Kirántjuk a bodzát, a maradékkal pedig muffint bolondítunk meg

Élvezzük ki a bodzaszezon utolsó napjait, és ha eddig nem tettük, próbáljuk ki a rántott bodzavirágot, a legszebb maradék virágocskákkal pedig dobjuk fel süteményünket, például a következő muffint!

A bodzaszezon amilyen hirtelenséggel tört be a tavasz utolsó napjain, olyan gyorsasággal tűnik el június közepére. Még van pár napunk kiélvezni szezont, ezért is hoztunk nektek két bodzás receptet, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni még idén.

Bodzavirág bundába bújtatva:

Ha eddig nem tettük meg, szedjük még le gyorsan az idei utolsó, megmaradt bodzavirágokat és jó magyar szokás szerint, süssük ki olajban! Aki elsőre furcsán néz az ötlet miatt, biztosan nem kóstolta még ezt a rántott, mégis könnyed virágos ételt, ami frissen egyszerűen mennyei, ráadásul nem kell hozzá sok minden.

Mire lesz szükséged:

70 gramm finomliszt, 1 db tojássárgája, 150 ml tej, 2 evőkanál porcukor, 1 db tojásfehérje, 1 csipet só, 8 db bodzavirág, 4 dl napraforgóolaj

Kattints a képre a receptért!

A bodzavirágokat mártsuk bele egy vízzel teli edénybe. Bánjunk velük nagyon óvatosan. Miután áztak egy keveset a vízben, szedjük őket egy papírtörlővel kibélelt tányérra, és hagyjuk őket megszáradni. Érdemes hosszabbra hagyni a szárukat, hogy könnyedén tudjunk dolgozni velük.

A lisztet keverjük el a tojássárgájával, a tejjel és a porcukorral. A tojásfehérjét külön tálban verjük kemény habbá a csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá a keverékhez, és szépen, óvatos mozdulatokkal kanalazzuk össze.

Kattints a képre a receptért!

A megszáradt bodzavirágokat ezután mártsuk bele a tésztába pacsmagoló technikával, ügyelve arra, hogy minden virágot befedjen a massza. A felesleges tésztát ezután csepegtessük, rázzuk le a virágról.

Egy tepsiben olajat hevítünk, majd amikor már eléggé felmelegedett, belehelyezzük a tésztás virágokat. Száruknál fogva mozgassuk őket, hogy ne csak az olaj tetején lebegjenek, és átsüljön a bunda egésze.

Amikor elkészültek, a felesleges olajat csepegtessük le papírtörlőre. Porcukorral megszórva tálaljuk őket.

Kattints a képre a receptért!

A bundába bújtatott bodzavirágok teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Kicsit extrémnek találod a rántott bodzavirágot? Akkor íme egy mennyei muffinrecept, ami szintén a bodzától lesz felejthetetlen!

Muffin bodzavirággal:

Hogy mi kell hozzá?

A tésztához: 2 db tojás, 150 gramm porcukor, 2 teáskanál vanília kivonat, 1 citromból nyert citromhéj, 50 ml szörp (bodza)270 gramm tejföl, 50 gramm vaj (olvasztott, kihűlt), 220 gramm finomliszt, 1 evőkanál sütőpor

A díszítéshez pedig:

250 gramm porcukor, 20 ml szörp (bodza), 2 evőkanál víz, 50 gramm bodzavirág

A tojásokat keverjük el a porcukorral, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a szörpöt, a tejfölt, a kihűlt olvasztott vajat és reszeljük bele egy citrom héját.

Kattints a képre a receptért!

Miután elkevertük az előző hozzávalókat, beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, és ismét összekeverjük őket. A muffinsütőt kibéleljük a csésze alakú papírokkal, majd megtöltjük őket a tésztával kb. 2/3-ig. 150 fokos előmelegített sütőbe rakjuk 25-30 percre, alsó sütésre.

A díszítéshez a porcukorból, a szörpből és a vízből mázat keverünk, amit az elkészült muffinok tetejére csurgatunk. A máz előtt egy ecset segítségével kenjük be a sütemények tetejét szörppel, hogy a piskóta még jobban megszívja magát ízzel. A mázat hagyjuk megdermedni, majd friss virággal díszítve tálaljuk.

Kattints a képre a receptért!

A bodzavirággal készült muffin teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is próbáld ki:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...