Ha tehetnénk, még az asztalfiókot is kirántanánk, ugye? Mármint nem dühből és nem a helyéről – először lisztbe, majd tojásba, végül morzsába forgatnánk és forró olajban aranybarnára és ropogósra sütnénk. Csak úgy, mint minden mást is. No, azért legyen megállj a menetben, ne panírozzunk barbár módon, keresztül-kasul, vakon. A rántott zöldségek esetében külön érdemes meggondolni, mire adunk bundát és mire nem – hiszen sajnos egyáltalán nem igaz a mondás, hogy bő olajban sütve minden finom lesz. Be kell látnunk, hogy jobb, ha egyes rántott zöldségek egyszerűen nem léteznek.
Nézd meg galériánkban a rántásra alkalmas és kevésbé jó zöldségeket!
5 zöldség, amit érdemes kirántani és 5, amit nem
Újhagyma
Kezdjük egyszerű terepen a dolgot: a zsenge, fehérből mélyzöldbe hajló, enyhén pikáns szárak kiválóan mutatnak egy roppanós bundában. Érdemes őket kisebb, nagyjából kisujjnyi darabokra vágni, és a klasszikus panírt sörtésztára cserélni: ez ugyanis jobban ragad a hagyma felületére.
Vöröshagyma
Szintén nem szokványos módon kerülhet bepanírozásra a hagyma… mégpedig egyben! Egy különleges előétel a rántott hagymavirág, ami lenyűgözően mutat bármilyen menüsor elején. Elkészítéséhez pucoljunk meg egy fej vöröshagymát (hagyjuk meg a szőrös kis részét alul, az fogja egyben tartani a zöldséget) majd vágjuk be keresztben, hogy egyben maradó cikkeket kapjunk és a hagyma „kinyíljon”, mint egy virág. Először fűszeres lisztbe, majd tejes tojásba, végül ismét a lisztbe forgassuk, és bő olajban süssük aranybarnára. Mártogatókkal kiegészítve csodás tapas válik belőle.
Zeller
Az első negatív példánk a zeller, amivel kapcsolatban nem valószínű, hogy gyakran érezzük a panírozási késztetést… persze azért sosem lehet tudni. Mindenesetre: ha valaki ezt tervezgetné, inkább tegyen le róla, nem éri meg a fáradozást (és a rengeteg olajat) a rántott zeller, inkább készítsük el steakként a kemény gumót.
Sütőtök, édesburgonya
Néha úgy tűnhet, hogy a két narancssárga, őszi zöldség szinte bármiben landolhatna, ha úgy akarná. Persze ez abszolút nem így működik: a rántás próbáját például ők sem képesek kiállni. Húsuk túl kemény, és még a legforróbb olaj sem tudja pár perc alatt megpuhítani őket. Ha nagyon kombinálnák a sütőtökízt egy rántott étellel, készítsünk panírozott fasírtokat sült tökből/batátából.
Sárgarépa
Talán hívogató lehet a rántott sárgarépa édes-krémes gondolata, azonban jobb, ha ezen a ponton belátjuk, hogy ez egy meg nem valósítható álom csupán. Legalábbis a hagyományos eljárással. Egy olyan (gyengébb, de hatásos) helyettesítéssel kielégíthetjük az álmainkat-vágyainkat, ha sütőben készítünk morzsás sárgarépahasábokat. Nem ugyanaz, de közelít.
Gombák
Természetesen a rántott zöldségek kalapos királyától, az éttermi étlapok kibombázhatatlan (és néha egyetlen) vegetáriánus (ki)fogásától nem vehetjük és nem is akarjuk elvenni babérjait: a rántott csiperke volt, van és mindörökké lesz. Azonban a többi gombafajtát érdemes mellőzni, ha ránk tör a panírozhatnék: a laskát, az ördögszekeret ne pazaroljuk el ilyen módokon.
Néhány recept, ami mindig biztos siker:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha készen állsz még több hajmeresztő konyhai ötletre: