A megosztó, ám ikonikus hawaii csirke, amit sokan csak titkon mernek szeretni

A hawaii csirke nem egy hétköznapi fogás. Legalábbis azok számára nem, akik nincsenek kibékülve a hús és a gyümölcs kombinációjával, bár magyarként ugyebár előszeretettel fogyasztjuk ezt a felállást: a sült csirkecomb mellett egy kis barack- vagy almakompót már a régi időkben is nagyot ment, de más országok konyhájában is jellemző például a sajt-szőlő vagy a sárgadinnye-sonka duója.

Ezt a megosztó ételt ezúttal tényleg úgy akartuk kivitelezni, hogy amikor ránéztek, egyértelműen rákívánjatok. A csirkecombfilé már önmagában is remek húsalapanyag, mivel sokkal zsírosabb és ízletesebb, mint a csirkemell. Persze, aki a mellre szavaz, csak bátran, nem állítjuk meg, egy a lényeg: süljön mindenkinél hawaii csirke!

Így készült nálunk, lesd meg videón:

Jól beízesítve, forró olívaolajon lepirítva belezáródnak az ízek a húsba, amitől szaftos és omlós lesz a hawaii csirkénk. Erre kerül egy jobb fajta olvadós sajt (mi mozzarellát választottunk), de jöhet bármi, igényeitek szerint. Végül következik a főszereplő, mégpedig a hagyományosan konzerves (!) ananász, ami mindannyiunk gyerekkorából megidézhet pár kedves (vagy szörnyű?) emléket...

A tökéletes hawaii csirke - teljes receptért katt a képre!

... nekem például az ugrik be, amikor anyukám a kezembe nyomta ebédkor a kész hawaii csirkét meg egy villát, hogy lefoglaljon, és kielégítse soha el nem múló éhségemet. Én nyomban be is pusszantottam, az ananász és a hús levével együtt: teljesen a rabja lettem, és a mai napig az vagyok.

Igaz, hogy ritkán készítem, de mindig is imádtam a lyukas kis ananász-napkorongokat, azok puha, mégis roppanós állagát, és a sütőben történő átalakulást, ahogy az ízek összesülnek: nyúlós sajt, édes ananász, szaftos hús... hát hogy lehetne ez rossz?! Tiki-hangulatot idézve az ananászköldökökbe ezúttal koktélcseresznyét is dobtam!

A tökéletes hawaii csirke - teljes receptért katt a képre!

Az egészet megszórtam friss újhagyma zöldjével, ami látványban és ízben is megdobta, illetve grátiszként még egy kis sült bacont is tettem mellé, amit külön sütöttem meg, mert a húson csak megszottyanna. Ez igen jól passzol az ízekhez, higgyétek el. A legjobb köret a hawaii csirkénkhez a párolt rizs vagy a burgonyapüré, de a sütésből visszamaradt édes-sós szafttal is öntsük nyakon!

A tökéletes hawaii csirke - teljes receptért katt a képre!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

A tökéletes hawaii csirke - a receptet mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept tőlünk neked:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...