Az ősz legkelendőbb íze minden mennyiségben a pumpkin spice, avagy a fűszeres tök. A sütőtök mellé társuló fahéj, szegfűszeg és szerecsendió kvartettje egyedülálló ízutazásra hív, így nem csoda, hogy a kávétól kezdve egészen a csokikig, süteményekig, zabkásákig, granolákig találkozhatunk ezzel az ízesítéssel. Amellett, hogy rengetegen odavannak az ősz ízéért, mi mindenre jó még nekünk a pumpkin spice?
Jótevő fűszerek
A pumpkin spice alapját adó sütőtök íze mellett az ízesítésben megjelenhet még a már felsorolt összetevőkön kívül a kurkuma, gyömbér, kardamom és vanília is, amivel még intenzívebb aromákat tudsz csempészni az adott italba vagy ételbe.
Mivel „kötelező" eleme a szerecsendió, így több jótékony hatása is van szervezetünkre ennek az őszi íznek. A szerecsendió enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, emellett csontritkulás kezelésére és vértisztításra is alkamas.
A fahéj szintén megjelenik a fűszeres tök ízesítésben, aminek ugyancsak számos jóféle hatása van testünkre. Magsa vérnyomás és koleszterinszint ellen veszi fel a harcot, de a cukorbetegeknek és emésztési gondokkal küzdőknek is javallott a fogyasztása.
Amire viszont nagyon figyelj!
Ne rakj a lattédba plusz cukrot, szirupot, ha lehet, és alapvetően ne vidd túlzásba a pumpkin spice ízű italok és ételek fogyasztását (pláne, ha magad készíted el a fűszert), hiszen a szerecsendió túlzott bevitele veszéllyel járhat. A benne lévő miriszticin nevű vegyület hatással van a szimpatikus idegrendszerre, amiből a túl nagy mennyiség hallucinációhoz, hányingerhez és szédüléshez vezethet.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: