A megosztó, ám ikonikus hawaii csirke, amit sokan csak titkon mernek szeretni

A hawaii csirke nem egy hétköznapi fogás. Legalábbis azok számára nem, akik nincsenek kibékülve a hús és a gyümölcs kombinációjával, bár magyarként ugyebár előszeretettel fogyasztjuk ezt a felállást: a sült csirkecomb mellett egy kis barack- vagy almakompót már a régi időkben is nagyot ment, de más országok konyhájában is jellemző például a sajt-szőlő vagy a sárgadinnye-sonka duója.

Ezt a megosztó ételt ezúttal tényleg úgy akartuk kivitelezni, hogy amikor ránéztek, egyértelműen rákívánjatok. A csirkecombfilé már önmagában is remek húsalapanyag, mivel sokkal zsírosabb és ízletesebb, mint a csirkemell. Persze, aki a mellre szavaz, csak bátran, nem állítjuk meg, egy a lényeg: süljön mindenkinél hawaii csirke!

Így készült nálunk, lesd meg videón:

Jól beízesítve, forró olívaolajon lepirítva belezáródnak az ízek a húsba, amitől szaftos és omlós lesz a hawaii csirkénk. Erre kerül egy jobb fajta olvadós sajt (mi mozzarellát választottunk), de jöhet bármi, igényeitek szerint. Végül következik a főszereplő, mégpedig a hagyományosan konzerves (!) ananász, ami mindannyiunk gyerekkorából megidézhet pár kedves (vagy szörnyű?) emléket...

A tökéletes hawaii csirke - teljes receptért katt a képre!

... nekem például az ugrik be, amikor anyukám a kezembe nyomta ebédkor a kész hawaii csirkét meg egy villát, hogy lefoglaljon, és kielégítse soha el nem múló éhségemet. Én nyomban be is pusszantottam, az ananász és a hús levével együtt: teljesen a rabja lettem, és a mai napig az vagyok.

Igaz, hogy ritkán készítem, de mindig is imádtam a lyukas kis ananász-napkorongokat, azok puha, mégis roppanós állagát, és a sütőben történő átalakulást, ahogy az ízek összesülnek: nyúlós sajt, édes ananász, szaftos hús... hát hogy lehetne ez rossz?! Tiki-hangulatot idézve az ananászköldökökbe ezúttal koktélcseresznyét is dobtam!

A tökéletes hawaii csirke - teljes receptért katt a képre!

Az egészet megszórtam friss újhagyma zöldjével, ami látványban és ízben is megdobta, illetve grátiszként még egy kis sült bacont is tettem mellé, amit külön sütöttem meg, mert a húson csak megszottyanna. Ez igen jól passzol az ízekhez, higgyétek el. A legjobb köret a hawaii csirkénkhez a párolt rizs vagy a burgonyapüré, de a sütésből visszamaradt édes-sós szafttal is öntsük nyakon!

A tökéletes hawaii csirke - teljes receptért katt a képre!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

A tökéletes hawaii csirke - a receptet mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept tőlünk neked:

Címlapról ajánljuk

További cikkek