Ha csak egy 17. századi céklás receptet főzöl meg ma, akkor ez legyen az. Még akkor is, ha sütni kell.
Vannak olyan szakácskönyvek, melyek kínos precizitással igyekeznek mindenféle fortélyokat tanítani olvasóiknak, bőbeszédűen elidőznek egy-egy konyhai eljárás kifejtésénél, és akadnak olyanok, melyek megelégszenek az ételek lajstromszerű felsorolásával, azt feltételezve, hogy használóik készségszinten kezelnek mindenféle konyhai tudományt. Bornemisza Anna szakácskönyve ez utóbbiak közé tartozik, sőt bizonyos értelemben az utóbbi kategória par excellence-a.
Bornemisza Anna szakácskönyve a kolozsvári Akadémiai Könyvtárban
Gyakrabban olvasva egyre inkább az az érzésem támad, hogy nem is klasszikus értelemben vett szakácskönyvről van szó, hanem egyes elkészítési módok és egyes alapanyagok párosításáról készült emlékeztető feljegyzésről. Vagy afféle lehetőségtárról, bevált kombinációk gyűjteményéről. Mondjuk van egy pontyom (aka pozsár), hányféleképp lehet belőle vacsora, annak függvényében, hogy mi más van még kéznél, vagy praktikusabban és történetibben nézve: milyen évszak van és egyáltalán mihez lehet éppen hozzájutni. Régi könyv ez, azokból az időkből, amikor a világ szupermarket lefedettsége igencsak csekély volt.
Mindazonáltal a kötet szeretnivaló lajstrom, minden szűkszavúsága ellenére, sőt néha épp azért. A kedvencem a kimerítőnek aligha nevezhető palacsintarecept; betűhíven teljes terjedelmében idézem: palacsinta. És szinte közvetlenül mellette szerepel a némiképp rejtélyesebb, maradéktalanul idézendő tétel: Szegény vitéz. Ez utóbbiról rövid kutakodás után kideríthető, hogy valami bundáskenyér-féle lehet, esetleg fűszeres tojásos kirántott piskóta. De az sem kizárható, hogy valami teljesen más. A szerző egy-két soros leírásai nem ritkán gondolkodásra késztetik azt, aki nekilátna reprodukálni az étkeket. De hát volt már néhány közös afférunk, és ezek kellőképpen emlékezetesek voltak ahhoz, hogy megint Bornemisza Anna legyen a múzsám.
Ősz lévén valami idényjellegű receptet keresgéltem, illetve olyan édesség receptjét, mely valamilyen módon kapcsolatban áll az ősszel. Aztán azt találtam, hogy e tekintetben –noha nyilván sok víz lefolyt a Dunán–akadnak változatlan dolgok. Úgy is mondhatnám, hogy bizonyos alapanyagok és bizonyos konyhatechnikai eljárások egyértelműen és magától értetődően egymás felé gravitálnak. A körte például a mai napig szereti, ha megpárolják és cukorral (nádmézzel) ritkábban mézzel, fogyasztják, sőt a tálalásra különösebben nagy hangsúlyt nem fektető könyvünk még azt is megjegyzi, hogy hagyjuk rajta a gyümölcsön szárát. A gyümölcsök Bornemisza Annánál nagyon gyakran találják magukat valamilyen tojásos híg tésztában, hogy aztán vajban kirántsák őket. Épp az erről szóló lehetőségeket böngésztem, amikor egy szokatlan kombináció jött velem szembe.
„A céklát hámozd és fonnyaszd meg. Borostésztában habard meg, vajban ránts[d] meg.”
A cékla ugyan nem kifejezetten koraőszi zöldség, de szezonjának végén még könnyen és olcsón is hozzájuthatunk, a borostészta pedig elég ígéretesen hangzik ahhoz, hogy érdemes legyen próbát tenni vele.
Arról nem is beszélve, hogy miután fiatalkoromban a menzán gyakran feltálalt (hogy ezt a szót lényegétől megfosztva használjam) céklasaláta gondoskodott róla, hogy hosszú ideig ne jöjjön létre semmilyen intimitás köztem és a cékla között. Az utóbbi időben voltak aztán ígéretes találkozásaink, némelyik egészen emlékezetesnek volt mondható, meg aztán amennyi szépet a cékláról és jótékony hatásairól összeírtak, biztos lettem benne, hogy a homoktövis és a fokhagyma mellett az örök élet elixírjének egyik fontos összetevője kell, hogy legyen.
Miután az Erdélyi Magyar Szótörténeti Tárból világossá vált, hogy a fonnyasztás az abálás (némi sznob felhanggal esetleg: posírozás; némi vidéki zamattal neadjisten: kövesztés) eljárását rejti, megpucoltam néhány céklát és negyedelve bő óra hosszat fonnyasztottam cca. 90 fokos vízben. Önszorgalomból egy csipet sót és némi cukrot tettem a lébe. Meg egy kis reszelt szerecsendiót. Utólag kiderült, ebben hibáztam, sok reszelt szerecsendiót kellett volna beletennem. A cékla és a szerecsendió (talán mintázatuk miatt is) nagyon meghitt barátságban vannak egymással.
A bortésztán sokat nem gondolkodtam, egy szokványos palacsintatésztába szóda helyett kellemesen szénsavas rozébort öntöttem. Illetve ehhez is kevertem cukrot, noha a palacsintatésztába egyébként sosem teszek.
Megmártottam a céklácskákat a rozés palacsintatésztában és vajban kisütöttem. Vajban. Tudom én, hogy nem olcsó, de olyan jó érzés szót fogadni egy nem különösebben szigorú recept egyik kézzelfogható utasításának.
Az eredmény: enyhén szerecsendiós, mindazonáltal őszintén céklaízű, kellemesen puha, de konzisztens zöldség habkönnyű tésztában. Kipróbáltam mézesen, nem tévedtem. Kipróbáltam mentás meggylekvárral, ezt sem bántam meg. Végül is egy kellemes, nem mindennapi desszertféle, melyet nem is érdemes minden nap elkészíteni. A szokatlansága azonban különössé teszi. A bortésztában sült céklának határozottan van helye a teremtésben.
2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.
Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.
Biztosan veled is előfordult már, hogy a mindennapi rohanásban elfelejtetted, hogy jönnek a vendégek, esetleg váratlanul toppantak be. Ezzel a trükkel akkor is nagyszerű vendéglátó lehetsz, ha nem készülsz napokig a konyhában a vendégekre, és csak pár perced van az előkészületekre.
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.
Megettél egy nagy tál babot, és most ennek a következményei miatt szenvedsz? A bab köztudottan puffasztó étel, Napi Tippünkben azonban eláruljuk, legközelebb hogyan készítsd el, hogy megelőzd a nem kívánatos mellékhatásokat!
A karácsonyi sütemények szépsége felől nincs vita: a mák, dió, alma, kókusz, a különféle krémek és díszítések mind-mind varázslatos hangulatot teremtenek. Lássuk a legszebbeket!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...