Régen volt ilyen olcsó a magyar szamóca

Van, ahol már 1000 forint felé közelít a gyümölcs kilója. Mindeközben probléma lépett fel az eperföldeken.

A rekord meleg áprilisnak köszönhetően ellepte a magyar piacokat a magyar szamóca. A gyümölcs egyre olcsóbban kapható mindenhol. Mi már találkoztunk olyan árusokkal, akik 1100 forintért kínálták a lekvárnak tökéletesen befőzhető, kicsit satnyább eper kilóját, és 1290-1690 forintért a szebb terméseket. Ha van egy kis időnk, akkor érdemes körülnézni több árusnál, hogy árban és minőségben is jó magyar szamócához jussunk.

Megnéztük azért azt is, hogy a piaci árinformációs rendszer szerint, hogy áll éppen az eper átlagára:

  • budapesti piacok: 1680 - 1980 Ft/kg
  • vidéki piacok: 1000 - 1800 Ft/kg(Debrecenben valamiért 3600 Ft az átlagár)
  • üzletláncok: 1598 Ft/kg

Tavaly, ugyanebben az időszakban átlagosan 300-500 forinttal volt drágább a szamóca kilója, így a kedvező időjárás mindenképp jót tett az áraknak. Az elkövetkező hetekben még változhat az ár, hiszen a szabadföldi szamóca szedését csak most kezdték meg, a szezon várhatóan május közepén éri el a csúcsot.

Ennél olcsóbban is eperhez juthat az, aki vállalkozik arra, hogy maga szedi a szabadföldi epret. Május második felében, a „Szedd magad” akció keretében idén is megnyitják az eperföldeket.A lelőhelyeket a gyümölcsvadász.hu weboldalon találod.

Epres piték:

Nincs elég napszámos

Bár mi örülhetünk az olcsó epernek, a termelők kevésbé boldogok. A Népszava számolt be róla a napokban, hogy a termelők alig találnak napszámost az eperföldekre, mert aki tehette, az elment nyugatra szüretelni, mert ott sokkal többet fizetnek a munkájukért.Ausztriában és Németországban 8-10 eurót, vagyis óránként 2500-3100 forintot is lehet keresni óránként, míg Magyarországon, az emelések ellenére800-1400 forintért dolgoznak a napszámosok.

Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak azt mondta, hogy évek óta egyre nehezebb a 800-900 hektáron termő, nagyjából 10 ezer tonnás magyar szamócatermést leszüretelni. Szerinte, ha nem változnak a trendek, akkor muszáj lesz béreket emelni, ami pedig a szamóca árát is érinti majd.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek