Ha gyerekkorunk rágóira gondolunk, akkor a klasszikus, rózsaszín lapkák, és az émelyítően édes, jellegzetes íz jut az eszünkbe, amit azóta volt szerencsénk fogkrém és ajakápoló formában is megízlelni. De kik rágóztak először a történelem során?
A modern rágógumi születése
Az 1800-as évek végén egy tudós-feltaláló, Thomas Adams álmodta meg a modern rágógumit. Adams azonban nem született eleve sikeresnek: titkárként dolgozott, de a munkakör nem elégítette ki az ambiciózus feltalálót. A kísérletező kedvű Adams eleinte játékokat, bicikli abroncsokat és gumicsizmákat akart készíteni egy, a mexikói esőerdőkben fellelhető fából nyert chicle gumiból, de nem járt sikerrel. Az akkoriban drága kaucsukot akarta helyettesíteni az olcsóbb gumival, de az első próbálkozásai kudarcba fulladtak.
Egyes források szerint Adams az akkori főnöke, Antonio de Santa Ana tábornoknak, Mexikó államfőjének köszönhetően jutott nagyobb mennyiségű chicle gumihoz, és mivel a tábornok is rágta, a feltaláló elkezdett más szemmel nézni az anyagra.
A siker kulcsa az ízesítés volt
A chicle valójában a Manilkara chicle (Manilkara zapota) nevű fa tejszerű védőköpenye, amit védekezésként termel, amikor lehántják a kérgét. A chicle gumit az ősi kultúrák is felfedezték maguknak, és a rágózás az azték, valamint a maja indiánok körében már 1000 éve megszokott volt. Deaz aztékoknál csupán a hajadon lányok és a gyerekek körében volt elfogadott, ugyanis afelnőttek körében a rágózást a prostituálódás és a homoszexualitás jelének tekintették.
Adams rágógumijának a sikere az ízében rejlett - legalábbis egy darabig -, ugyanis naturális valójában egy cseppet sem volt finom a fából nyert gumi. Az első ízesített rágógumikat fekete édesgyökér és tutti-frutti ízesítéssel dobták piacra: az előbbi az erős, tartósabb vonalat képviselte, és a Black Jack nevet kapta, ami az első lapkák formájában árult rágó volt a világon. Az utóbbi a kellemes, édes ízek közé tartozott, a ma ismert gyerekrágók elődje, de az innovációknak itt még nem volt vége: Adams vonta be először a rágót keményebb réteggel is, ahogy azt ma már mi is ismerjük.
A rágót akkoriban amolyan étkezések utáni cukorkaként árulták, azonban egy nagy bajuk volt: nem tartották az ízüket. Később többen is kísérleteztek azzal, hogy megoldják a rágó ízének tartósságát, végül William Wrigley is elkezdte árulni, és a II. világháborúban meghódította a világot.
Ezeket olvastad már?
Ezek az idei szezon legszebb és legkülönlegesebb esküvői tortái -...
Fekete, vintage, kőfalra emlékeztető torta - az esküvői torták rendszerint nem az egyszerűségről szólnak, és a menyasszony ruhája mellett a fő attrakciók az esküvőkön.
Petrás Gabriella5 dolog, amire jó a zsírpapír a konyhában - Nem...
A zsírpapír lerövidítheti a takarítási időt, megóvhatja a vágódeszkádat, és a mikródat is. Így segíthet a zsírpapír időt spórolni a házimunkában!
Petrás Gabriella„Ne játssz az étellel!” - ez a lány nem fogadott...
Zöldség, gyümölcs, rizs, csokoládé - egy művész számára ezek nem egyszerű ételek, hanem festékek, a tányér pedig a festővászon.
Petrás GabriellaElképesztően aranyos ételek rizsből - vétek lenne őket megenni!
A macskás és kölyökkutyás videókkal egy valami veheti csak fel a versenyt: az aranyosabbnál aranyosabb ételfotók. Neked melyik a kedvenced?
Petrás Gabriella