2 apró trükk, amivel mindig szuperszaftos lesz a rakott karfiol

Mitől nem szárad ki a rakott karfiol? Eláruljuk azt a két apró trükköt, amivel mindig szuperszaftos karfiolt süthetsz a sütődben.

Nagyon furcsa dolgok derülhetnek ki, ha megkérdezel tíz embert, mi volt az első pár étel, amit elkészített életében, és még izgalmasabb, ha azt is elárulja, akkor éppen hány éves volt. Te mit válaszolnál? Nálunk sosem volt túl sok cucc a hűtőben, mert úgy 13 éves koromban a faterommal kettecskén voltunk, ezért az első egy rizskoch volt, amihez találtam alapanyagokat. Aztán kekszeket lekvároztam, forgattam egybe és hűtés után szervíroztam. Amire viszont már készültem, bevásároltam hozzá, az egy rakott karfiol volt. Minden előzőleges tudás, tanulás nélkül eszméletlenül jól sikerült. Szóval, bárkinek ajánlom, akár kezdők is kipróbálhatják.

Egyszerű rakott karfiol - receptért kattints a képre!

Karfiol

Legyen szuperkemény, életerős, fehér, nem piszkos és puha, jó nagy fej a karfiol, kicsinek neki se kezdj, nem lesz elég, hidd el. Kivéve a kiszáradt vagy éppen fás végét, minden alkatrészét felhasználjuk, egytől egyig. Mosás utána a fejet kis rózsákba szedjük, a szárat daraboljuk és a leveleket is kisebb darabokba vágjuk. Így megy az egész egy pár percre sós forró vízbe főni. Leszűrés után egyből halmozhatjuk egy vajjal jól kikent jénai vagy sütésálló porcelántálba, esetleg vas edénybe. Régen megspékeltem egy kis sült baconnel, ezzel alapoztam neki, de most már van vegán a családban, én sem nagyon fogyasztok húst, így nálunk e nélkül készül a rakottas, de ti bátran tegyetek bele, ha szeretitek.

Szósz

Csak tejföl vagy tejszín nem elég! Egy jó durva kis, cuppogós szószt kell keverni a karfiol nyakába. Ebbe először jól felvert tojások, só, bors mehet, aztán adjuk hozzá a temérdek zsíros tejfölt, a nulla százalékossal nem olyan tuti. Aztán mehet a szószba a reszelt sajt, ez lehet trappista, csak ne zsírszegény, hanem a fullos verzió. Keverjük jól el, hogy mindenhol átjárja, így mehet a tálba.

Vaj

Zsiradéknak a tál aljára és oldalára is tegyetek vajat, aztán csipkedhettek a pőre karfiolra, vagy ha ettől meg szeretnétek kímélni magatokat, akkor a szószba olvasszatok egy-két kanálnyi adagot.

Ez felhúzza ízben és tömörségben a szószt a csúcsra, és bebiztosítja a fogás szaftosságát.

Egyszerű rakott karfiol - receptért kattints a képre!

Sajt

Igen, a szószba már ment egy nagy adag, de a tetejére se sajnáljuk, ez benntartja a nedvességet, mint egy jótékony fedő, és pirulás után csodálatos külsőt ad a kis puffos tetejű karfiolnak. Ha jól dolgoztunk, akkor a szósz ellepi majdnem a fejeket, a sajt pedig betakarja a kilógó részeket. Ahol a legjobban lepirul a karfiol, általában a sarkokon ott a legfinomabb, úgyhogy az első szelet stipi-stopi, mindig legyen a tiéd.

Kis hűtés, ha kibírjátok, nem árt neki, akkor fantasztikusan lehet szeletelni, tálalni. Plusz tejfölt ér adni mellé, és a petrezselyemszórás is megdobja a látványt. Ez a melegen isteni, langyosan fenomenális és hidegen is nagyszerű étel. Húsimádóknak süss mellé egy szelet fűszeres csirkemellet, vagy tálald ahogy én, magában a rakott karfiolt.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...