Már kiszűrhetőek a vízből a rákkeltő anyagok

Új szűrőt fejlesztettek, mely hatékonyan szűri ki az ívóvízből a le nem bomló rákkeltő anyagokat .

A kanadai Brit Columbia Egyetem munkatársai olyan szűrőt fejlesztettek ki, ami hatékonyan eltávolítja az ivóvízből az örök vegyszerek közé sorolt anyagokat.

Már kiszűrhetőek a vízből a rákkeltő anyagok

Napjainkban 4700 féle perflouralkilok vagy PFAS néven ismert anyagot használnak a különböző élelmiszerek csomagolásában, kozmetikai termékekben, naptejben, vécépapírban, tapadásmentes edényekben vagy vízlepergető anyagokon.

Ezeket nevezik örök vegyszernek, ugyanis sosem bomlanak le, a környezetben felhalmozódva, például ivóvízen keresztül az emberi szervezetben hormonális rendellenességeket, elhízást, szív- és érrendszeri betegségeket és rákot okozhatnak.

Erre fejlesztett ki egy eszközt Madjid Mohseni professzor. A szűrőjében található különleges anyag csapdába ejti a PFAS-molekulákat, amelyeket ezt követően elektrokémiai és fotokémiai módszerekkel lehet ártalmatlanítani. Bár már korábban is voltak hasonló termékek a piacon, egy sem volt olyan hatásos, mint ez a termék.

Az általunk kifejlesztett anyag a PFAS-részecskék 99 százalékát megfogja, helyreállítható, és újra felhasználható. Ez azt jelenti, hogy a PFAS eltávolítható belőle, vagyis nem eredményez még több környezeti problémát jelentő szilárd és mérgező hulladékot

– mondta a szakember.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...