Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

Talán nem is gondoltad volna, de a pulykahús az egyik legsoványabb húsfajta, hiszen a zsírtartalma az egy százalékot sem éri el. Ezért nem csoda, hogy sok fogyókúrás recept úgy kezdődik: vegyél egy szelet pulykamellet. Hiszen a pulykahús emellett ízletes és fehérjében gazdag, vagyis tökéletesen beilleszthető a legtöbb diétába.

Amit csak a pulyka tud

Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek van vörös és fehér húsa is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús igen sokféleképpen feldolgozható: még bacont is készítenek belőle! Ez a szalonnafajta kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat tartalmaz.

Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

És még egy jó hír

Semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos baconnel, a különbséget viszont a szervezetünk meg fogja hálálni. 

A pulykahúst természetesen gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.

Segíti az anyagcsere-folyamatokat

A pulykahúsban számos hasznos, a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem található: B-vitaminok, illetve az ereket erősítő K-vitamin, magnézium, kálcium, foszfor, kálium.

Pulykás finomságok:

Egyszerű ünnepi pulykacomb

Egy szép, ropogós, belül szaftos pulykasült bármilyen ünnepi alkalomra jó lehet. Nem kell azonban feltétlenül egész pulykával szenvedni, ami a sütőbe is alig fér be, pláne, ha nem a ...

Fontos a csontok és ízületek egészségéhez

A pulykahúsban ugyanolyan sok foszfor van, mint a halakban, tehát jóval többet tartalmaz, mint más húsok. A foszfor pedig elengedhetetlen többek közt a csontok építéséhez és az egészséges ízületekhez.

A foszfor további feladatai a szervezetben

  • Nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, valamint az energia tárolásában.
  • Szerepet játszik az idegrendszer számos funkciójában, szükséges az izmok egészséges működéséhez.
  • Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, és csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
  • Szerepe van a B1-, B6-vitaminok képződésében, illetve hasznos a B3-vitamin-készletünk feltöltésében is.

Próbáld ki minél több módon elkészítve, hiszen amellett, hogy egészséges és különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető.

Receptötlet:

Parmezános pulykamellfilé tejszínes tagliatelle tésztával

Hozzávalók: (2 főre)

  • 450 g pulykamellfilé
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • 50 dkg parmezán
  • 500 g tagliatelle tészta / cukkini spagetti
  • 500 ml tejszín / növényi tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tej / növényi tej
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 10 friss bazsalikom levél
  • petrezselyem
  • 1 ek só
  • 1 tk bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A pulykamellet felvágjuk nagyjából fél centiméter vastag szeletekre, és mindkét oldalát sózzuk borsozzuk, majd belemártjuk a fokhagymás tejbe. Ezután a húsokat beleforgatjuk a felvert tojásba, majd a parmezánnal kevert zsemlemorzsába. Egy sütőpapírral bélelt sütőtálba fektetjük a pulykamelleket, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, ezután mehet is a sütőbe.

Még több pulyka:

Resztelt pulykamáj vörösborosan

A magyar konyha kedvenc belsősége a máj, hiszen megannyi változatos elkészítési módja forog a köztudatban. A legegyszerűbb és leggyorsabb formája mégis az, amikor sok hagymával ...

A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Amíg készül, addig felvágjuk a koktélparadicsomokat és a fokhagymát, majd beledobjuk egy olívaolajos serpenyőbe, rászórunk némi bazsalikomot, ezt követően felöntjük tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, és ha felforrt, beletesszük a tésztát, összekeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Végül mellétesszük az elkészült, csíkokra vágott pulykamelleket, és friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Tipp: a tagliatelle tészta helyett készíts cukkinispagettit egy zöldségspirálozó segítségével, amit egy kis olívaolajon 2-3 perc alatt puhíts meg. Így egy könnyebb köretet kapsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...