Rebarbara, a (szinte) ismeretlen, fanyar tavaszi kedvenc

Savanykás, fanyar íze miatt könnyű rajongani érte, és aki ismeri, tényleg imádja. Kitűnően párosítható édes alapanyagokkal, szezonális barátjával, az eperrel nagyon jóban vannak. Mire és miben jó a rebarbara?

A rebarbara valamilyen oknál fogva kimarad legtöbbünk konyhájából, kevesen használjuk, pedig érdemes legalább egy isteni pitébe belesütni, ha beindul a szezon – azaz mostanában, május táján. A halványító zellerhez hasonlító, pinkes szárú és fanyar, savanykás ízű zöldség kiválóan illik édesebb gyümölcsökhöz, ízekhez, legismertebb barátja pedig az eper.

Rebarbara

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény, amely hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat.

A rebarbara különleges tápanyagokban gazdag, szóval érdemes beilleszteni abba a rövid időszakba, amikor frissen kapható.

Élettani hatásai:

  • magas almasav-, citromsav- és oxálsavtartalmú zöldség
  • 100 gramm növényben mindössze 16 kalória van, ami roppant kevés
  • magas a rosttartalma
  • értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz
  • gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban és niacinban is
  • ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne

Ne csak főzve, kompótnak használjuk, mert ennél jóval sokoldalúbb: mehet levesbe, süteményekbe, pitékbe, lekvárba, pohárkrémekbe, de akár húsok mellé is!

Epres-rebarbarás rácsos pite, recept itt!

Minden édesebb gyümölcs jól érvényesül mellette illetve vele együtt: kombinálhatjuk körtével, édesebb almákkal, málnával, őszibarackkal, áfonyával.

Tudtad?

A rebarbarának két veszélyes összetevője is van: az oxálsav a leveleiben, amelyek ezért nem fogyaszthatók, illetve az antrakinon, ami hashajtó hatású.

A rebarbara gyökeréből készített hajöblítő a szőke hajat világosítja. Ehhez egy maréknyi felaprított rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyed órán keresztül főznünk, majd leöblítenünk a hajunkat.

Forrásaink voltak.


Még több alapanyag itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...