Rákkeltő hatású lehet a titán-dioxid, (E171) nevű színezék, melyet az élelmiszeripar széles körben használt kész termékek színezésére - derül ki a NÉBIH közleményéből. A titán-dioxid felel többek között a rágógumi, a fehér csokoládé, a fogkrémek, szószok és sok gyógyszer fehér színéért is, a legújabb kutatások eredményei szerint pedig az sem zárható ki, hogy a titán-dioxidnak DNS-károsító hatása van.
Az EU az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A titán-dioxid értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t.
Az EFSA szakértői Panel (Panel on Food Additives and Flavourings (FAF)) – figyelembe véve minden rendelkezésre álló tudományos kutatás eredményét és adatot – arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid élelmiszer adalékanyagként történő felhasználása többé már nem tekinthető biztonságosnak. A következtetés meghozatalának kritikus eleme volt, hogy a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) frissítette a titán-dioxid (E 171) biztonsági értékelését, mely szerint a színezék élelmiszer-0000adalékanyagként történő felhasználása már nem tekinthető biztonságosnak. A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról az Európai Bizottság dönt majd.
A titán-dioxid esetleges rákkeltő hatása régóta foglalkoztatja a kutatókat, 2019-ben Franciaországban azonban betiltották a használatát, az EU többi országában, így Magyarországon is azonban még nem voltak törekvések arra vonatkozóan, hogy szabályozzák a használatát.
Ezek a hírek is érdekelhetnek: