Receptek tömkelege - megmutatjuk, mit készíts a sertés egyes részeiből

Megállsz a boltban a húspult előtt, és teljesen tanácstalan vagy, milyen ételt készíts az akciós karajból, és mire jó a dagadó? Ebben segítünk most neked.

Sokan még mindig tartanak a sertéshústól. A fogásokat valóban el lehet rontani, mivel nem mindegy, hogy a gulyáslevest mondjuk lapockából vagy karajból készítjük. Az még csak fokozhatja a helyzetet, ha a hentespultnál is elveszve érezzük magunkat. De mi most segítünk nektek!

Nem kell félni a zsírosabb részektől, megfelelő körettel, például salátával ellensúlyozhatóak. Fontos a mértéktartás is, ezért a zsíros fogások ne legyenek a mindennapi étrendünk részei.

A sertéshús ökölszabályai:

Egyáltalán nem mindegy, melyik húst milyen ételhez használod. Fasírthoz például a lapocka vagy a dagadó ajánlott. Legjobb, ha otthon daráljuk le. Ha egy étel hosszabb főzést igényel, akkor érdemesebb zsírosabb húst választani hozzá. A karajt vagy sertésszüzet pedig hirtelen kisütve jó elkészíteni, mert ha sokáig fő vagy sül, akkor olyan lesz, mint a cipő talpa.

Adunk néhány ötletet, hogy melyik sertésrészből mit érdemes készíteni. Vegyük hát végig a sertést a fejétől a farkáig:

1. Fejhús

A fej alighanem a sertés legfélelmetesebb része. Sokan ódzkodnak attól, hogy bármit is készítsenek belőle, pedig sertésfülből, malacorrból, és magából fejen a található húsrétegből is készíthetünk ételeket. Általában a kocsonyába és a disznósajtba kerülnek.

Ezeket is készítheted belőle:

Citrusos rakott fejhús

A paprikán láttam néhány évvel ezelőtt egy ilyesmi receptet egy angol (brit) szakácstól. Mondtam is magamban, hogy hülyék ezek az angolok. Aztán elkészítettem, és kiderült, hogy nem ...

Abárolt sertésfej

Sokan abárolt szalonnát készítenek, én megpróbáltam húsosabbat készíteni, és sokkal finomabb lett, mint a szalonnából készült...

2. Tarja

Ez a sertés zsírosabb része, ezért sült húsként vagy grillezve is jó választás. Füstölve tehető levesekbe is, jó ízt ad nekik. De készíthetünk belőle házi felvágottat is.

Tarjás kedvenceink:

Brutus saláta

Nagyon sok étterem étlapján szerepel a "brutus saláta". Gondoltam, kipróbálom itthon is, nagyon laktató és finom saláta!

Sajtos tepsis tarja

Újabb ideális vendégváróra bukkantam a Nők Lapjában. Pár perc alatt előkészíthető és az ízletes finomsággal utána a sütő dolgozik helyettünk.

3. Lapocka

Ez a tökéletes gulyás, pörkölt és sertéstokány alapanyaga. Darált húsnak is ezt kérjük a hentesnél, esetleg dagadóval keverve. Füstölve is fogyasztható.

Ételek a gulyáson és pörköltön túl:

Töltött cukkini olasz módra

Végre találtam szép nagy magyar cukkinit, ami töltésre kiváló. Úgyhogy neki is láttam az elkészítésének. Az olasz konyha amúgy is a szívem csücske, a cukkinivel meg úgyis nagyon jó ...

Bőrös sertéslapocka

Ezt Marcus Wareing receptje alapján készítettem el (Szakácsok Könyve).  A bőre ropogós, a belseje omlós. Lassú tűzön készült, ez a titka  az omlósságának. A citrom-lilahagyma ...

4. Hátszalonna

A nevében is benne van: leginkább szalonnaként fogyasztjuk. Zsírt is főznek belőle, valamint tepertőt is lehet belőle készíteni. Tömör zsír az egész, ezért, ha lehet, csak ritkán és mértékkel együk.

