A legtöbb magyarnak a karácsony halászlé és rántott ponty nélkül elképzelhetetlen, a nyári balatoni nyaralás vagy strandolás pedig sült hekk nélkül. Ugyan a balatoni hekk, mint halfajta és fogalom valójában sosem létezett, mégis mi, magyarok mindent megadunk nyaranként, hogy a Balatonnál vagy a budapesti Római-parton fogyasszuk el ezt a szinte szálka nélküli, húsban gazdag sült halat. A jó hír pedig az, hogy otthon is könnyen elkészíthető ez az olajban sistergő, nyári slágerétel, sőt, pár apró trükkel is segítek, hogy a legomlósabb, legropogósabb hekket süsd meg otthon.
És hát az sem titok, hogy ebben a receptben a kovászos uborkás remuládmártás fogja feltenni az i-re a pontot, ami annyira tökéletesen passzol a halhoz, hogy alig tudod majd abbahagyni a tunkolást.
Elsőként jöjjenek a tippeink a kívül ropogós, belül omlós sült hekkhez:
- Ha gyorsfagyasztott hekket vásároltunk, ne olvasszuk ki mikróban, de még csak ne is hagyjuk a konyhapulton kiolvadni! Tegyük a hűtőbe, így lassan, kíméletesen tud kiolvadni.
- Ha a legomlósabb, szaftos és puha halhúsra vágyunk a haltörzseket 1,5 centiméterenként irdaljuk be, sózzuk, borsozzuk, nyomjunk rá fokhagymát, csepegtessünk rá citromot, öntsünk rá tejet, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe!
- Használjunk fehérliszt helyett kukoricalisztet! Keverjünk kukoricaliszthez pirospaprikát egy csipetnyi borssal, majd ebbe forgassunk meg a halakat. Így sütés után a hekk nem csak gluténmentes, de fantasztikusan roppanós is lesz.
- Használt olajban sütéssel ne is számítsunk igazán finom hekkre, ne sajnáljunk friss napraforgó olajat bontani a sütéséhez, tényleg rengeteget számít az olaj frissessége, minősége, mennyisége és hőmérséklete.
- Ügyeljünk rá, hogy ne süssük 8-10 percnél tovább a hekkeket, különben kérgesek, keserűbbek és szárazabbak lesznek a sült halak.
Hozzávalók a sült hekkhez:
0.9 kg hekk (2 nagyobb darab megtisztítva), só, 0.5 l tej, 1 gerezd fokhagyma, 150 g kukoricaliszt, 50 g fűszerpaprika, 0.5 db citrom, 20 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
A hekk elkészítése:
A haltörzseket alaposan mossuk át, tisztítsuk meg. Ha gyorsfogyasztott hekkel dolgozunk, figyeljünk rá, hogy ne a konyhapulton vagy a mikróban olvasszuk ki, mert ez nem tesz jót a halnak. Helyette hagyjuk a hűtőszekrényben kiengedni. A legomlósabb élményért én a haltörzseket 1,5 centiméterenként beirdalom, sózom, borsozom, nyomok rá fokhagymát, csepegtetek rá citromot, öntök rá tejet, és éjszakára beteszem a hűtőbe.
Másnap (vagy akár csak 1-2 óra elteltével) konyhai papírtörlővel itassuk le róla a nedvességet, így a paprikás lisztbunda tökéletesen rátapad majd, és nem fog felázni.
Forgassuk paprikás kukoricalisztbe, majd friss, bő és forró(!!!) olajban süssük aranybarnára (maximum 8-10 perc alatt). A kukoricaliszt azért különösen jó választás finomliszt helyett, mert ettől lesz a bundája extra ropogós, a húsa pedig lágy és omlós. Ráadásul így a bunda gluténmentes is.
Forrón tálalva a legtökéletesebb kísérője lehet a remuládmártás, a kovászos uborka, pár cikkely citrom, friss fehér kenyér vagy a fűszeres sült krumpli.
Hozzávalók a kovászos uborkás remulád-mártáshoz:
12.5 dkg majonéz, 1 közepes db kovászos uborka, 0.5 ek kapribogyó (opcionális), 1 db újhagyma (vagy 1 csokor snidling), 1 tk petrezselyem, 1 ek tejföl (opcionális), 15 g dijoni mustár (nagyjából 1 teáskanálnyi), 0.5 ek fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 0.5 citromból nyert citromlé (frissen facsarva), só, bors
A remulád elkészítése:
Az alapanyagokat vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük mindet egy konyhai késes aprítóba vagy robotgépbe. Pár másodperc alatt dolgozzuk össze őket krémes állagúra. Kóstoljuk meg, ha szükséges sózzuk, borsozzuk, facsarjunk hozzá plusz citromlevet.
Ha robotgép nélkül készítenénk, akkor zöldhagymát (vagy snidlinget), a fokhagymát, a kovászos uborkát, kapribogyót és a petrezselymet vágjuk nagyon apróra. A majonézt keverjük össze a mustárral, pici tejföllel, citromlével és a fűszerekkel, majd a végén forgassuk bele az imént finomra vágott zöldségeket.
Tudtad?
A remoulade (remulád) egy rendkívül elterjedt mártás, amely gyakorlatilag nem más, mint egy további fűszerekkel csemegeuborkával, lilahagymával és kapribogyóval felturbózott majonéz. Elkészítéséhez rengeteg receptet találunk, a közös a legtöbben az egészen apróra vágott csemegeuborka (amit itt kovászosra cseréltünk), amelytől igazán pikáns és összetéveszthetetlen lesz – a sokak által imádott hamburgerszósz sem más gyakorlatilag, mint egy nagyon homogénre kevert remoulade-mártás.
A legomlósabb sült hekk kovászos uborkás remuládmártással receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól: