Puncs, bólé, krampampuli

Parampampoli, carampampoli, krambambuli, vagyis krampampuli. Nem nyelvtörőjáték, hanem szilveszterek kedvelt – kissé elfeledett –, látványosan elkészíthető itala.

{ CKÉP = 7393, 4 }

Még többszilveszteri ételésital recept!

Az Ínyesmester szakácskönyve 1932-es kiadásában égetett puncsként szerepel, de a bólék közé – igaz, „ütősebb” fajta – is sorolják. Mindegy, minek nevezzük, a lényeg, hogy legyen kéznél narancshéj,citromkarika, szegfűszeg, füge, mazsola, akár datolya és vanília, egy-két üvegnyi bor, néhány deci jó minőségű erős rum, és a régi receptek szerint cukorsüveg (újra kapható a süveg formára préselt cukor), de kockacukor-halom is megteszi.

Elkészíthetjük edényben vagy tűzálló tálban – ez utóbbiban jobban mutat –, a lényeg, hogy valamilyen rácsot rá tudjunk helyezni (újra kaphatók a készítéséhez való eszközök, de a zsír kifröccsenését megakadályozó rács is használható).

Felfőzzük a bort a gyümölcsökkel, fűszerekkel, rátesszük a rácsot, arra helyezzük a rummal meglocsolt süvegcukrot (kockacukrot) és meggyújtjuk. Hogy ne aludjon ki, óvatosan pótoljuk a rumot, egészen addig, amíg a karamellizált cukor mind bele nem csöpög a borba. Lehet pohárba tölteni, az adagokba gyümölcsöket is tegyünk.

Ha készítése közben hangulatvilágítást csinálunk, biztos, hogy a szilveszteri buli emlékezetes élménye marad, és miközben a lángokba révedünk, keresve sem találnánk kiválóbb alkalmat az új évi fogadalmakra.

Még több szilveszteri étel és ital recept!

Bólé

Szilveszterre készítettem ezt a fiomságot. Tudom, már elkéstem vele, de lesz szilveszter jővőre is! És akkor még a pótszilveszterről nem is tettem említést. Vigyázat, itatja ...

Grog téli estékre

A receptet Hot Toddy néven a Nők Lapja konyhában olvastam. Kipróbáltuk whiskyvel is, ahogy ott írják, de Bacardival is nagyon finom grog készíthető belőle. 

Mentás-citrusos koktél

A farkas először gyanútlanul szemlélte a nagymama ágyából a kislányt. Kicsit elalélt volt még a nagymama bekebelezése után. Mondjuk ki: megülte a gyomrát az öreglány. Teljesen ...

Narancsbólé

A könyvem megjelenése alkalmából rendezett fogadáson a vendégeket ezzel a ’welcome’-mal fogadtam. Az Anna-malmi boldog klubesteken is volt mindig egy gyümölcsös-pezsgős ’welcome’, ...

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...