Amit csak a pulyka tud
Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek van vörös és fehér húsa is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús igen sokféleképpen feldolgozható: még bacont is készítenek belőle! Ez a szalonnafajta kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat tartalmaz.
És még egy jó hír
Semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos baconnel, a különbséget viszont a szervezetünk meg fogja hálálni.
A pulykahúst természetesen gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.
Segíti az anyagcsere-folyamatokat
A pulykahúsban számos hasznos, a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem található: B-vitaminok, illetve az ereket erősítő K-vitamin, magnézium, kálcium, foszfor, kálium.
Pulykás finomságok:
Fontos a csontok és ízületek egészségéhez
A pulykahúsban ugyanolyan sok foszfor van, mint a halakban, tehát jóval többet tartalmaz, mint más húsok. A foszfor pedig elengedhetetlen többek közt a csontok építéséhez és az egészséges ízületekhez.
A foszfor további feladatai a szervezetben
- Nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, valamint az energia tárolásában.
- Szerepet játszik az idegrendszer számos funkciójában, szükséges az izmok egészséges működéséhez.
- Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, és csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
- Szerepe van a B1-, B6-vitaminok képződésében, illetve hasznos a B3-vitamin-készletünk feltöltésében is.
Próbáld ki minél több módon elkészítve, hiszen amellett, hogy egészséges és különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető.
Receptötlet:
Parmezános pulykamellfilé tejszínes tagliatelle tésztával
Hozzávalók: (2 főre)
- 450 g pulykamellfilé
- 1 db tojás
- zsemlemorzsa
- 50 dkg parmezán
- 500 g tagliatelle tészta / cukkini spagetti
- 500 ml tejszín / növényi tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- tej / növényi tej
- 10 szem koktélparadicsom
- 10 friss bazsalikom levél
- petrezselyem
- 1 ek só
- 1 tk bors
- olívaolaj
Elkészítés:
A pulykamellet felvágjuk nagyjából fél centiméter vastag szeletekre, és mindkét oldalát sózzuk borsozzuk, majd belemártjuk a fokhagymás tejbe. Ezután a húsokat beleforgatjuk a felvert tojásba, majd a parmezánnal kevert zsemlemorzsába. Egy sütőpapírral bélelt sütőtálba fektetjük a pulykamelleket, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, ezután mehet is a sütőbe.
Még több pulyka:
A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Amíg készül, addig felvágjuk a koktélparadicsomokat és a fokhagymát, majd beledobjuk egy olívaolajos serpenyőbe, rászórunk némi bazsalikomot, ezt követően felöntjük tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, és ha felforrt, beletesszük a tésztát, összekeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Végül mellétesszük az elkészült, csíkokra vágott pulykamelleket, és friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Tipp: a tagliatelle tészta helyett készíts cukkinispagettit egy zöldségspirálozó segítségével, amit egy kis olívaolajon 2-3 perc alatt puhíts meg. Így egy könnyebb köretet kapsz.