A 20 perces „kamradesszert", ami rögtön tavaszi hangulatba tesz

A pohárkrém elnevezést túl elegánsnak találtam ehhez a rusztikus, kamrahozzávalókból gyorsan összedobott édességhez. Persze ettől még isteni lett: fanyar, szirupos rebarbara, ropogós zabmorzsa és vaníliás krémjoghurt ölelkezik a bögrékben.

Egy édesség gyorsasága több szituációban is kapóra jöhet: ha meglepetésvendégek érkeznek a házhoz, vagy az utolsó pillanatban szeretnénk valakit meglepni, esetleg saját magunk vágyunk egy kis édesre, és már nem tudunk vagy nem akarunk leugrani a boltba. Ilyenkor fordulhat elő, hogy az ember elkezdi feltúrni a kamrát és a hűtőt: szerencsére mindkét helyen akadhatnak olyan alapanyagok, amelyekből gyors, de lenyűgöző desszertek születhetnek. A most következő recept (a rebarbarán kívül) csupa ilyen kamralakót használ fel, belőlük varázsol valami egészen csodálatos, tavaszi hangulatú pohárkrémet...bögrében. Szóval inkább bögrekrémet.

A rebarbarás bögrekrém receptjéért kattints a képre!

Én teljesen oda- és visszavagyok a rebarbarától, és mindig kissé megsajnálom a különleges zöldséget(!), hogy ugyan miért nem használjuk sűrűbben a magyar konyhákban. Ilyenkor, a szezon idején hát minden tőlem telhetőt megteszek, hogy különféle recepteket költsek köré – néha bonyolultakat, néha pofonegyszerűeket.

Most ez utóbbi kategóriát gyarapítottam egy újabb édességgel: egy tavaszias pohárkrémet gondoltam ki fejben.

Aztán, ahogy készült a desszert, rájöttem, hogy az a maga rusztikus egyszerűségében nem biztos, hogy olyan autentikusan mutatna egy elegáns, talpas üvegpohárban. Ezért inkább bögrébe tettem, ezzel is kihangsúlyozva hétköznapi mivoltát.

A rebarbarás bögrekrém receptjéért kattints a képre!

Persze csak olyan értelemben hétköznapi ez a recept, hogy a hét bármelyik napján nekiállhatnánk, és 20 perccel később már a kezünkben is lenne a krémes-ropogós-szirupos csoda. Hiszen attól, mert egyszerű és gyors, még lehet különleges: az ízek, színek és textúrák terén nem köthetünk kompromisszumot.

A görög joghurt ebben a témában külön megérdemel egy említést: sosem gondoltam volna, hogy a sűrű, selymes tejtermék instant desszertkrémmé alakul egy csomag szerény vaníliás cukortól. Mondjuk, amilyen gazdag, szinte önmagában is lehetne desszert...

Készítsünk rebarbarás bögrekrémet!

Hozzávalók:

400 g görög joghurt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 közepes szár rebarbara, 1 db citrom, 3 ek cukor, 90 g vaj, 60 g cukor, 50 g zabpehely, 50 g finomliszt

A rebarbarát megtisztítjuk, majd felvágjuk nagyjából 6 centiméter hosszú darabokra. Egy sütőtálba tesszük a 3 evőkanál cukorral, a citrom héjából 4-5 csíkot hámozunk hozzá, majd ráfacsarjuk a fél citrus levét is. Átmasszírozzuk és félretesszük.

A rebarbarás bögrekrém receptjéért kattints a képre!

A vajat, cukrot, lisztet és zabpelyhet egy tálban összemorzsoljuk, amíg olyasmi állaga nem lesz, mint a nedves homoknak. Maradhatnak benne nagyobb darabok. Elegyengetjük egy tepsin.

A rebarbarát és a zabmorzsát 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A rebarbara akkor kész, ha megpuhult, a zabmorzsa pedig akkor, ha szép aranybarna. Mindkettőt kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni.

A görög joghurtot elkeverjük a vaníliás cukorral, majd elosztjuk két bögre/pohár között. Ráhelyezzük a sült rebarbarát és megszórjuk zabmorzsával.

A rebarbarás bögrekrém receptjéért kattints a képre!

A rebarbarás bögrekrém teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tavaszi finomságokat is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...