Van néhány étel, aminél kimondottan jó, ha egy kicsit ragacsosabb rizs a végeredmény, ilyen például a szusi, viszont egy kukoricás rizsnek már kevésbé áll jól, ha gombócokban kerül a tányérra, annyira ragaszkodnak egymáshoz a szemek. Mutatjuk, mi az trükk, amit be kell vetni, hogy tökéletes rizs kerüljön az asztalra!
Kattints a galériára a tökéletes rizs elkészítéséért!
2. Figyelj az arányokra!
Általában jól bevált praktika, ha egy csésze rizshez, legyen az fehér, barna vagy bármilyen fajta rizs, 2 csésze vizet adsz. Igen, kicsit pepecselős, mint ráengedni a csapból vizet már-már színültig, de higgyétek el, megéri. Kivételt képez a jázminrizs és a basmati, hozzájuk picit kevesebb víz is elég!
3. A titkos összetevő
A főzővízhez a legtöbben már adnak sót, ami azért is jó, mert sokkal kevésbé lesz direkt a sós íz, mintha utólag sóznád meg, de a csavar nem ebben rejlik. Erre valószínűleg nem sokan gondolnak, de a pergő rizs eléréséhez egy teáskanálnyi citromlevet kell adni. Az ízét nem veszi át, cserébe hozzásegít a kiváló állagú rizshez.
4. Még egy tipp
A hüvelyesekhez hasonlóan a rizzsel is meg lehet csinálni, hogy főzés előtt beáztatjuk, ezzel is megszabadítva a felesleges keményítőtől. Azt meg már mondani sem kell, hogy főzés után öntsük ki a főzővizet, és igazából már tálalhatjuk is, de egy felturbózott verzióból biztos, hogy repetázni fog mindenki.
Ezeket is olvasd el!