Főzz 2 hozzávalós török csodapudingot mindenmentesen

Pudingot főzni egészen sok módszerrel lehet, az egyszerűtől és olcsótól egészen a bonyolultig és költségesig. Nyilván, ha lehet választani, az első kategória mellett tesszük le a voksunkat, nem? Nos, akkor a most következő receptre érdemes lesz figyelni.

A törököknek van egy olyan pudingja, ami a főzés idejét és az alapanyagokat minimálisra csökkenti, mellette viszont ugyanúgy hozza a kellemesen krémes állagot, és enyhén édeskés ízt. Nem mellesleg mindenmentes (és tényleg minden), vegán, tehát ételallergiától függetlenül élvezheti az összes barátunk. Ha készen állunk erre a csodára, akkor készítsük a két alapanyagot (hamarosan kiderül), és főzzük meg életünk legizgalmasabb pudingját.

A török csodapuding receptjét ITT találod!

A két hozzávaló

Egy puding alapvetően sem áll túl sok hozzávalóból: a legtöbbször tej, cukor és valamilyen sűrítőanyag (keményítő vagy tojás, esetleg egyszerre a kettő) kerül a fazékba. Persze egy kis további egyszerűsítés senkinek sem árthat.

A tej marad, mellé pedig egy hozzávaló képében érkezik a cukor és a sűrítőanyag: nem más hozza ezt, mint az aszalt füge.

Mivel mégiscsak török receptről van szó, ezért annyira nem furcsa, hogy egy ilyen alapanyag kerül a pudingba. Szerencsére a füge nálunk is viszonylag népszerű, mind friss, mind aszalt formában, ezért könnyen beszerezhetjük.

A török csodapuding receptjét ITT találod!

Ha a tejből pedig növényit használunk (pl. mandulát), akkor a pudingot vegánná, laktóz- és gluténmentessé és hozzáadott cukormentessé is tehetjük egyszerre.

Miért működik?

Nos, ez egy olyan kérdés, amire nem teljesen tudom a választ, mindenesetre annyit tudok, hogy a füge héjában rengeteg természetesen előforduló pektin található, ami az aszalással sem tűnik el.

Ráadásul az aszalt gyümölcsök úgy koncentráltan édesek, hogy (jó esetben) nem adnak hozzájuk plusz cukrot. Így a füge egyszerre sűrít és édesít is.

A török csodapuding receptjét ITT találod!

Ehhez csupán arra van szükség, hogy a tej meleg (de ne forró) legyen, a fügék pedig előzetesen legyenek forró vízbe áztatva. Így elég puhák lesznek a turmixoláshoz, ami megadja a puding végleges állagát.

Ne hagyjuk ki a puding pihentetését: először a konyhapulton hűtsük szobahőmérsékletűre, majd tálalás előtt adjunk neki legalább 2 órát a hűtőben. Így lesz a lehető legfinomabb.

A török csodapuding receptjét ITT találod!

Készítsünk török csodapudingot!

Hozzávalók:

550 ml növényi tej, 8 db aszalt füge, 1 tk fahéj, 1 marék dió (a tálaláshoz)

Az aszalt fügéket egy tálba tesszük, majd leöntjük forró vízzel, és hagyjuk őket megpuhulni (nagyjából 10-20 perc alatt). Ezután levágjuk a kemény szárukat, és felaprítjuk őket.

Egy lábosban felmelegítjük a tejet a fahéjjal együtt. Ne forraljuk fel, csak legyen meleg! Levesszük a tűzről, és beletesszük a felaprított fügét. Egy botmixerrel leturmixoljuk.

A török csodapuding receptjét ITT találod!

Tálakba öntjük a keveréket, majd hagyjuk a pulton szobahőmérsékletűre hűlni. Utána hűtőbe tesszük, legalább 2 órára. Dióval megszórva tálaljuk.

A török csodapuding teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes, nemzetközi recept:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...