Készíts red velvet palacsintát, amíg az eperszezon tart!

Ezen a palacsintatekercsen nem lehet csak úgy átfuttatni szemünket, azonnal rabul ejt minket – a legjobb hozzá az eper vagy a szamóca, és akkor már legyen hazai termény, úgy lesz kerek!

Mindenki imádja az epret, a szamócát, és most kapható hazai termés a piacokon nagy mennyiségben. Ott és a kisebb utak mentén felállított bódékban akár 2000 forintért hozzájuthatunk kilójához, és ez az ár mostantól egyre csökken. Ez sem kevés, de már nincs sok idő a szezon végéig! A legjobb, ami történhet velük, ha palacsintába tekerjük őket, és ne csak simába, az olyan snassz! Jöjjön a piros, a red velvet palást, benne finom krém, és friss gyümölcs!

Epres red velvet palacsinta - receptért kattints a képre!

Red velvet

Mint minden őrület, a red velvet imádata is az Egyesült Államokból ered. Az eredeti recept születéséről több feltételezés is kering, állítólag a Viktoriánus korig nyúlik vissza a története, de mivel nem voltunk ott, ezt most hagyjuk. Az viszont tuti, hogy ott még nem használtak ételszínezéket. A természetes kakaóban rejlő sav, valamint az író, plusz a sütőpor által létrehozott kémiai reakció által érték el a vörös bársony árnyalatát. A mi receptúránkban, mivel a palacsinta nem süti, nem kell hozzáadnunk se sütőport, se írót, így itt jobban járunk, ha mégis piros ételfestéket használunk. Kapható természetes belőle, ugyanakkor tej helyett vagy mellett céklalével is dolgozhatunk, ezzel is csodálatosan szép színt érhetünk el.

Tejszínvarázs

Az nem igazán mondható el erről a desszertről, hogy ne lenne kalóriadús. A számokat a krém garantálja, vagyis a benne rejlő megannyi tejszín, és annak szupermenő zsírtartalma. Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy nem verődött fel a dobozból a tálba öntött habtejszínetek. Ha ehhez az epres palacsintához készítetek tölteléket, akkor a legzsírosabb tejszínt keressétek a boltok polcain, érdemes akár a piacra is lemenni érte, hogy a kistermelőit vegyétek. A mascarpone is full tejszín, így a krémesség tutifix. Ha érzésre, kóstolásra könnyedebbé tennétek, akkor reszeljetek bele citromhéjat. Ez csak érzéki csalódás lesz, de működik a csel!

Tudtad? Mascarponét házilag is tudsz készíteni zsíros tejszínből citromlé hozzáadásával, receptért katt ide!

Palacsintatészta

Tésztaarányok az eredeti szerint, állhatna itt ez is, de ugye mindenki másképp csinálja. Ebben az esetben két-két korog kerül egymás mellé úgy, mint amikor az általános iskolában a halmazokat tanultuk, jó példa, ugye? Feltekerni pedig buritosan kell, a hosszanti oldalakat először, aztán a rövid vége felől. Olyan kiadós lesz, hogy a lányok akár felezhetnek is valakivel. Ha elkészítés, tekerés után a hűtőbe tesszük, akkor sokkal szebben vágható.

Epres red velvet palacsinta - receptért kattints a képre!

Tipp: a palacsintát hűtsd teljesen ki, mielőtt krémmel töltenéd, különben a zsíros, tejszínes krém azonnal elolvad benne!

Eper vagy szamóca?

Ezekbe a red velvet palacsintákba magyar, veresi szamóca került, hát, fantasztikus is lett tőle! Ti bármilyen epernek tűnő gyümölccsel tölthetitek, fontos, hogy piros és jó édes, érett legyen. A nem agyoncukrozott, citromhéjtól illatozó, fanyar krém mellett az édes és egyben savas gyümölcs csodát művel.

Epres red velvet palacsinta - receptért kattints a képre!

Díszítés

Próbáljátok ki ezt a krémjében a tojásmentes tiramisùra hajazó, látványában red velvet palacsintát, amit aprított nyers pisztáciával szórtunk meg és pisztáciakrémmel locsoltunk. Ti mással is próbálkozhattok, például csokiforgáccsal és csokiöntettel, avagy liofilizált eperrel és eperszósszal. Friss eper viszont ne csak a palacsintacsigába kerüljön, a felszínen is mutatkozzon – vékony szeletekben, vagy negyedekben, esetleg egészben, ahogy gondoljátok. Mindenképpen tegyetek félre pár szemet belőle a tálaláshoz!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Epres red velvet palacsinta – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...