Puffadsz, rossz a közérzeted, fáradékony vagy? Lehet, hogy felszívódási zavarod van!

Számos hétköznapi tünet mögött állhat felszívódási zavar, amit nem érdemes félvállról venni. Első feladat természetesen a diagnózis felállítása.

Puffadás, rossz közérzet, fáradtság - többek között ezek is lehetnek az ún. felszívódási zavar tünetei. A diagnózis nem egyszerű, mert több betegség tartozik ebbe a gyűjtőfogalomba, melyek eltérő tüneteket produkálhatnak.

Dr. Bene László, a Rózsakert Medical Center gasztroenterológusa segít eligazodni a témában.

dr. Bene László, a Rózsakert Medical Center gasztroenterológusa

A vékonybél nem képes ellátni a feladatát

A felszívódási zavar egy gyűjtőfogalom, olyan rendellenességeket jelent, amelyek esetén a tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) a vékonybélből nem tudnak kielégítően bekerülni a véráramba, azaz nem szívódnak fel. Ez akkor alakul ki, ha a vékonybél hossza csökken (például műtét következtében), vagy gyulladás eredményeképpen a vékonybél egyes részei nem képesek ellátni a feladatukat. A betegség hátterében állhatnak a vékonybél fertőzései, amelyek károsítják a vékonybélben található bélbolyhokat, és ezáltal csökkentik a felszívófelületet. Emellett a felszívódási zavart okozhatja cöliákia, laktóz- vagy fruktózintolerancia, Crohn-betegség, vékonybéldaganatok, -polipok, -gyulladások és sugárkezelés is.

Szénhidrátszegény cukkinis süti

Mivel a barátom diétázik, igyekszem alacsony szénhidráttartalmú ötletekkel előállni, amik az edzéstervébe is passzolnak. Akárcsak a karfiolos brownie, ez is egy ilyen kreálmány. Az ...

Változatos tünetek

A tüneteket a tápcsatornában lévő, fel nem szívódott tápanyagok, és az elégtelen felszívásból adódó tápanyaghiány okozza. Ezek nagyon változatosak lehetnek attól függően, hogy milyen tápanyagból szenved hiányt a szervezet, tehát melyik a problémás vékonybélszakasz. A diagnózis emiatt sokszor nehéz és a betegnek sem könnyű eldönteni, hogy panaszával milyen orvoshoz forduljon.

  • Zsírhiány esetén jellemző a hasmenés, lágy, zsírfényű széklettel, a puffadás és a fogyás.
  • A fehérje felszívódási zavara gyakran okoz ödémát.
  • A vas elégtelen felszívódása vashiányos vérszegénységhez vezethet, ennek jelei a fáradékonyság és az általános gyengeség.
  • B-vitaminok hiánya esetén idegrendszeri tünetek jelentkeznek.
  • Az A-vitamin nem megfelelő felszívódása hajhullást, bőrszárazságot eredményezhet.
  • A kalciumhiány csontritkuláshoz vezethet.
  • Bizonyos tápanyaghiányok a depresszióval is összefüggésbe hozhatók.

Nehéz a diagnózis, de kezelhető a probléma

Ha felmerül a betegség lehetősége, mindenképpen forduljunk első körben a háziorvoshoz, majd gasztroenterológushoz. Első körben egy teljes vérkép és laboratóriumi székletvizsgálat javasolt. Ezt követően, ha szükséges, vékonybélbiopsziára és hasnyálmirigy-vizsgálatokra is sor kerül. A kezelés során a probléma kiváltó okát orvosoljuk, diétával, életmódbeli változtatásokkal és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

A titokzatos FODMAP-ok

Rendszeresen fáj a hasad? Puffadsz? Irritábilisbél-szindrómád van? Lehet, hogy félre kell tenni az összes eddigi diétádat, és több figyelmet szentelni a FODMAP-oknak!

Szabó A

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...