Nagyon furcsa dolgok derülhetnek ki, ha megkérdezel tíz embert, mi volt az első pár étel, amit elkészített életében, és még izgalmasabb, ha azt is elárulja, akkor éppen hány éves volt. Te mit válaszolnál? Nálunk sosem volt túl sok cucc a hűtőben, mert úgy 13 éves koromban a faterommal kettecskén voltunk, ezért az első egy rizskoch volt, amihez találtam alapanyagokat. Aztán kekszeket lekvároztam, forgattam egybe és hűtés után szervíroztam. Amire viszont már készültem, bevásároltam hozzá, az egy rakott karfiol volt. Minden előzőleges tudás, tanulás nélkül eszméletlenül jól sikerült. Szóval, bárkinek ajánlom, akár kezdők is kipróbálhatják.
Karfiol
Legyen szuperkemény, életerős, fehér, nem piszkos és puha, jó nagy fej a karfiol, kicsinek neki se kezdj, nem lesz elég, hidd el. Kivéve a kiszáradt vagy éppen fás végét, minden alkatrészét felhasználjuk, egytől egyig. Mosás utána a fejet kis rózsákba szedjük, a szárat daraboljuk és a leveleket is kisebb darabokba vágjuk. Így megy az egész egy pár percre sós forró vízbe főni. Leszűrés után egyből halmozhatjuk egy vajjal jól kikent jénai vagy sütésálló porcelántálba, esetleg vas edénybe. Régen megspékeltem egy kis sült baconnel, ezzel alapoztam neki, de most már van vegán a családban, én sem nagyon fogyasztok húst, így nálunk e nélkül készül a rakottas, de ti bátran tegyetek bele, ha szeretitek.
Szósz
Csak tejföl vagy tejszín nem elég! Egy jó durva kis, cuppogós szószt kell keverni a karfiol nyakába. Ebbe először jól felvert tojások, só, bors mehet, aztán adjuk hozzá a temérdek zsíros tejfölt, a nulla százalékossal nem olyan tuti. Aztán mehet a szószba a reszelt sajt, ez lehet trappista, csak ne zsírszegény, hanem a fullos verzió. Keverjük jól el, hogy mindenhol átjárja, így mehet a tálba.
Vaj
Zsiradéknak a tál aljára és oldalára is tegyetek vajat, aztán csipkedhettek a pőre karfiolra, vagy ha ettől meg szeretnétek kímélni magatokat, akkor a szószba olvasszatok egy-két kanálnyi adagot.
Ez felhúzza ízben és tömörségben a szószt a csúcsra, és bebiztosítja a fogás szaftosságát.
Sajt
Igen, a szószba már ment egy nagy adag, de a tetejére se sajnáljuk, ez benntartja a nedvességet, mint egy jótékony fedő, és pirulás után csodálatos külsőt ad a kis puffos tetejű karfiolnak. Ha jól dolgoztunk, akkor a szósz ellepi majdnem a fejeket, a sajt pedig betakarja a kilógó részeket. Ahol a legjobban lepirul a karfiol, általában a sarkokon ott a legfinomabb, úgyhogy az első szelet stipi-stopi, mindig legyen a tiéd.
Kis hűtés, ha kibírjátok, nem árt neki, akkor fantasztikusan lehet szeletelni, tálalni. Plusz tejfölt ér adni mellé, és a petrezselyemszórás is megdobja a látványt. Ez a melegen isteni, langyosan fenomenális és hidegen is nagyszerű étel. Húsimádóknak süss mellé egy szelet fűszeres csirkemellet, vagy tálald ahogy én, magában a rakott karfiolt.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: