Kiderült, miért rákkeltőek a fehér színű élelmiszerek

Rengeteg élelmiszerben megtalálhatjuk a titán-dioxid (E 171) nevű színezőanyagot, melynek fogyasztása az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint többé nem biztonságos.

Rákkeltő hatású lehet a titán-dioxid, (E171) nevű színezék, melyet az élelmiszeripar széles körben használt kész termékek színezésére - derül ki a NÉBIH közleményéből. A titán-dioxid felel többek között a rágógumi, a fehér csokoládé, a fogkrémek, szószok és sok gyógyszer fehér színéért is, a legújabb kutatások eredményei szerint pedig az sem zárható ki, hogy a titán-dioxidnak DNS-károsító hatása van.

Az EU az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A titán-dioxid értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t.

A fehér csokoládét, a rágót és a fogkrémet is az E171-gyel színezik.

Az EFSA szakértői Panel (Panel on Food Additives and Flavourings (FAF)) – figyelembe véve minden rendelkezésre álló tudományos kutatás eredményét és adatot – arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid élelmiszer adalékanyagként történő felhasználása többé már nem tekinthető biztonságosnak. A következtetés meghozatalának kritikus eleme volt, hogy a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) frissítette a titán-dioxid (E 171) biztonsági értékelését, mely szerint a színezék élelmiszer-0000adalékanyagként történő felhasználása már nem tekinthető biztonságosnak. A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról az Európai Bizottság dönt majd.

A titán-dioxid esetleges rákkeltő hatása régóta foglalkoztatja a kutatókat, 2019-ben Franciaországban azonban betiltották a használatát, az EU többi országában, így Magyarországon is azonban még nem voltak törekvések arra vonatkozóan, hogy szabályozzák a használatát.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...