5. Rövid és hosszú karaj

A karaj a sertés egyik legsoványabb és legfinomabb része. Süthető egyben vagy szeletben is, de akkor nagyon figyeljünk oda a sütési időre. Pácolva még jobb lesz. Ha csonttal együtt vásároljuk, akkor a csontot belefőzhetjük a húslevesbe is.

Fokhagymás hirtelensült

Nagggyon jó! Pirult, fokhagymás, ínycsiklandó. A zsírja talán még jobb. Mi csak kenyérrel esszük, a zsírt kitörölgetjük a serpenyőből az ízes, égett darabokkal együtt. Na, mosogatni ...

6. Szűzpecsenye

A sertés legnemesebb, legsoványabb része. Ennél a húsnál fokozottan figyeljünk arra, hogy ne süssük túl. Ahogy a karaj, ez is készülhet egyben sütve vagy szeletben is.

Édes-savanyú sertésszűz

Ez egy nagyon régi receptem, 1997-s magazinból való, akkoriban kezdtem el ismerkedni a kínai konyhával. Ezt az ételt azóta is jó néhányszor elkészítettem, mivel a kedvencek közé ...

7. Comb

Felsál, dió és frikandó - ha ezeket halljuk, akkor biztosan a sertéscombról van szó, amely az egyik legkedveltebb sertéshúsfajta. A dió a zsírszegényebb része. A hentestől kérhetjük darált húsként, fasírthoz. Elkészíthetjük egyben vagy szeletben sütve, és párolva is.

8. Csülök

A csülök a sertés lába és combja közötti rész. Füstölten tehetjük levesbe vagy kocsonyába is, de meg is süthetjük, mondjuk pékné módra.

Egészben sült csülök pékné módra

Mára a magyar konyha egyik klasszikus étele lett a csülök pékné módra. Úgy az igazi, ha nevéhez híven kemencében sütjük, de sütőben is isteni lesz, főleg ha nem félünk a zsírtól!

Csülkös bableves (Bableves 1.)

Mint sok más háztartásban, családunkban is hagyományosan szombatonként készítünk bablevest és ilyenkor a palacsinta az elmaradhatatlan második fogás. A bableves azonban önálló ...

9. Dagadó és oldalas

Az oldalas a sertés hússal fedett bordája, a dagadó pedig a malac hasfala. Az oldalas sütve ismert, míg a dagadót megtölthetjük vagy fasírt alapanyagaként kérhetjük.

Pácban sült oldalas

Sertéshúsok közül az egyik kedvenc nálunk az oldalas. Sokáig csak megszórtam fokhagymával és simán lesütöttem. Nyáron aztán egyszer csak jött az ötlet, és pácot kevertem a húshoz. ...

Texasi fűszeres sertésoldalas

Igaz kicsit sok minden kell a páchoz, de garantáltan megéri a fáradtságot. Én grillzöldséggel tálaltam, amihez sütés közben tettem néha egy kicsit a hús páclevéből is. Jó étvágyat ...

10. Tokaszalonna

Abált illetve füstölt szalonna készíthető belőle.

11. Farok

Leginkább kocsonyába kerül. Ha elég bátrak vagyunk, akkor még malacfarok-pörköltet is főzhetünk belőle.

12. Köröm

A körömpörköltet talán mindenki ismeri, de a rántott sertéskörömről hallottatok már?

Sertésköröm rántva

Én már nem is tudom, kitől hallottam ezt a receptet, de nagyon szeretem. Akkor a legfinomabb, amikor összeragad tőle az ember szája, ujjai. Persze, nem diétás, ezért nehogy mindennap ilyet ...

Körömpörkölt

Gyerekkoromban soha sem ettem körömpörköltet, ám az én drága anyósomnál megkóstoltam és azóta is rendszeresen elkészítem a családomnak. A férjem nagy-nagy örömére.  :-) és az ...

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...