Jó pár éve már annak, hogy a mexikói szendvicsalap, a tortilla lap bekerült a boltokba, és egyre többen készítenek belőle otthon is valamilyen tekercset, vagy sütik meg sütőben. A quesadilla pedig talán az egyetlen olyan darab a tex-mex éttermek kínálatában, amely valóban mexikói és ott is fogyasztják napi szinten. Igaz, hogy kicsit más formában - a sajt például általában nem az Amerikában és Európában elterjedt cheddar, hanem a ricottához vagy fetához hasonlító, helyi queso fresco kerül bele. Ezen kívül végtelen a lehetőségek tárháza, a szálasra tépkedett sertéshústól kezdve a sült és grillezett zöldségeken át egészen a friss salátáig minden mehet bele. Megjegyzem, a benne lévő hús nem kap túl nagy hangsúlyt Mexikóban, nem véletlenül van benne a queso - vagyis sajt - szó a nevében - az olvadozó, nyúlós sajt a szendvics lényege.
Nekem a legtöbb itthoni kaját is áruló kocsmában a quesadilla az állandó kedvencem - nem túl nehéz, de mégis laktat, izgalmasabb, mint egy sima szendvics, és művészet kell ahhoz, hogy valaki elrontsa - bár megjegyzem, egyes helyek még ezt a nagy teljesítményt is képesek megugrani.
Ugyanilyen szívesen készítem olyan napokon, mikor nincs kedvem főzni - gyakorlatilag a hűtő teljes tartalma belepakolható a maradék hústól és felvágottól kezdve a kiszáradás útján meginduló sajton át a már nem igazán friss zöldségekig.
A héten pont ebből az indíttatásból álltam elő vele - a vásárláshoz nagyon nem éreztem lelkierőt, volt viszont otthon sajtom, paradicsomom, paprikám, tortillám, és babkonzervem. A cukkinit gyorsan meggrilleztem - idény nyáron valahogy úgy érzem, egy egész kertészetnyi cukkinit használtam fel ilyen módon - a paradicsomból, paprikából és a babból pedig gyorsan összedobtam egy húsmentes ragut. A megkezdett, vége felé közelítő, kicsit kiszáradt sajtmaradékokat lereszeltem, irgalmatlanul megpakoltam sajttal, raguval és cukkinivel, és hamar összesütöttem őket.
Bevallom őszintén, volt egy olyan tervem, hogy a hét végi főtt kukoricát meggrillezem, lefejtem a szemeket, és azt is belepakolom a nyár végi ízeket rejtő kis quesadilláimba, de lustaság miatt ez elmaradt - a forróra grillezett, karikára vagdosott kukoricákat mellé eszegettük. A guacamole készítéshez félretett, ablakban érlelt avokádók közül is lenyúltam egyet, és egy kis plusz tejföllel mennyei nyárbúcsúztató vacsoránk lett!
Ezeket olvastad már?
Közösségi krumplilángos a Balatonról - 10 ezerből 50 főre
Spúrkodni egyáltalán nem jó dolog, de ha az embernek népes baráti társasága van, akkor mégsem vehet föl személyi hitelt arra, hogy évente egyszer együtt ünnepeljen velük!
DacotaEz az a kajabódé, ahol egy Big Mac áráért ehetsz...
Egy szingapúri kajabódés kapott Michelin-csillagot. Chan Hon Meng, aki 35 éve készít hongkongi szójaszószos csirkét a saját kis standján, először azt hitte, tréfálnak vele.
Nosalty17 fenséges sült grillhusi, ami után nyakig szaftos leszel
Imádjuk a grillhúsokat - a serpenyőből vagy a grillrácsról, a lényeg, hogy kevés zsiradékban süljenek, lehetőleg sok zöldséggel! Egészségesebbek, mégis isteniek - válasszatok!
Nosalty15 krémes tejszínes és tejfölös húsétel
Ha a húst tejfölös vagy tejszínes mártásban főzzük/sütjük, csodásan omlós marad, nem szárad ki, és szinte szétolvad a szánkban. Hoztunk 15 bizonyítékot!
Nosalty