Kiderült, miért rákkeltőek a fehér színű élelmiszerek

Rengeteg élelmiszerben megtalálhatjuk a titán-dioxid (E 171) nevű színezőanyagot, melynek fogyasztása az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint többé nem biztonságos.

Rákkeltő hatású lehet a titán-dioxid, (E171) nevű színezék, melyet az élelmiszeripar széles körben használt kész termékek színezésére - derül ki a NÉBIH közleményéből. A titán-dioxid felel többek között a rágógumi, a fehér csokoládé, a fogkrémek, szószok és sok gyógyszer fehér színéért is, a legújabb kutatások eredményei szerint pedig az sem zárható ki, hogy a titán-dioxidnak DNS-károsító hatása van.

Az EU az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A titán-dioxid értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t.

A fehér csokoládét, a rágót és a fogkrémet is az E171-gyel színezik.

Az EFSA szakértői Panel (Panel on Food Additives and Flavourings (FAF)) – figyelembe véve minden rendelkezésre álló tudományos kutatás eredményét és adatot – arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid élelmiszer adalékanyagként történő felhasználása többé már nem tekinthető biztonságosnak. A következtetés meghozatalának kritikus eleme volt, hogy a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) frissítette a titán-dioxid (E 171) biztonsági értékelését, mely szerint a színezék élelmiszer-0000adalékanyagként történő felhasználása már nem tekinthető biztonságosnak. A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról az Európai Bizottság dönt majd.

A titán-dioxid esetleges rákkeltő hatása régóta foglalkoztatja a kutatókat, 2019-ben Franciaországban azonban betiltották a használatát, az EU többi országában, így Magyarországon is azonban még nem voltak törekvések arra vonatkozóan, hogy szabályozzák a használatát.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...