Magyarok vagyunk: szeretjük a
húslevest, a sárga villamosokat, a
mákos gubát, és ha a külföldön evésről van szó, bátortalanok vagyunk. Elég legyen ebből, legyünk már végre mi is nyitottabbak! Egyszerűen csak indulj el, menj, és egyél ott, ahol a helyiek! Még most sem tudod hol? Segítünk!
Bátor, sokat próbált újságíróink és munkatársaink a világot járva kóstoltak: 11 ország nagyvárosaiból gyűjtöttük össze neked kedvenc éttermeinket, bisztróinkat, talponállóinkat és lebujokat. Megmutatjuk neked, hol egyél egy jót, vagy mit érdemes enni a világ különböző pontjain - csak kérlek lépj túl végre a jól megszokott rántott hús sült krumpli kombón!
Figlmuller, Bécs, Ausztria - Rántott Hús
És akkor most bocsi az előbbiért. Van olyan ország, ahol rántott húst kell enni krumplival. Vagy még inkább krumplisalátával. Ez Ausztria. Egy jól átsütött négytenyérnyi borjúhús aranybarna bundában - egy olyan helyen, ahol nagyjából 150-en egyszerre eszitek ugyanezt! Három hónapra előre nincs szabad hely, szóval foglalj minél élőbb, mert a végén, csak a kínai turisták ölébe tudsz majd ülni. Megéri, ez a rántott hús nem olyan, mint a sarki kertvendéglődben!
La Frégate, Párizs, Franciaország - Boeuf Bourguignon
Párizs és az ételek? Semmit mást nem kell csinálnod, csak bemenned egy boltba venni friss bagettet és különböző sajtokat, meg pár macaront. Ha pedig ebédelni szeretnél - és nem turistákkal, hanem valódi franciákkal -, akkor a zsúfolt La Frégate a te helyed!
Ha nem tudsz választani, máris rendelünk neked: előétel -
Francia hagymaleves. Ne lepődj meg, hogy egy szelet kenyér lesz a leves tetején, azon meg egy fél kiló sajt, az úgy jó! Főétel - B
ouf bourgionne. Ez egy porhanyós marhahús, sok zöldséggel. Desszert -
Csoki-mousse kakaós ostyával. Tuti siker. Ja, és nem mondtam, a teraszról látszik a Notre Dame...
Svájcban a csipkés hegyek lábánál, ha sikerült útba igazítást kérned a négy hivatalos nyelv valamelyikén, akkor keresd fel ezt az éttermet: nagy sarokpadok és fa asztalok, igazi Svájci tradicionális ételek. Na, de mit esznek a svájciak? Például sajt fondue-t, hiszen Svájc a sajtjairól majdnem olyan híres, mint a lila tehenes csokiról. Választhatsz a tradicionális étlapról még Schweinsbratwurst an Zwiebelsauce mit Röstit is. Ezt én nem tudom kimondani, talán ezért olyan finom! Egyébként az előbbi étel nem más, mint borjú vagy sertéshús hagymaszósszal és rösztivel. A
röszti egyébként egy igazi svájci találmány és valójában reszelt krumpli kisütve.
Çiya Kebap, Kadiköy, Isztambul - kebapok
Kadiköy halpiacán nyitotta a helyet Musa Daðdeviren, aki anyukájától és nagypapájától tanulta a receptjeit, és ami egy titkos családi műhely. Manapság minden bulinegyedben, utcasarkon, bódéban árulnak
kebapot,
pitát,
gyrost - de a Çiya azt szeretné, hogy a török, arab, szír, azerbajdzsáni gasztronómiáról ne a vacak gyorskaja jusson eszedbe. Tudod a "sarki kebapos / gyrosos" aki azt kérdezi: Csípőshagymamehet?
A sarki kebapos fíling itt is meg van, de azért másképpen készülnek az ételek, mint a Nyugati aluljáróban! Negyvenféle kebap,
lahmacun ("törökpizza" bárányhússal) és mindenféle elfeledett tradicionális étel vár.
A ciprusi konyha nagyon jó. A görög-ciprusi konyha meg kiváló! Az utak melletti fákon narancs és gránátalma terem, és mindent ki lehet fogni a szigetet körülölelő Földközi-tengerből. Az óvárosban találod a Karatelo Tavern nevű helyet, ahol frissen fogott halakból és más vízi ínyencségekből készült ételek ehetsz - miközben a tengeri szellő fújja a hajad. Ha nem jön be a dolog, akkor itt van még egy tipp: Limassolban a kikötőben van egy KFC - és persze nem mondom el senkinek, hogy ott voltál!
