A savanyítás ugyanolyan ősi tartósító eljárás, mint a lekvárfőzés vagy a gyümölcsök aszalása. Régen a szezonhoz kellett igazítani az étkezést, a nyáron megtalálható felesleg tartósítása pedig létkérdés volt a hideg, táplálékban szűk téli hónapokra való felkészülésben. A savanyítás sokáig a nyári programhoz tartozott - ma már egyre kevesebben csinálják. Nagy hiba, mert a savanyúság élettani hatása igencsak kedvező.
Nézzük, milyen érvek szólnak mellette:
VITAMINOK
A savanyított ételeknek rendkívül magas a C-vitamintartalma - nem hiába vittek anno magukkal a hajósok több hordónyi káposztát a hosszú tengeri utakra. Sőt, régen a skorbut ellen is savanyúkáposztát ajánlottak az orvosok. Tudjuk, hogy ma már könnyebben hozzájutunk a vitaminokhoz, de egy kis extra soha nem árt!
SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST
A nehezebb ételek mellé gyakran fogyasztunk savanyúságot - nem csak azért, mert így szokás. A savanyúságok kifejezetten segítik a nehéz, zsíros ételek emésztését, nem beszélve arról, hogy ha savanyúságot is eszünk a bácskai rizseshús vagy a rakott krumpli mellé, abból már kevesebb fér belénk - plusz segítség a gyomornak!
PROBIOTIKUM
Az erjesztéssel készült savanyúságok iszonyú jó probiotikumbombák - akár csak a kefir vagy a joghurt - , ezáltal segítenek rendbe tenni az emésztést, és vigyáznak arra, hogy a bélbolyhok is jól érezzék magukat, és el tudják végezni a saját feladatukat.
LAKTAT
Akárcsak a kajakóma leküzdésében, a kilók elleni harcban is jó taktika lehet a nagyobb mennyiségű savanyúság fogyasztása, hiszen viszonylag kevés kalória van benne, mégis laktató. Egy kisebb adag hús és szénhidrát is bőven elég, ha az ebédet egy nagy adag savanyúsággal egészítjük ki!
MIT TEGYÜNK EL AZ ÜVEGBEN?
Ne állj meg a bevált káposzta, kovászos és csemegeuborka vagy csalamádé elrakásánál, savanyíts különlegesebb zöldségeket is, például gyöngyhagymát, paprikát,befőző paradicsomot, karfiolt vagy minidinnyét!
Aki a klasszikusabbakra szavaz:
csalamádé
Az egyik kedvenc családi savanyúság. Annál ízletesebb, minél többféle színű paprikából készítjük.
Aki az édeskés savanyúságot szereti, cukrot tehet 1,2 kg-ot is.
hagyományos savanyúságok
Ha az idő pont nem olyan, hogy házi koviubit készítsünk, vagy pár óra alatt kell a házi savanyúság, akkor ez a recept a tökéletes választás!
vegyes savanyúság
Érdemes figyelni a napi hőmérsékletre, ha túl nagy a forróság, a jó meleg üveget félárnyékba kell tenni, mert egyébként nem kovászolódik az üveg tartalma, hanem megfő. 35 fok ...
De eltehetünk például cukkinit vagy patisszont is:
különleges savanyúságok
Ezt a receptet évekkel ezelőtt egy német újságban láttam, és azóta minden évben elkészítem.
Fél óra alatt elkészül, és amikor már olcsó a cukkini a piacokon, akkor érdemes ...
különleges savanyúságok
Mostanában savanyítós hangulatban vagyok, és mi sem volt kézenfekvőbb, minthogy a cukkinit is bedobjam a mélyvízbe. Mivel keresem az új ízeket, eltértem a hagyományos fűszerektől, és ...
különleges savanyúságok
Saját termesztésű. Kellemes ízű. Savanyú uborka helyett is használjuk. Változatos a téli készletünk. Az eltevéstől számítva 3 hét múlva fogyasztható.
Káposztát vagy gyöngyhagymát:
hagyományos savanyúságok
Az üveget nem kell nyakig tölteni, hogy legyen helye a megemelkedett lének. Ajánlatos az üveget egy lábosba állítani, ha mégis kifutna a lé.
Fogyasztható savanyúságnak, de dinsztelve ...
hagyományos savanyúságok
A gyöngyhagyma az egyik legkedvesebb elrakott savanyúságok közé tartozik nálunk.
Ne várjuk meg, hogy nagyra nőjőn: minél apróbb, annál finomabb! Igaz, megtisztítani ...
különleges savanyúságok
Én régen anyukámtól tanultam meg elkészíteni. Nagyon finom, tele vitaminnal.
Aztán paprikát vagy paradicsomot:
különleges savanyúságok
Ez is egy új recept számomra, izgalmasnak találtam, muszáj volt kipróbálnom. Mivel nagyon szeretjük a házilag elrakott savanyúságokat, egy próbát ez is megért. Egy hónap múlva ...
különleges savanyúságok
Úgy hallottam, hogy most sok erős paprika termett a kertekben, ezért van lehetőség télre is elrakni pár üveggel belőle. Sőt emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már ...
paradicsomlé
Nekem műanyag durva reszelőm van, ezzel szoktam készíteni. Könnyen megy, hamar kész az ember vele. Lehet több paradicsomból is készíteni, én a kertből szedtem hozzá, így bármikor tudok ...
És jöhetnek a különlegesebbek is:
különleges savanyúságok
A minap készítettem el ezt a finom, kicsit más jellegű savanyúságot, mint amihez hozzászoktunk. Annyira finom, hogy muszáj megosztanom másokkal is:-))
különleges savanyúságok
Ha elkészítjük, pár nap míg összeérnek az ízek és már élvezhetjük is a ropogós házi savanyú csemegénket!
télire
Könnyű elkészíteni, finom savanyúság.
Vagy a mi kedvencünk, az ecetes mini görögdinnye!
különleges savanyúságok
Elkezdtem kísérletezni a savanyúsággal is. Állítólag novemberben majd ki lehet bontani.:-) Kíváncsi leszek.
Az egyszerűség kedvéért savanyúság fűszerkeveréket használtam, ami a ...
Ismerd meg a Lidl befőzési ajánlatait!
További különleges savanyúságokat itt találsz!