Rájöttek, miért alakulhatott ki a macskaallergia

Ősi védekező mechanizmus lehetett a világ egyetlen mérges főemlőse ellen.

Az Egyesült Államokban a 6 éven felüliek 12,1 százaléka küzd macskaallergiával, ami, a közvélekedéssel ellentétben, nem a macska szőrére való érzékenységet jelenti: ilyenkor az allergiás reakciókat az állat nyálában, vizeletében, elhalt hámsejtjeiben megtalálható FEL D1 fehérje okozza.

Ezt a fehérjét a macskák az egész testükön szétkenik, ahogy tisztálkodnak. A tünetek között ott van a tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés és a torokkaparás is, mint a legtöbb hasonló allergiánál.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói most a világ egyik legfurcsább emlősét, a lajhármakit vizsgálva talán rájöhettek, hogy a macskaallergia miért van jelen ilyen intenzíven az emberek között.

via GIPHY

A lajhármakik az egyetlen olyan, méreggel rendelkező főemlősök, akik ha harcolnak egymással, akkor a karuk felső részén található méregtermelő mirigyeket nyalogatják, a méreg így összekeveredik a nyálukkal, és ha úgy hozza az alkalom, harapással meg tudják mérgezni az ellenfelüket.

A lajhármakikban a méreg meggátolja, hogy a harapás begyógyuljon, fertőzéseknek adva esélyt. Az emberi szervezetre viszont teljesen máshogy hat: olyan, mintha allergiás sokkot kapnának tőle, égő vagy bizsergő érzés, légzési nehézség, fájdalom jelentkezik, és a legrosszabb esetben végzetes anafilaxiás sokk is kialakulhat.

via GIPHY

Az ausztrál kutatók megvizsgálták a lajhármaki mérgében található fehérjéket, és megállapították, hogy egyikük szinte teljesen megegyezik a macskákban megtalálható FEL D1 fehérjével.

Mivel a törpemakikban ez a méreg védekezés céljából alakult ki, valószínűleg nem véletlen, hogy a macskáknál is nagyon hasonló fehérje jelent meg, ami védhette őket a ragadozók ellen.

Egyelőre a hasonlóságra épülő logika, miszerint a macskák is védekezésből alakították ki ezt a fehérjét, és mi, emberek vagyunk ennek az elszenvedői, csak elmélet, és ezt a gyakorlatban is kell majd tesztelni. Mindenesetre ez megmagyarázhatná azt is, hogy miért olyan hasonló a hatásmechanizmusa a két fehérjének, és hogy miért fejlődhetett ki a FEL D1 a macskákban - a törpemakiktól teljesen függetlenül is.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty

via

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!