Vajpuha, fűszeres-húsos batyukat hajtogattunk purimra – forró levesben az igazi!

A zsidó vallás egyik jeles ünnepe a purim, amivel a zsidóság perzsa uralom alatti megmenekülésére emlékeznek. Idén március 16-17-re esik, egyik jellegzetes fogása pedig a háromszögletű formában készített töltött batyu, a kreplach.

Hámán a perzsa király, Ahasvérus (feltehetően I. Xerxész) kegyeltje volt, aki, miután összeveszett Mordechájjal, Eszter királyné zsidó származású nagybátyjával, dühében az egész zsidó népet el akarta pusztítani. Meggyőzte az uralkodót, hogy adjon parancsot a népirtásra, azonban miután Eszter bevallotta származását férjének, a király a korábbi rendelkezését eltörölve a zsidóság helyett azok ellenségeinek meggyilkolására adott parancsot – köztük Hámánéra.

Ízletes tésztabatyuk forró levesben - ez a kreplach! Pontos recept ITT

A legenda szerint Hámán háromszögletű kalapot hordott, innen ered a háromszög alakú ételek purimi fogyasztásának hagyománya.

A legismertebb ilyen a lekvárral töltött aprósütemény, a hámántáska – ezt tavaly készítettük el, és akkor írtunk is róla.

További isteni zsidó fogások purimra vagy ráérős hétvégékre:

Omlós hámántáska

A purim a zsidó vallás egy fontos ünnepe, amivel a perzsa uralom alatti megmenekülésre emlékeznek. Ilyenkor hagyomány Hámántáskát, vagy más néven Hámán fülét sütni, de ez ne ...

A tökéletes sólet

A sólet az egyik legismertebb zsidó étel, amit hagyományosan szombaton fogyasztanak. Sábátkor ugyanis tilos a munkavégzés, a sólet pedig tökéletes megoldás, hiszen előző nap ...

A kreplach ezzel szemben mindenféle formában és töltelékkel készülhet, purimkor azonban háromszögletűre formázzák. A leggyakrabban darált hússal vagy burgonyával töltik meg, és forró zöldség- vagy húslevesben tálalják, de édességként is készítik, például túróval töltve. Ha kóser módon készítitek, akkor ügyeljetek rá, hogy a hús véletlenül se érintkezzen tejtermékkel, disznóhúst pedig semmiképp se használjatok.

Bár pepecselősnek tűnik kreplach-ot készíteni, valójában igen egyszerű folyamat. A tésztája egy egyszerű tojásos tészta, amit némi pihentetés után mindenféle gép nélkül is tökéletesen ki tudunk nyújtani. A töltelék egyetlen titka a megfelelő fűszerezés, szerintünk egy kanálka za'atar tökéletesen passzol a húshoz. Hajtogatni és főzni pedig már igazán gyerekjáték, na de lássuk, hogyan készül pontosan a kreplach!

A kreplach pontos receptjét IDE kattintva éritek el

Hozzávalók:

liszt, tojás, víz, só, hagyma, fokhagyma, olívaolaj, darált hús, bors, fűszerek, üres leves

Így készül  csodás, fűszeres kreplach:

A tészta hozzávalóit késes aprítóban kb. 1 perc alatt összedolgozzuk (vagy hagyományos módon, kézzel összegyúrjuk). Az összeállt tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben a finomra aprított vörös- és fokhagymát alaposan megpároljuk egy kevés olajon. A kész hagymát és a darált (marha)húst egy keverőtálba tesszük, majd ízlés szerint fűszerezzük (mi egy kanál za’atar keveréket tettünk bele), és sózzuk-borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk a húsmasszát, majd félretesszük, amíg a tésztát kinyújtjuk.

Az alapanyagok és a főzésre kész batyuk - alig pár dolog kell csak a kreplach elkészítéséhez. Recept ITT

A pihentetett tésztát félbevágjuk, majd enyhén belisztezett felületen 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. A tésztanégyzetek két-két oldalát L-alakban lekenjük tojással, majd a közepükre helyezünk 1-1 kanálnyi hústölteléket. A tésztát félbehajtjuk úgy, hogy háromszöget formázzon, majd a két oldalát összecsippentjük. Érdemes villával is eldolgozni a batyuk szélét, hogy a töltelék biztosan bent maradjon

A kész tésztabatyukat egy nagy lábasnyi forrásban lévő vízbe dobjuk, és 15-20 perc alatt készre főzzük. A kifőtt tésztát forró, üres zöldség- vagy húslevessel leöntve tálaljuk.

Nézd meg videón is, hogyan készülnek a húsos batyuk:

A kreplach teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas gasztrocikkek erre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...