Így készítsd el a koranyár fanyar finomságát, a rebarbarát

Bár itthon kevésbé elterjedt, az angolszász világban a tavasz és koranyár egyik legkedvesebb fanyar és friss finomsága a rebarbara, amely bár zöldségféle, mi mégis gyümölcsként fogyasztjuk. Aromája rendkívül jól illik az eperhez és bogyós gyümölcsökhöz, tehetjük süteménybe, de ehetjük sós ételek mellé is.

A rebarbara neve egy egyszerre játékos és nemes alapanyag képét idézheti fel bennünk (a jelentése pedig barbárok eledele), és bár mivel itthon kevésbé elterjedt, az utóbbi években a szupermarketek standjain is, nem csak piacokon találkozhatunk vele. Az ára nem az olcsó alapanyagok között van, mégis egy igen egyszerű növényről van szó. B ár zöldség, a rebarbarát mégis gyümölcsként fogyasztjuk. Különös ismertetőjegye, hogy a növénynek nem a leveleit, sem pedig a termését esszük, hanem magát a rugalmas szárat, ami egészen zsenge korában akár nyersen is fogyasztható. Minél nagyobb lesz a növény, annál inkább figyelnünk kell arra, hogy egyrészt megszabadítsuk a külső héjától, és a sokszor túl vastaggá váló, rostos szálaitól, másrészt feldarabolás után valamilyen hőkezelésnek kell alávetnünk, hogy igazán élvezhető legyen az aromája.

Így készítsd el a koranyár fanyar finomságát, a rebarbarát

A rebarbara íze egyszerre fanyar, savanykás és parfümösen édeskés, de ez az édes érzet inkább a növény illatában és aromáiban érvényesül. Jó, ha valamilyen édes gyümölccsel vagy cukorral párosítjuk, így jön ki igazán az íze.

Mint minden friss, lédús és rostdús növény, a rebarbara is bővelkedik vitaminokban (C- és B-, A-, E-, és K-vitamintartalma is magas) és ásványi anyagokban, sőt antioxidánsokban is. Kalória- és szénhidráttartalma is rendkívül alacsony, a magas rosttartalma miatt pedig fogyókúrázóknak is ideális.

Epres-rebarbarás rácsos pite

A rebarbara és az eper a piték Stan és Pan-ja: biztos működnének külön is, de minek szétválasztani őket, olyan jó amikor az édes eperíz mellett megbújik a rebarbara visszafogott ...

Sütibe vele!

A rebarbarás süteményeknek gyakorlatilag se szeri, se száma, nem is véletlenül: az édes ízekkel jól kombinálva igazán különleges, könnyű és mégis egyáltalán nem mindennapi finomságok készíthetők belőle. A rebarbarát apróra darabolva keverhetjük muffintésztába, kerülhet egyszerű, bögrés, kevert sütikbe, kombinálhatjuk almával, eperre, bogyós gyümölcsökkel, sőt banánnal is. Nagyon jól illik hozzá a fahéj és a vanília, készíthetünk belőle vajas tésztájú pitét, de mivel pár pillanat alatt főzhető belőle édes mártás-lekvárféleség is, csorgathatjuk krémek, pudingok mellé, sőt elkészült piték tetejére is kerülhet extra kiegészítőként.

Lekvárnak, szörpnek

Mivel erősen rostos növényről van szó, könnyen készíthető belőle lekvár is, van, aki csak magából a rebarbara növényből készít főzetet, de gyakoribb eperrel kombinálva, sőt lekvár helyett főzhetünk belőle epres-rebarbarás szörpöt is – édessége és fanyarsága miatt remek szomjoltó.

Sós ételekhez is remek

Mivel mint minden fanyar ízű alapanyag, a rebarbara is remekül illik a komplex, sós, sült húsokhoz, esetleg zöldségekhez, nem muszáj csak édes süteményekben és desszertekben gondolkodnunk a felhasználásánál. Jól kombinálható gyömbérrel is, így főzhetünk belőle sűrű chutneyt is, amivel aztán a nyári grillezéseknél nagy sikert arathatunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgi alapanyag:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...