozik arra, hogy maga szedi a szabadföldi epret. Május második felében, a „Szedd magad” akció keretében idén is megnyitják az eperföldeket.A lelőhelyeket a gyümölcsvadász.hu weboldalon találod.

Epres piték:

Epres pite ahogy Mercedes készíti

Eperimádat van nálunk. Nők lapja konyha című újságban pillantottam meg a receptet, és annyira megtetszett, hogy megvettem, és el is készítettem. Annyit változtattam az eredeti recepten, ...

Csokis pite eperrel

Anyukám és én nagyon szeretjük a csokis édességeket, és mivel pitét szerettem volna csinálni, csokit raktam bele, és megbolondítottam egy kis eperrel.

Epres pite Linajany konyhájából

Ez a recept a Csíkos pite receptemre épül. Valami finomat szerettem volna készíteni a frissen vásárolt epremből, és végül arra jutottam, hogy ez a pite recept adja a legízletesebb ...

Nincs elég napszámos

Bár mi örülhetünk az olcsó epernek, a termelők kevésbé boldogok. A Népszava számolt be róla a napokban, hogy a termelők alig találnak napszámost az eperföldekre, mert aki tehette, az elment nyugatra szüretelni, mert ott sokkal többet fizetnek a munkájukért.Ausztriában és Németországban 8-10 eurót, vagyis óránként 2500-3100 forintot is lehet keresni óránként, míg Magyarországon, az emelések ellenére800-1400 forintért dolgoznak a napszámosok.

Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak azt mondta, hogy évek óta egyre nehezebb a 800-900 hektáron termő, nagyjából 10 ezer tonnás magyar szamócatermést leszüretelni. Szerinte, ha nem változnak a trendek, akkor muszáj lesz béreket emelni, ami pedig a szamóca árát is érinti majd.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...