Évek óta sztárolt növény került fel a rákkeltő anyagok listájára

Rengeteg kozmetikai cikk illetve étrendkiegészítő közkedvelt alapanyaga került fel a rákkeltő anyagok hivatalos listájára.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO évről évre frissített listájára július 14-én újabb rákkeltő anyagok kerülnek fel. Mint nemrég mi is megírtuk, az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítőt, az aszpartámot is rákkeltőnek minősítették, a hír óriási vitákat váltott ki. Most pedig újabb közönségkedvenc jóhíre is veszélybe került: ez nem más, mint az aloe vera.

Újabb közönségkedvenc került fel a rákkeltő anyagok listájára: az aloe vera

Patkányokon végzett vizsgálatokból ugyanis az derült ki, hogy az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mert a növény bizonyos vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.

A kérdéses elemeket 4 csoportra osztják a kutatók:

  • rákkeltőek (például az alkohol, HPV kórokozói)
  • valószínűleg rákkeltőek (vörös hús, levegőszennyezés),
  • lehetségesen rákkeltőek (fogamzásgátlók, mobiltelefon, és ide kerül hamarosan az aszpartám),
  • bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek (érzéstelenítők, hajfestékek)

Szomorú, de a rákkeltő anyagok listáján 94 tétel szerepel, így a benzin, a bitumen, de érdekes módon például az ázsiai savanyított zöldségek is. 

A lehetséges rákkeltő anyagokat tartalmazó csoportba tartoznak a csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók, a mobiltelefonok által is sugárzott rádiófrekvenciás mágneses mező, vagy a Ginkgo biloba kivonata. 

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...