Még többszilveszteri ételésital recept!
Az Ínyesmester szakácskönyve 1932-es kiadásában égetett puncsként szerepel, de a bólék közé – igaz, „ütősebb” fajta – is sorolják. Mindegy, minek nevezzük, a lényeg, hogy legyen kéznél narancshéj,citromkarika, szegfűszeg, füge, mazsola, akár datolya és vanília, egy-két üvegnyi bor, néhány deci jó minőségű erős rum, és a régi receptek szerint cukorsüveg (újra kapható a süveg formára préselt cukor), de kockacukor-halom is megteszi.
Elkészíthetjük edényben vagy tűzálló tálban – ez utóbbiban jobban mutat –, a lényeg, hogy valamilyen rácsot rá tudjunk helyezni (újra kaphatók a készítéséhez való eszközök, de a zsír kifröccsenését megakadályozó rács is használható).
Felfőzzük a bort a gyümölcsökkel, fűszerekkel, rátesszük a rácsot, arra helyezzük a rummal meglocsolt süvegcukrot (kockacukrot) és meggyújtjuk. Hogy ne aludjon ki, óvatosan pótoljuk a rumot, egészen addig, amíg a karamellizált cukor mind bele nem csöpög a borba. Lehet pohárba tölteni, az adagokba gyümölcsöket is tegyünk.
Ha készítése közben hangulatvilágítást csinálunk, biztos, hogy a szilveszteri buli emlékezetes élménye marad, és miközben a lángokba révedünk, keresve sem találnánk kiválóbb alkalmat az új évi fogadalmakra.
Még több szilveszteri étel és ital recept!
Bólé
Szilveszterre készítettem ezt a fiomságot. Tudom, már elkéstem vele, de lesz szilveszter jővőre is! És akkor még a pótszilveszterről nem is tettem említést. Vigyázat, itatja ...
Forralt bor - Morfeusz újratölti
Valamikor a távoli jövőben: Kb 2411 és felet írunk. Morfeusz már csak virtuálisan vívja harcát a Mátrixi Szmisszel egy játékállomás 200-on (vagy akinek jobban tetszik egy X dobozon). ...
Grog téli estékre
A receptet Hot Toddy néven a Nők Lapja konyhában olvastam. Kipróbáltuk whiskyvel is, ahogy ott írják, de Bacardival is nagyon finom grog készíthető belőle.
Mentás-citrusos koktél
A farkas először gyanútlanul szemlélte a nagymama ágyából a kislányt. Kicsit elalélt volt még a nagymama bekebelezése után. Mondjuk ki: megülte a gyomrát az öreglány. Teljesen ...
Narancsbólé
A könyvem megjelenése alkalmából rendezett fogadáson a vendégeket ezzel a ’welcome’-mal fogadtam. Az Anna-malmi boldog klubesteken is volt mindig egy gyümölcsös-pezsgős ’welcome’, ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!