Rájöttek, miért alakulhatott ki a macskaallergia

Ősi védekező mechanizmus lehetett a világ egyetlen mérges főemlőse ellen.

Az Egyesült Államokban a 6 éven felüliek 12,1 százaléka küzd macskaallergiával, ami, a közvélekedéssel ellentétben, nem a macska szőrére való érzékenységet jelenti: ilyenkor az allergiás reakciókat az állat nyálában, vizeletében, elhalt hámsejtjeiben megtalálható FEL D1 fehérje okozza.

Ezt a fehérjét a macskák az egész testükön szétkenik, ahogy tisztálkodnak. A tünetek között ott van a tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés és a torokkaparás is, mint a legtöbb hasonló allergiánál.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói most a világ egyik legfurcsább emlősét, a lajhármakit vizsgálva talán rájöhettek, hogy a macskaallergia miért van jelen ilyen intenzíven az emberek között.

via GIPHY

A lajhármakik az egyetlen olyan, méreggel rendelkező főemlősök, akik ha harcolnak egymással, akkor a karuk felső részén található méregtermelő mirigyeket nyalogatják, a méreg így összekeveredik a nyálukkal, és ha úgy hozza az alkalom, harapással meg tudják mérgezni az ellenfelüket.

A lajhármakikban a méreg meggátolja, hogy a harapás begyógyuljon, fertőzéseknek adva esélyt. Az emberi szervezetre viszont teljesen máshogy hat: olyan, mintha allergiás sokkot kapnának tőle, égő vagy bizsergő érzés, légzési nehézség, fájdalom jelentkezik, és a legrosszabb esetben végzetes anafilaxiás sokk is kialakulhat.

via GIPHY

Az ausztrál kutatók megvizsgálták a lajhármaki mérgében található fehérjéket, és megállapították, hogy egyikük szinte teljesen megegyezik a macskákban megtalálható FEL D1 fehérjével.

Mivel a törpemakikban ez a méreg védekezés céljából alakult ki, valószínűleg nem véletlen, hogy a macskáknál is nagyon hasonló fehérje jelent meg, ami védhette őket a ragadozók ellen.

Egyelőre a hasonlóságra épülő logika, miszerint a macskák is védekezésből alakították ki ezt a fehérjét, és mi, emberek vagyunk ennek az elszenvedői, csak elmélet, és ezt a gyakorlatban is kell majd tesztelni. Mindenesetre ez megmagyarázhatná azt is, hogy miért olyan hasonló a hatásmechanizmusa a két fehérjének, és hogy miért fejlődhetett ki a FEL D1 a macskákban - a törpemakiktól teljesen függetlenül is.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...