Culina Nostra, Kolozsvár, Románia - Csorbaleves
Ciorbă de burtă, ami magyarul annyit tesz pacalos
csorba leves. Nem kell pacalos legyen, lehet húsgombócos vagy simán zöldséges is. A csorba, rántás mentes savanyított lében úszó holmik elegye. Szívet melengető eledel: a téli -30 fokban fűt, a nyári plusz 30 fokban hűt. Nagy kanál tejfölt lehet belepottyantani, és kis zöld csípős paprikát illik harapni mellé. Szinte minden étteremben nagyon finom, de a
Culina Nostraban, tényleg hiba nélküli.
RUBAIYAT, Rio de Janeiro, Brazília
Eredetileg argentin étteremlánc riói egysége. Baby Beef, Picanha, Queen Beef és Baby Gold, ezek nem egy népszerű riói lánycsapat énekesei, hanem prémium marhahúsok, hiszen ez egy steakház. Még japán szarvasmarhahús, Wagyu is szerepel az étlapon. A lóversenypálya tőszomszédságában falatozhatunk, ahol mennek a monitoron a versenyek és lehet fogadni is kajálás közben. Remek
steakek, frissen sült
kenyerek, plusz látni a teraszról a Krisztus szobrot.
Az
U Kalicha, azaz "A Kehely" remek cseh sörrel leöblíthető tradicionális cseh fogásokat kínál. Minden étteremben csinálják, de itt a legfinomabb a
svíčková, ami cseh vadas knédlivel és hermelinnel. A knédli egyfajta gőzölt kenyér, a hermelin pedig nem az a kedves kis fehér állatka, ugyanis Csehországban a pácolt camembert sajt fantázianeve:
hermelin. Állatvédők letehetik a segélykérő telefonokat. Köszönjük! Itt élőzenét is nyomnak neked, hogy a nem kevés ledöntött valódi cseh sör után legyen mire énekelni!
Az
Ippudot Roppongi egyik legjobb ramenezőjeként tartják számon. Tokyóban akármelyik tradícionális levesező szuper, sőt a japánoknak van külön appjuk a ramenezőik értékelésére - valahogy tudni kell különbséget tenni, érted! Itt egyébként beszélnek angolul és a menüt is el lehet olvasni, ha máshogy nem érted, akkor vannak rajta képek is. A fogásokat egyébként nem spilázták túl: háromféle ramen közül lehet választani, ami nem nagy, nem kicsi és remek ár-érték arányban van! Hajnali négyig nyitva van, szóval ha buli utáni éjszakai kajavadászatra indulsz, itt kapsz egy jó
rament!
Nemcsak pizzából áll az ország az olaszoknál! Bár nagy sor áll Firenze belvárosában az All'Antico Vinaio előtt, de megéri várni: hatalmas olasz szendvicsek, amiket menet közben falhatsz. Sonkabolt és street food egyszerre. Két szendvicsüket is ajánljuk - ezek minden földi jóval vannak megtömve, például isteni pármai sonkával - a L'inferno és a La Favolosa. Bár semmi nincs kiírva angolul, de legyél vállalkozó szellemű, szerintem semmi rosszat nem tudnak beletenni egy ilyen isteni
olasz szendvicsbe!
A
currywurst egy főtt-sült disznó kolbász, amit szeletekre vágva currys ketchuppal locsolnak le és curryporral szórnak meg - köretként meg mellé csapnak egy nagy adag sült krumplit. Igen, jól tudod a curry nem német cucc.
Ezt a kaját Herta Heuwer "találta fel" majd 70 éve. A curryport brit katonák hozták be az országba és a tőlük szerzett fűszert Herta összekeverte ketchuppal és kolbászra locsolva, árulni kezdte az utcán. Évente 800 millió currywurst fogy Németországban, szóval nem oszt nem szoroz, ha Berlinben beversz mondjuk tizet. A Curry 36 pedig erre nagyon is alkalmas. Hosszú a sor, mert jó a kaja, de kis várakozás és máris a kezedben egy telerakott papírtálka.
Ennyi fért mára világjáró kínálatunkba! Most pedig elő az útleveleket és ne feledd, ha jársz ezekben az országokban és nem tudod hol egyél egy jót, akkor kapd elő ezt a listát, és amikor szembe jön egy "sárga M-betű", lazán fordulj az ellenkező irányba!
Curry 36, Berlin, Németország
U Kalicha, Prága, Csehország