Reneszánszukat élik a közös raclette-sütések és fondue-zések. Bár nagyon jól összehozzák a barátokat, nem szabad megfeledkezni azokról az élelmiszerbiztonsági kockázatokról sem, melyek akár komoly betegséghez is vezethetnek. Ilyen például az ételmérgezés.
A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet tájékoztatására hivatkozva a Rizkometer azt írja Facebook-posztjában, hogy elsősorban a Campylobacter-fertőzés veszélyével érdemes tisztában lenni. Ez a leggyakoribb élelmiszereredetű bakteriális megbetegedés, amely a legtöbb esetben gyomorfájással és hasmenéssel jár, de ritka esetben akár idegrendszeri megbetegedés és reaktív ízületi gyulladás is kialakulhat következményként.
Szerencsére megoldást is kínáltak a problémára:
A fertőzés leginkább úgy kerülhető el, hogy az ételkészítés során a nyers húst – különösen a baromfit – gondosan elkülönítjük a további, hőkezelés nélkül fogyasztott ételektől, valamint odafigyelünk a konyhai eszközök, felületek és a kezünk tisztítására, miután azok nyers, állati eredetű élelmiszerrel érintkeztek
– figyelmeztetnek posztjukban.
Tehát a legjobb, ha a nyers húst elkülönítve készítjük elő és tároljuk, azoktól a zöldségektől, melyeket nem sütünk meg.
Még több egészség: