Rácz Jenő az nlc.hu-nak adott nemrég interjút, amiben a séf kitért arra is, hogy szerinte vendégeinek körülbelül 70 százaléka csupán divatként értelmezik a „mentes” táplálkozást. Tehát nem valós ételintolerancia vagy -allergia miatt kell speciális étrendet követniük – írja a 24.hu.
Mi úgy látjuk, hogy nagyon sokan választott elvek alapján étkeznek, amire könnyedén rámondják, hogy gluténmentes, laktózmentes vagy más étrendet tartanak – ami nagy különbség a valódi betegekhez képest
– magyarázta a séf.
„Vendégeink általában előre jelzik ételérzékenységüket, majd amikor itt vannak, kiderül, hogy például mégsem érzékenyek a halra, csak egyszerűen nem szeretik. Találkoztunk olyan vegetáriánussal is, aki nem eszik húst, de a kacsamáj teljesen oké. Sokan pedig egyszerűen csak szeretnének vigyázni a vonalaikra, ezért jelölnek meg speciális étrendet. A kollégáimmal viccesen azt szoktuk mondani, hogy mi nem fitneszterem vagyunk, és nem is betegeket ellátó intézmény."
A séf kiemelte, hogy éttermeiben degusztációs menüt állítanak össze, aminek minden egyes fogása egy önálló alkotás, így inkább diplomatikusan visszautasítják a kivitelezhetetlen kívánságokat, mintsem leadjanak az élményből és az ételek színvonalából.
Sok esetben sikerül rábeszélnünk a vendéget, hogy mégse legyen allergiás. Ilyenkor derül ki, hogy ki az, aki tényleges betegséggel küzd. Ha valamit megálmodtam tejjel, vajjal vagy tejszínnel, nem lesz ugyanolyan ízű szójatejjel vagy vegán vajjal.
– mutatott rá az összetevők fontosságára a séf.
A laktóztabletta sikeresen pótolja a szervezetből hiányzó laktáz enzimet, így Rácz Jenő és kollégái szívesen vennék, ha laktózérzékeny vendégeik beveszik étkezés előtt az említett a tablettát.
Címlapkép: Nosalty
Még több aktualitás: