Imádjuk a rakott krumplit!

Az egyik legklasszikusabb magyar ételünk a rakott krumpli. Nem véletlen, hogy az idei Gourmet Fesztivál is fő étkévé választotta.

Mindig azt hittem, hogy olyan ember nincs is, aki a rakott krumplit ne szeretné. Arra pedig végképp nem gondoltam, hogy pont a mi gyermekünkkel lesz az első ilyen tapasztalatom. Leányunk eredetileg semmilyen rakott ételt nem evett meg, a rakott krumpliban leledző főtt tojás ízét pedig egyenesen ki nem állhatta. Sok energiát fektettem abba, hogy ezeket az ételeket is megkedvelje - azóta a rakott zöldek már toplistásak, és a krumplis rakottas is beférkőzhetett a hétköznapokba.

Ezeket olvastad már?

Francia gratin, görög muszaka, spanyol serpenyős zöldséges burgonya - ez utóbbi inkább egy paprikás krumplihoz hasonlít. Minden nemzetnek megvan a maga saját burgonyareceptje. A magyar rakott krumpli - melyet csak a nagyon elvadult éttermek mernek burgonyaként kiírni az étlapjukra - egy igazán ízletes fogás. Sokan úgy vélik, hogy csak össze kell dobni a krumplit tojással és kolbásszal, ennyi az egész. Azt gondolják, elrontani képtelenség, szépen tálalni pedig lehetetlen. Én nem osztom a véleményüket. A jó alapanyagokból készült étel fantasztikus finom és gyönyörűen szervírozhatjuk, ha megfelelően állítjuk össze. Sőt, igen tetszetősen mutat a jénai- vagy más kerámiatálban aranybarnára pirított teteje.

Mindent bele rakott krumpli recept

A rakott krumpli legfőbb kritériuma az, hogy ne szárítsuk ki, ugyanakkor csöpögős, folyós se legyen. Ezt úgy érhetjük el, ha a rétegek közé öntött tejfölbe tojást és reszelt sajtot keverünk, a rétegek közé pedig vajdarabkákat csipkedünk. A leégéstől megmenthetjük, ha bacon szeletekkel béleljük ki a sütéshez használt tálat. A szalonna csíkok nem csak egyben tartják ételünk alját, de finom ízt is kölcsönöznek neki. Az étel külleme is csodás lesz, ha a rétegzést krumplival fejezzük be, és a tetejére öntött szószra még további reszelt sajtot szórunk.

Sütőtökös rakott krumpli

Egy reggel felébredve arra gondoltam, ma sütőtökös rakott krumplit készítek. A vágyaimban hagymával és füstölt sajttal jelent meg. Vágytam az édes, tejszínes és füstölt sajt ...

Idáig csak a külső benyomásról volt szó, hát adjunk a belbecsnek is! Van, aki a kifliburgonyára esküszik, én a jó sárga Ellát szeretem. Utána jöhet a legfőbb ízadónk, a kolbász, mely ne legyen túl zsíros, de túl csípős sem, főleg, ha gyerekeknek készítjük. Továbbá ne spóroljunk a tejfölös öntettel, amit nem árt fűszerezni sem. A legjobb állag elérése érdekében hagyjuk állni mielőtt felvágjuk, így a többlet szaftot is felszívja a burgonya. Ha már langyos, akkor a legfinomabb - ekkor a legkönnyebb vágni, és szép marad a keresztmetszete is. Így hát a türelem lesz az utolsó hozzávaló, amiből nekünk sajnos kevéske jutott. Soha nem várjuk ki, ameddig a rakott krumpli a tökéletesen vágható hőmérsékletre hűl.

Jövő héten pácolt bundázott csirkét készítek, addig is gyűjtsük a legkülönfélébb rakott krumpli recepteket!

Gréti

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a Miele biztosította.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...