A süti, aminél gyorsabban még semmi sem fogyott el a szerkesztőségben

Amellett, hogy Flóra megint olyan külsejű sütit alkotott, hogy tátva maradt szemünk, szánk, mindenünk, olyan íze volt, hogy körülbelül 10 percig volt az asztalon, és azóta is visszasírjuk. Fanyar rebarbara, könnyed mandula, édes eper, elegáns vanília, omlós tészta, és pont.

Itt a rebarbara szezonja, és bár csak néhány hetet terem az évben, mi igyekszünk kihasználni ezt a rövid időszakot. A gyönyörű, élénk rózsaszínű, intenzív, kissé fanyarkás-savanykás növény édes gyümölcsökkel kombinálva a legfinomabb. Nálunk még kevésbé elterjedt, így leggyakrabban eperrel vagy barackkal keverjük, és sütemények, kompótok, befőttek készülnek belőle. Mivel a fejjel lefelé fordított sütemények végtelen lehetőségeket rejtenek magukban, mi most egy fordított tortához használtuk fel, mandulával és eperrel társítva.

Ebben a receptben a puha vaníliás süteményt a fanyar rebarbaraszár koronázza meg, sűrű, ragacsos epermázzal kiegészítve.

+ előnye: a mandulalisztnek köszönhetően gluténmentes, sőt, ha vaj helyett olajat, és joghurt helyett növényi helyettesítőt használunk, akkor tejmentesen is el lehet készíteni!

Rebarbarás mandulatorta epermázzal, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók: Gerzsenyi Flóra

Hozzávalók a mandulatortához:

6 közepes szár rebarbara (kb. 7 centis darabokra vágva), 160 g barna cukor, 100 g vaj (puha), 3 ek olívaolaj, 4 db tojás, 2 g tojásfehérje, 2 ek joghurt, 1 kávéskanál vaníliakivonat, 1 csipet só, 0.5 citromból nyert citromhéj, 330 g mandulaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 5 ek méz, 5 ek mandulapehely (megpirítva), 1 ek porcukor

A torta elkészítése:

A megmosott, előkészíttet rebarbaraszárak végeit levágjuk, a rebarbarát feldaraboljuk 7-8 centis darabokra. Egy 38x26 cm-s sütőformát kikenünk vajjal, sütőpapírral kibéleljük, majd meglocsoljuk a méz felével.

A tepsi egyik sarkába vízszintesen elhelyezünk 4-5 rebarbaradarabot, mellé szintén 4-5 rebarbaradarabot rakunk függőlegesen, az első rész mellé. Megismételjük a folyamatot, a vízszintes és függőleges pozicionálást váltogatva, hogy rácsmintát hozzunk létre. Végül meglocsoljuk a maradék mézzel, majd elkészítjük a mandulás tésztát.

A rakosgatás módszere, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók: Gerzsenyi Flóra

Első körben a sütőt előmelegítjük 180°C fokra.

Egy nagy tálban a vajat és az olívaolajat a barna cukorral (robotgéppel) habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és lazára, habosra verjük.

Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a sót, a joghurtot, a citrom héját, és alaposan összekeverjük.

Egy kisebb tálban a sütőport a mandulaliszttel összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a tojásos keverékünkhöz, és alaposan eldolgozzuk vele. Egy sűrű, nagyon illatos masszát kell kapnunk. Ha ezzel megvagyunk, a tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a mandulás masszába.

Rebarbarás mandulatorta epermázzal, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók: Gerzsenyi Flóra

A kész masszát ráöntjük a rebarbarák tetejére, és szépen elegyengetjük az egészet. A közepébe fúrjunk egy kis mélyedést, hogy sülés közben ne dudorodjon majd ki.

A 170 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük, félidőnél megforgatva. Tűpróbával ellenőrizzük! Miután elkészült, hagyjuk a formában hűlni (kb. fél óra), majd formástul borítsuk rá egy hosszúkás tálcára, amin majd tálaljuk.

A sütink gyakorlatilag teljesen magától kijön a formából, és a sütőpapírt is könnyedén lehúzhatjuk róla.

Míg hűl, elkészítjük az epermázat, amivel megkenjük.

Tálalás előtt meghinthetjük egy kevés pirított mandulával (opcionális) és egy evőkanál porcukorral. Egy kanál tejszínhabbal vagy egy gombóc vaníliafagyival gazdagíthatjuk, de magában is isteni.

Rebarbarás mandulatorta epermázzal, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók: Gerzsenyi Flóra

Hozzávalók az epermázhoz:

250 g cukor, 50 ml víz, 60 g eper (5-6 szem, fagyasztott is jó)

Így készül a máz:

Egy kis gyorsforraló edényben feltesszük a cukrot, a vizet és az epret főni. Magas lángon, gyakran kevergetve hagyjuk jól összeforrni az egészet, hogy egy szűrű, ragacsos szirupot kapjuk. Miután elértük a megfelelő (mézszerű) állagot, leszűrjük, és még melegen megkenjük vele a kisült mandulatortán a rebarbarákat.

Rebarbarás mandulatorta epermázzal, teljes recept a képre kattintva! / Recept, fotók: Gerzsenyi Flóra

A "Rebarbarás mandulatorta epermázzal" teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több zamatos recept itt vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...