Pulykát vágtunk, kedves vendég jött

Bébipulyka egészben sütve

Egy magyar közmondás így szól: pulykát vágtunk, kedves vendég jött. Úgy tűnik, nemcsak az amerikai hálaadás napjának kultikus madara a pulyka. Itthon is népszerű volt és újra közkedvelt lett.

Az ősz világszerte a hála és a köszönet időszaka. Az emberek az adott hagyományokhoz híven köszönik meg az év termését. Leginkább sült szárnyasok, nyalánkságok és friss borok kerülnek az asztalokra. A szóban forgó pulyka az Egyesült Államokban a november negyedik csütörtökjén, Kanadában az október második hétfőjén tartott hálaadási ünnep (Thanksgiving Day) főszereplője.

Fokhagymás pulykaszárny

Még több pulyka recept itt! A sült pulykához és a hozzá felszolgált töltelékhez, az áfonyaszószhoz, a krumplipüréhez, a zöldbabhoz, illetve a sütőtöktortához kötődő számtalan, egymástól eltérő mendemonda közül ezt a váratlan fordulattal végződő és igazán mulatságos variációt választottuk.

Calvin Trillin, aki a The New Yorker magazinnak dolgozik rendszeresen, egy tv-csatornán mesélte el ezt a történetet: 1983-ban kezdeményezte, hogy a Thanksgiving Day-t alakítsák át Spagetti Carbonara Day-re.

Még több pulyka recept itt!

Nyolc órás pulyka

Hogy miért, erről a Third Helpings című könyvében is ír: „Réges-régen olyan zarándokok is éltek Angliában, akik buzgóságukban mindenkivel be akarták tartatni a szombat előírásait, és azt, hogy mindenki fűszerek nélkül főzzön. Vallásuk üldözése miatt végül úgy döntöttek, kivándorolnak Amerikába, remélve, hogy a szabad világban kedvükre akadékoskodhatnak. Ott aztán nekiláttak a földművelésnek, de kevés sikerrel. Az ott élő indiánok megsajnálták a zarándokokat és segítettek nekik a földművelésben. A zarándokok az év végén hálából meghívták az indiánokat egy lakomára.

Mivel az indiánok évközben már megtapasztalták a zarándokok főztjét, óvatosságból magukkal vitték a saját ételüket. Ez egy olyan eledel volt, amit elődeik generációkkal korábban nem kisebb embertől, mint magától Kolumbusz Kristóftól tanultak el, és a neve: spagetti carbonara. A zarándokok utálattal elutasították azt, mert »eretnekül finomnak«” tűnt nekik, és ezért az ördög művének tartották.

Sült pulykacomb 2. -mustáros

Az indiánok felháborodva keltek útra. Hazafelé útközben az egyikük dühében elejtett egy mondatot, amely a későbbiekben a történészek tévedéséhez vezetett, ami a thanksgiving-lakoma értelmezését illeti. Ugyanis azt mondta, hogy a vendéglátóik »milyen egy pöffeszkedő pulykanépség«.”

Függetlenül attól, hogy ez a történet igaz-e vagy sem, annyi bizonyos, hogy a hálaadás napja évszázadokon át fennmaradt, és még a spagetti carbonarára is igencsak rászoktak az amerikaiak.

-jm-

Még több pulyka recept itt!

Kijevi pulykamell és gomba

Szeretjük az ilyen típusú ételeket. Most megfűszereztem egy kis metélőhagymával is. A múltkor a rántott gombafejeket töltöttem meg hasonlóan, csak abban arányosan több sajt és egy kis ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...