Rákkeltő anyagot találtak a Tesco saját márkás termékében!

Rákkeltő anyagot tartalmaz a Tesco egyik saját márkás terméke - derül ki a Nébih közleményéből. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata során a megengedett határértéknél magasabb PAH-tartalmat mutatott ki a Tesco saját márkás zsírszegény kakaóporában, melyet a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyárt - írja a 24.hu.

A Nébih tájékoztatása szerint a PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) leginkább a szerves anyagok tökéletlen égése során keletkeznek. Ebbe a csoportba több száz vegyület tartozik, mindenütt megtalálhatóak a környezetben. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak. A bevitelük nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén – olvasható a Nébih honlapján.
  • Az érintett termék: Tesco Zsírszegény kakaópor (10-12 százalékos kakaóvaj tartalommal (200 g, 09.09.2022 minőségmegőrzési idejű és L:0322 tétel azonosítójú termék
  • A szabálytalanság: A hatóság által vizsgált termék PAH tartalma (Benzo(a)pirén tartalma: 12,04 µg/kg zsír; Benzo(a) pirén, Benz(a)antracén, Benzo(b)fluorantén és Krizén összege: 77,57 µg/kg zsír) nem felelt meg az 1881/2006/EK rendeletben megadott felső határértékeknek. A mért benzo(a)pirén tartalom meghaladta a maximum 5,0 μg/kg zsír, valamint a benzo(a)pirén, benz(a)ntracén, benzo(b)fluorantén és krizén összmennyisége meghaladta a maximum 30,0 μg/kg zsír határértéket.
A hatóság egyelőre nem rendelt el visszahívást a termékkel kapcsolatban, így az is elképzelhető, hogy a kakaópor nem került ki az áruházak polcaira.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...