A puding, ahogy az angolok csinálják!

Mi magyarok a pudingot krémnek ismerjük, na de mi történik, ha egy angolt kérdezünk? Puding angol módra, vagyis szószos sütemény!

A puding nekem sokáig, mint a szocializmus végén kamaszkorba lépett átlagos fogyasztónak egy zacskóból, porból, tejjel készült krémet jelentett. Emiatt kifejezetten meglepődtem, és neheztelve vizsgálgattam fiatalkori angliai utam alkalmával az étlap alapján megrendelt pudingot a tányéromon. Ez tulajdonképpen sütemény volt valami szósszal leöntve. "De hol a pudingom?" - kérdeztem megbántva.

Azóta változott a hozzáállásom, ráadásul kiderült, hogy az angol puding sem csak ilyen formában létezik. A puding szó náluk tulajdonképpen minden olyan - általában - édes fogást illetve desszertet jelöl, ami keményítő- és/vagy tejalapú, nagyjából homogén állagú, vagy egy gőzölt süteménytészta. Tehát széles a paletta, és akkor még nem is említettük a sós verziót, ami a véres hurka jellegűtől a sós kenyérpudingon át szintén sokféle lehet.

Talán a világon legismertebb angol puding a Christmas - Karácsonyi - pudding, ami tapasztalatom szerint elég megosztó étel. A ragacsos-melaszos tésztát telerakják aszalt gyümölcsökkel, és ízben talán a mi gyümölcskenyerünkre emlékeztet, de annál sokkal nehezebb, tömörebb. Gőzölik, majd brandys (pálinkás) vajszósszal nyakonöntik. Ennél nem is lehetne nehezebben emészthető desszertet kitalálni egy tartalmas karácsonyi vacsora végére, nem?

Ugyanakkor pl. puding a tejberizs, vagyis, elnézést, rizspuding is, és a ma már itthon is elterjedt kenyérpuding is, amit viszont gyakran készítek karácsony reggelre, mert este összeállítom, és reggel a hűtőből kivéve csak a sütőbe kell tennem. És persze itt vannak az ilyen csokis csodák is, amelyeket nagyon könnyű összeállítani, és sajnos még könnyebb elpusztítani.

Az Angol csokipuding receptjéért kattints a fotóra!

És hogy a rejtély ne maradjon megoldatlanul (ja, volt rejtély? kérdezheti az olvasó), puding az is, amit annak hittem, hittünk. Ugyanis Észak-Amerikában és Európa kontinensrészén (ahogy az angolok a magukon kívül található Európát hívják), a puding igenis azt a bizonyos krémet jelenti. Lehet tojásalapú, vagy a kereskedelemben zselatinnal sűrített, sokféle ízesítésű. A lényeg, hogy a mi pudingunk is puding.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...