Csíkos ricottaszelet
Hozzávalók 5 főre
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 8 dkg porcukor
- 20 dkg hideg vaj
- 125 g mascarpone
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 75 dkg ricotta
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 125 g mascarpone
- 3 db tojás
- 25-30 dkg eperlekvár
Elkészítés
A tésztához:
- A tésztához összevegyítjük a lisztet a cukorral és a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a krémsajtot hozzáadva összegyúrjuk. A tésztát 2/3-ad-1/3-ad részre osztjuk.
- A nagyobbik tésztarészt lisztes felületen kinyújtjuk, és egy kb. 20x30-as, sütőpapírral borított tepsibe simítjuk, majd villával megszurkáljuk.
- A ricottás masszát egyenletesen rásimítjuk a tésztára.
- A megmaradt tésztából hurkákat sodrunk, és ferdén ráhelyezzük a krémes massza tetejére. Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 40-45 percig sütjük.
A töltelékhez:
- A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy csipet sóval habot verünk, a ricottát pedig kikeverjük a többi hozzávalóval, majd óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal.
- A lekvárt habzsákba kanalazzuk, kitöltjük a tésztaközöket, majd a süteményt visszatesszük a sütőbe, és 5 percig sütjük még.