Rákot okoz a teflonbevonat? Itt az igazság.

Egy ideje terjed a hír, miszerint a teflonbevonatú serpenyők használat közben káros anyagokat bocsátanak ki magukból. Ennek igazságtartalmát vizsgálták meg most.

A 444.hu-n jelent meg egy cikk a The Guardian nyomán a teflonbevonat vizsgálatáról. Az tény, hogy a PFC-k (perfluor-karbonok) bomlásterméke, a perfluoroktanát (PFOA) kutatások szerint többek között máj-, hasnyálmirigy- és hererákot okozhat.

Mindez azért fontos információ, mert a teflonedények gyártásánál is ezt az anyagot használják, így adódhat a következtetés, hogy akkor ezek éppúgy egészségkárosító hatásúak lehetnek. Minden bizonnyal erre a vonatra ültek fel azok az egyéb gyártók, akik a nagy tefloncégeknek szerettek volna negatív PR-t csinálni. Ez mondjuk sikerült is, azonban a rákkeltő hatás bizonyítottan nem igaz.

A teflonedényeket a gyártási folyamat során magas hőmérsékletre hevítik, így szabadulnak meg a perfluoroktanáttól. Hogy megnézzék, hogy ez valóban sikeres-e, ahhoz összesen 26 különböző edényt vizsgáltak meg – a Food Additives and Contaminents lapban publikált kutatásból kiderül, hogy még extrém körülmények között is elenyésző bomlásterméket bocsátanak ki magukból.

Tehát az, hogy a teflon mérgező lenne, csak egy újabb tévhit, amely immár tudományos igazolást nyert. Még a megsérült, lepattogott bevonat sem jelent kockázatot, attól eltekintve, hogy az edény használhatatlan lesz.

Végezetül pedig, ha már attól rettegünk, hogy a teflonedénytől fogunk rákot kapni, akkor inkább a mikróban pattogatott kukorica miatt kellene aggódunk, hiszen ennek csomagolásából jóval több káros anyag szabadul fel.

(Címlapkép: Flickr by Food Thinkers)

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...