Rebarbara, a (szinte) ismeretlen, fanyar tavaszi kedvenc

Savanykás, fanyar íze miatt könnyű rajongani érte, és aki ismeri, tényleg imádja. Kitűnően párosítható édes alapanyagokkal, szezonális barátjával, az eperrel nagyon jóban vannak. Mire és miben jó a rebarbara?

A rebarbara valamilyen oknál fogva kimarad legtöbbünk konyhájából, kevesen használjuk, pedig érdemes legalább egy isteni pitébe belesütni, ha beindul a szezon – azaz mostanában, május táján. A halványító zellerhez hasonlító, pinkes szárú és fanyar, savanykás ízű zöldség kiválóan illik édesebb gyümölcsökhöz, ízekhez, legismertebb barátja pedig az eper.

Rebarbara

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény, amely hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat.

A rebarbara különleges tápanyagokban gazdag, szóval érdemes beilleszteni abba a rövid időszakba, amikor frissen kapható.

Rebarbarakrémleves

Tavasszal sajnos nem tudtam elkészíteni ezt a levest, mert lekvárt készítettem a rebarbarából, most viszont kaptam egy nagy szatyorral, ezért nem volt kérdéses, hogy leves is készül ...

Rebarbarás clafoutis

Én most négy kisebb formában sütöttem, de süthetjük egy kb. 26 cm-es piteformában is. Ha sütés közben a desszertünk nagyon barnulna, takarjuk le sütőpapírral. Tálalhatjuk ...

Élettani hatásai:

  • magas almasav-, citromsav- és oxálsavtartalmú zöldség
  • 100 gramm növényben mindössze 16 kalória van, ami roppant kevés
  • magas a rosttartalma
  • értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz
  • gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban és niacinban is
  • ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne

Fűszeres rebarbarakompót

Ildikó vasárnapi piacán vásároltam a rebarbarát. Egyik -kisebb- részéből készült ez a kompót, a másik feléből pedig málnás rebarbaralekvár. Mindegyik isteni finom. Egy bajom van ...

Ne csak főzve, kompótnak használjuk, mert ennél jóval sokoldalúbb: mehet levesbe, süteményekbe, pitékbe, lekvárba, pohárkrémekbe, de akár húsok mellé is!

Epres-rebarbarás rácsos pite, recept itt!

Minden édesebb gyümölcs jól érvényesül mellette illetve vele együtt: kombinálhatjuk körtével, édesebb almákkal, málnával, őszibarackkal, áfonyával.

Tudtad?

A rebarbarának két veszélyes összetevője is van: az oxálsav a leveleiben, amelyek ezért nem fogyaszthatók, illetve az antrakinon, ami hashajtó hatású.

A rebarbara gyökeréből készített hajöblítő a szőke hajat világosítja. Ehhez egy maréknyi felaprított rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyed órán keresztül főznünk, majd leöblítenünk a hajunkat.

Forrásaink voltak.


Még több alapanyag itt:

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!