Klasszikus és fejedelmi Rákóczi-túróst sütöttünk...tökéletes lett!

Talán az egyik legszeretettebb magyaros süteményünk, mely klasszikus köntösében is legalább olyan finom és örök, mint mostani újhullámos, esetlegesen újragondolt formáiban. Készítsd el, hoztunk egy szerintünk tökély receptet!

Lágy túrós krém, sárgabaracklekvár, omlós süteménytészta, és a tetején a legfontosabb, az elmaradhatatlan, a lényeg: a sült tojáshab! Na vajon melyik klasszik magyaros süteménykedvencről beszélünk? Eltaláltátok.

Bár a legtöbben tévesen úgy tudják, hogy a Rákóczi-túrós a szabadságharcos Rákóczi Ferenc emlékére lett megalkotva, az igazság az, hogy csak jó pár évvel később, Rákóczi János mestercukrász keze alatt született meg.

A klasszikus desszert azóta is alapdarabnak számít a cukrászdákban, mi bizonyíthatná ennél jobban azt, hogy a főnemesi név nélkül is lehet igazán fejedelmi egy sütemény.

És hogy mi is kell a Rákóczi-túróshoz?

Hozzávalók a tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 200 g vaj (hideg)

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a hideg vajat. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy minél fürgébbek legyünk, nehogy túlságosan felolvasszuk a linzertészta alapját a kezünk melegével.

Amint összeállt a tészta, fóliával becsomagolva berakjuk pihentetni a hűtőbe minimum 30 percre. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a túrós krémet.

Fogunk egy tepsit, majd a hűtőből kivett tésztát egyenletesen szétnyomkodjuk az alján. Ha semmiképp sem szeretnénk, hogy felpúposodjon, szurkáljuk meg villával. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 12-15 percre, amíg aranybarnára pirul a teteje.

További variációk:

Hozzávalók a túrós krémhez:

  • 500 g tehéntúró
  • 50 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek tejföl(hideg)
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 3 csapott ek búzadara

Elkészítés:

A túrót botmixer segítségével krémesítjük, majd hozzáadhatjuk sorban a többi hozzávalót. Mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor, két tojássárgája, a tejföl és a búzadara. Hozzáreszeljük még egy citrom héját, majd összekeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát is.

Az összeállításhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 400 g sárgabaracklekvár

Hogyan csináld:

A sütőből kivett tésztát még melegen megkenjük a baracklekvárral, megvédve ezzel a tésztát az elázástól. Ezután rákanalazzuk a túrós krémet, majd visszarakjuk a sütőbe 30 percre 150°C-ra.

A tojásfehérjéket (amik megmaradtak a tojásokból) elkezdjük felverni, majd amikor már szépen habosodik, apránként hozzáadjuk a cukrot, míg kemény hab lesz belőle.

A tojáshabot habzsákba töltjük, és a klasszikus keresztező minta mellett szabadon választott alakzatokat is rajzolunk vele a sütemény tetejére. A megmaradt lyukakat kitöltjük a baracklekvárral, majd ismét visszatesszük a süteményt 20 percre a sütőbe 120°C-ra, hogy a tojáshab megkeményedjen.

Ha szeretnénk, hogy egy kis színt kapjon a hab, utólag konyhai sárkánnyal tovább piríthatjuk.

Amikor a sütemény elkészült, a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.

Nézd meg videón is:

Recept, videó és fotók: Kristyán Fanni

A fejedelmi Rákóczi-túrós teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több édes finomság itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...