A világ legjobb levese (?) egy óra alatt – csirkés házi rament főztem

Ha a világ legjobb levesét kéne kiválasztanunk, az Újházi tyúkhúsleves, a pho leves és a ramen versengene a fődíjért, ez egészen biztos. Most az utóbbit készítettem el, és nem bántam meg. Ráadásul gyors, csirkés verzióban!

Könnyű házi csirke ramen ízletes húslevessel, sült csirkével, friss zöldségekkel, sok tésztával és puha főtt tojással. A hagyományos japán ramen ihlette, de kevesebb, mint egy óra alatt az asztalra kerül.

Gyors, házi készítésű csirkés ramen, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András
  • Intenzívebb ízű ramen húsleveshez adjunk hozzá 1-2 evőkanál misopasztát (ízlés szerint)
  • Vegetáriánus választáshoz a csirke helyettesíthető kemény tofuval (ízlés szerint főzve)
  • Ha izgalmasabb, szójaszószban pácolt tojásokat szeretnétek készíteni hozzá (én mindig így készítem), ajánlom figyelmetekbe a Momofuku szójaszószos tojásai receptemet, ahol lépésről lépésre megmutatom, hogyan pácoljuk a tojásokat
  • Főzzük meg magunk az alaplevet! Igaz, így kevésbé gyors, de annál finomabb lesz, ha előző nap 2 db csirkefarhátból (30-40 dkg), pár darab csirkenyakból és/vagy más csontos csirkerészből, 4 kis fej vöröshagymával nagyon lassú tűzön, 5-6 órán át főzzük az alaplevet
Gyors, házi készítésű csirkés ramen, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé, 4 teáskanál szezámolaj, 2 teáskanál gyömbér, 2 ek szójaszósz, 1.5 teáskanál rizsecet, 2 l csirkealaplé, 2 teáskanál cukor, 400 g miso (Shiro Miso levespaszta - opcionálisan), 1 db pak-choi, 2 db tojás, 1 közepes db újhagyma (csak a zöldjét használjuk apró vágva), 400 g soba tészta, só, bors, 1 teáskanál szezámmag, 4 kis fej vöröshagyma, 2 db csirkefarhát (ha magad főznéd az alaplevet), 4 db csirkenyak (ha magad főznéd az alaplevet), 10 csepp mirin (vagy szaké opcionálisan), 6 db shiitake gomba (opcionális)

Elkészítés:

Saját alaplé

Ezt a lépést nyugodtan átugorhatod, ha nincs időd/kedved a saját alaplé megfőzésére, ebben az esetben használj ízfokozóktól és tartósítószertől mentes kész alaplevet vagy bio csirkeleveskockát. Nagyjából 2 liter alaplére lesz szükséged. Én első körben, a leves elkészítését megelőző napon főzök egy nagy adag saját csirkealaplevet: 2 db csirkefarhátból (30-40 dkg), pár darab csirkenyakból és/vagy más csontos csirkerészből, 4 kis fej vöröshagymával nagyon lassú tűzön, 5-6 órán át.

Csirke

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A csirkemelleket bőségesen fűszerezzük sóval és borssal. Locsoljuk meg szezámolajjal (vagy a fokhagymás olívaolaj is isteni opció), majd tegyük egy nagy, sütőben is használható serpenyőbe. Közepes hőfokon a csirkemell mindkét oldalát (kb. 5 perc alatt) süssük aranybarnára. Tegyük a serpenyőt a sütőbe, és süssük 15-20 percig, vagy amíg a csirke teljesen megpuhul. A sütőből kivéve a csirkét tegyük tányérra, tálalásig takarjuk le alufóliával.

Ízesítés

Közben két evőkanál szezámolajat egy nagy edényben közepes lángon hevítsünk addig, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a friss reszelt/darált gyömbért, és főzzük néhány percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a szójaszószt, a rizsborecetet és a cukrot (vagy 2 ek. mirint vagy szakét opcionálisan), majd keverjük össze. Főzzük még egy percig.

Adjuk hozzá az alaplevet, fedjük le, és forraljuk fel. Ezután vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a misopasztát (opcionális, de isteni alapízt ad a levesnek), keverjük össze, és fedő nélkül főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a félbevágott pakchoi-fejeket és a shiitake gombát is.

Óvatosan pároljuk további néhány percig (amíg a pak choi és a gomba enyhén megfonnyad, de roppanós marad), ízlés szerint sózzuk.

Gyors, házi készítésű csirkés ramen, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Tojások

A főtt tojás elkészítéséhez egy fazékba annyi vizet öntsünk, hogy ellepje a tojásokat, és forraljuk fel. A tojásokat óvatosan engedjük a forrásban lévő vízbe, és főzzük körülbelül 8 percig. Amikor letelt a főzési idő, egy kanállal emeljük ki a tojásokat az edényből (a vizet megtarthatjuk a tészta főzéséhez), majd tegyük őket egy tál hideg vízbe. Amikor a tojások eléggé kihűltek ahhoz, hogy megpucolhassuk őket, óvatosan törjük fel a héját, pucoljuk meg, és vágjuk ketté hosszában a tojásokat. Tálalásig tegyük félre.

Momofuku szójaszószos tojásai

A szójaszószban érlelt tojások összeforrtak David Chang nevével, aki a gasztrovilág egyik megkerülhetetlen figurája és alkotója. A koreai származású séfet a Time Magazin beválasztotta ...

**Ha izgalmasabb, szójaszószban pácolt tojásokat szeretnénk készíteni hozzá (én mindig így készítem), ajánlom figyelmetekbe a Momofuku szójaszószos tojásai receptemet, ahol lépésről lépésre megmutatom, hogyan pácoljuk a tojásokat.

Főzzük ki a soba tésztát, közben a megsült és félretett csirkemelleket vágjuk vékony szeletekre.

Tálaláshoz a tésztát nagyobb leveses tálakba osztjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt csirkét, a pak choi-leveleket, majd felöntjük a ramen-alaplevessel. A tetejét megszórjuk a felszeletelt újhagyma-zölddel, feketeszezámmal, ráhelyezzük a főtt tojásokat Azonnal, forrón tálaljuk.

Gyors, házi készítésű csirkés ramen, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

A "Gyors, házi készítésű csirkés ramen" receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Gyors, házi készítésű csirkés ramen, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...