A törököknek van egy olyan pudingja, ami a főzés idejét és az alapanyagokat minimálisra csökkenti, mellette viszont ugyanúgy hozza a kellemesen krémes állagot, és enyhén édeskés ízt. Nem mellesleg mindenmentes (és tényleg minden), vegán, tehát ételallergiától függetlenül élvezheti az összes barátunk. Ha készen állunk erre a csodára, akkor készítsük a két alapanyagot (hamarosan kiderül), és főzzük meg életünk legizgalmasabb pudingját.
A két hozzávaló
Egy puding alapvetően sem áll túl sok hozzávalóból: a legtöbbször tej, cukor és valamilyen sűrítőanyag (keményítő vagy tojás, esetleg egyszerre a kettő) kerül a fazékba. Persze egy kis további egyszerűsítés senkinek sem árthat.
A tej marad, mellé pedig egy hozzávaló képében érkezik a cukor és a sűrítőanyag: nem más hozza ezt, mint az aszalt füge.
Mivel mégiscsak török receptről van szó, ezért annyira nem furcsa, hogy egy ilyen alapanyag kerül a pudingba. Szerencsére a füge nálunk is viszonylag népszerű, mind friss, mind aszalt formában, ezért könnyen beszerezhetjük.
Ha a tejből pedig növényit használunk (pl. mandulát), akkor a pudingot vegánná, laktóz- és gluténmentessé és hozzáadott cukormentessé is tehetjük egyszerre.
Miért működik?
Nos, ez egy olyan kérdés, amire nem teljesen tudom a választ, mindenesetre annyit tudok, hogy a füge héjában rengeteg természetesen előforduló pektin található, ami az aszalással sem tűnik el.
Ráadásul az aszalt gyümölcsök úgy koncentráltan édesek, hogy (jó esetben) nem adnak hozzájuk plusz cukrot. Így a füge egyszerre sűrít és édesít is.
Ehhez csupán arra van szükség, hogy a tej meleg (de ne forró) legyen, a fügék pedig előzetesen legyenek forró vízbe áztatva. Így elég puhák lesznek a turmixoláshoz, ami megadja a puding végleges állagát.
Ne hagyjuk ki a puding pihentetését: először a konyhapulton hűtsük szobahőmérsékletűre, majd tálalás előtt adjunk neki legalább 2 órát a hűtőben. Így lesz a lehető legfinomabb.
Készítsünk török csodapudingot!
Hozzávalók:
550 ml növényi tej, 8 db aszalt füge, 1 tk fahéj, 1 marék dió (a tálaláshoz)
Az aszalt fügéket egy tálba tesszük, majd leöntjük forró vízzel, és hagyjuk őket megpuhulni (nagyjából 10-20 perc alatt). Ezután levágjuk a kemény szárukat, és felaprítjuk őket.
Egy lábosban felmelegítjük a tejet a fahéjjal együtt. Ne forraljuk fel, csak legyen meleg! Levesszük a tűzről, és beletesszük a felaprított fügét. Egy botmixerrel leturmixoljuk.
Tálakba öntjük a keveréket, majd hagyjuk a pulton szobahőmérsékletűre hűlni. Utána hűtőbe tesszük, legalább 2 órára. Dióval megszórva tálaljuk.
A török csodapuding teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes, nemzetközi recept: