Rakottas ételeket készíthetünk zöldséggel, hússal, különféle gabonákkal, eltérő fűszerezéseket bevetve – egyszóval az alapanyagok jönnek-mennek, talán csak egy dolog van, ami ezeknél a recepteknél többé-kevésbé állandó. Ez pedig nem más, mint a felépítés: ahogy a rétegek egymásra épülnek, amilyen állagot felvesznek, ahogy együtt megadják a jól megszokott és elvárt rakottasélményt. Ennek az élménynek egy elengedhetetlen aspektusa az aranybarnára sült, roppanós tető, ami szinte maga alá zárja a tökéletesen összeért ízeket, a szaftos alapanyagokat. Vegyük most sorra azokat az alapanyagokat, amelyek fontos szerepet játszanak ennek a tetőnek a kialakításában!
Nézd meg galériánkban a rakottast ropogóssá tevő alapanyagokat!
5 alapanyag, amivel ropogós tetőt adhatsz a rakottasoknak
Sajt
Minden olvadós-ropogós borítás alfája és ómegája a reszelt sajt, amit a pizzától kezdve, a melegszendvicsen át egészen a rakottas ételekig szinte mindenre ráreszelhetünk annak érdekében, hogy extra ízt és állagot érjünk el. Kerüljük a lágy, friss sajtokat (pl. mozzarella), mert ezek inkább eláztatják majd a rakottast, semmint ropogóssá teszik azt – használjunk keményebb, zsírosabb fajtákat (pl. gouda, gruyére, parmezán).
Olajos magvak
Egy fokkal egészségesebb irányba elindulva nyúlhatunk a magvak felé is, ha ropogós állagra vágyunk, de sajt, vaj és morzsa nélkül szeretnénk ezt elérni. Daráljuk vagy vágjuk durvára a szemeket: az össze-vissza darabok adják majd a legjobb eredményt, mert így lesznek kevésbé és teljesen átsült darabok is. A dió, mandula, törökmogyoró mind működhet, akár húsos, akár zöldséges receptekben.
Kenyér
Ahol a kenyérmorzsa működik, ott egészen biztosan bevethető annak eredeti formája is: használjunk kisebb kockákra vágott vagy darabokra tépett kenyeret a rakott ételünk tetején. Lehet friss, de száraz is (így legalább maradékot is mentünk), sőt a péktermék is változhat: kifli, zsemle, barhesz is landolhat a tepsiben. A kockákat forgassuk össze kevés olajjal vagy vajjal, a kedvenc fűszereinkkel, esetleg reszelt sajttal, majd egyengessük el a rakottas tetején.
Hüvelyesek
Igen, a konzerv hüvelyesek is díszeleghetnek ropogós kiegészítőként – ehhez csupán durvára kell őket dolgoznunk egy aprítógépben. Az így kapott „morzsát” olajjal és fűszerekkel kell összekeverni, majd mehet is az egész a sütőbe. Csicseriborsóval, babbal, lencsével mind működik, a lényeg, hogy előfőzött, konzerv hüvelyest használjunk.
Rakott receptek, amelyeket extrán ropogóssá tehetsz:
Olasz rakott bab
Nem csak a házasság izgalmas olasz módra, hanem a zöldbab is, nézd meg ezt a nagyszerű, ízből ötös receptet!
Cukkinis-zöldspárgás strata (olasz kenyérrakottas)
A strata, ami valójában az olasz kenyérrakottas fogása, egyike azoknak a fantasztikus ételeknek, amelyek sokkal több, mint különböző alapanyagok összesütése. Egy maroknyi alapösszetevő ...
Almás-póréhagymás rakott burgonya
Egyszerű és nagyon csinos fogás, amihez nem kell előfőzni semmit. Olvasd el, mert leírva se hosszú az előkészítés, sütni pedig maximum 40 percig kell, úgyhogy akár hétköznap is ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp vár rád itt: